Minden Ami Külföld | Külföldre költözés – mi lehet a motiváció? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ha valaki külföldre szeretne költözni, annak okai sokfélék lehetnek, mindenkit más mozgat! Valakit a pénz vagy a kaland...TÉGED MI MOTIVÁL?>>>

Külföldre költözés – mi lehet a motiváció?

Ha valaki külföldre szeretne költözni, annak természetesen oka van. Ezen okok sokfélék lehetnek, mindenkit más mozgat, mindenki mást szeretne itt hagyni vagy épp mást akar megtapasztalni. Valakit a pénz motivál, valakit a kaland. Most össszegyűjtöttük a leggyakoribb motiváló „erőket”, ami külföldre hajt, akár Téged is. 

Írta: Paulikovics Réka

Sok embernek az az álma, hogy élete során legalább egy kis ideig egy másik országban éljen. Az élet egy idegen kultúrában új lehetőségeket, új életmódot, új karriert, új irányt és új célokat kínálhat. Lehetőséget ad arra, hogy magunk mögött hagyjuk a múltat és feltaláljuk magunkat új helyzetekben és az biztos, hogy egy más kultúra megismerésétől csak többek leszünk, egy új nyelv tanulásával pedig csak nyerhetünk! Most pedig jöjjenek az okok, miért is vágyunk külföldre. Téged mi motivál?

Kilépni a megszokottból

A külföldre vágyók nagy százaléka unalmasnak, vagy inkább „megkopottnak” tartja az életét. Unod a munkádat, az otthonodat, az ételeket, a kikapcsolódási lehetőségeket? Mindig ugyanazt csinálod és ez már nem tölt el örömmel? A külföldre költözés, akár csak rövid időre is, valóban segíthet abban, hogy feldobd az életed. Új kihívások, új munka, új emberek, új környezet. Csupa felfedezni való dolog, ami biztosan nem lesz unalmas. 

Negativitás

Menekülni persze felesleges és nem old meg semmit, de ha tényleg nem érzed jól magad, nem érzed azt, hogy kitárt szárnyakkal tudsz repülni és fejlődni, növekedni a jelenlegi helyeden, akkor a külföldre költözés segíthet abban, hogy végre megéld a teljességet. Ami fontos, hogy ne merülj el a negativitásban és a rád rossz hatással lévő emberek társaságában, hanem csak tudatosítsd, hogy te nem ezt akarod és lépj tovább. Akár külföldre. 

Úgy érzed, lemaradsz valamiről

Amikor elérkezel egy olyan ponthoz, ahol „öregnek” vagy „öregedőnek” tartod magad, úgy érezheted, mintha már megélted volna az izgalmas időket az életedben és a boldog percek már mögötted vannak. Ugye, ezt te sem gondolod komolyan? Soha nincs olyan, hogy valaki túl öreg vagy valamihez túl késő legyen. A külföldre költözés nagyon népszerű a harmincas-negyvenes, vagy akár ötvenes éveikben járók körében is, mivel ez segít abban, hogy újra lelkesedjenek az élet iránt. Új kihívásokat tapasztalhatsz, újra fiatalnak érezheted magad.

A változás természetes és az életkortól független, hiszen mindannyiunk számára új és üdítő módon segít növekedni. Az önfejlesztés nem csak akkor történik, amikor fiatalok vagyunk – ez egy folyamat. Ne félj tőle!

Fiatalkori tapasztalatgyűjtés

Fiatalon külföldre költözni előnyös és bátor cselekedet. Nagyon sokat hallottunk már fiatal, hátizsákos turistákról, akik nyakukba veszik a világot és elindulnak, hogy némi élettapasztalatot szerezzenek. Erre a külföldi élet is tökéletes. Lehet, hogy ez egy kicsit merészebb lépés és több szervezést igényel, mint stoppal beutazni az országodat, de ha fiatal vagy, akkor más országba költözve majdani hazatérésedkor nagyon gyümölcsöző életet tudsz teremteni. A külföldi élet abban segíthet, hogy teszteled a határaidat és meglátod, mire vagy képes valójában – olyan dolgokat tapasztalhatsz és élhetsz meg, amiket egész életedben magaddal vihetsz. Ha fiatal vagy és kíváncsi, hatalmas felelősség nélkül növekedhetsz és kinyílhatsz, ami azt jelenti, hogy felbecsülhetetlen értékeket szedhetsz össze, ezeket pedig örökké meg fogod köszönni külföldi tartózkodásodnak.

Más kultúra megismerése

Ha egy másik országban tapasztalod meg az életet, olyan emberek vesznek körül, akik számodra szokatlan életmódot folytatnak, más erkölcsűek és más hagyományokkal rendelkeznek – lehet, hogy Te is pont erre vágysz. Ha olyan embereket látunk, akik másképp élnek, új normákat fogadhatunk el, amelyek jobban megfelelnek annak, akik valójában vagyunk. Ami biztos, hogy nem lehet pontosan megtapasztalni egy országot és kultúráját egy rövid utazás során. Ha egy időre abba az országba költözöl, jobban átélheted mindazt, amit kínál. Élhetsz úgy, mint egy helyi, turista helyett, így valóban értékelheted az új életmódot, amely sokkal kifizetődőbb, mint egész életedben a hazádban élni és csak könyvekben olvasni más országokról. Miért ne tapasztalhatnád meg testközelből? Így többet megtudsz az illemről, nyelvről, testbeszédről, normákról, hagyományokról, ünnepekről, ruházatról, értékekről, vallásról – ez pedig mind gazdagítja az életedet és megváltoztathatja a nézőpontodat.

Életmódváltás

A világ sok helyén az a normális, ha hétköznap, 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozunk, házat és autót veszünk, ez úgymond az átlag (amivel alapvetően nincs is probléma). De vannak olyanok, akik nem szeretik ezeket a kereteket, szeretnének szabadabban élni. Rengeteg példát láthatunk, különösen a tengerentúlon, hogy az emberek másként élik az életüket. Nem egy irodában dolgoznak, hanem otthon vagy a parkban, esetleg a nap közepén szünetet kapnak, hogy szundítsanak. Külföldre költözve azt is megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés lehet ez az életmódbeli változás, remek lehetőség lehet arra, hogy ráébredjünk, az életet másképp is lehet élni. 

Munka vagy tanulás

Az egyik legnépszerűbb ok, amiért az emberek külföldre költöznek, a munka vagy a tanulmányok. Vannak, akik úgy találják, hogy külföldön több karrierlehetőség kínálkozik bizonyos iparágakban, és így a költözés jelentheti az előrelépést számukra. A külföldi munkavégzés azt is jelenti, hogy lenyűgöző új emberekkel ismerkedhetsz meg, és más módon, más környezetben dolgozhatsz, mint itthon.

A külföldi tanulmányokat talán nem is kell magyarázni, hiszen nemcsak elmédet gazdagítod tudással, hanem teljesen új környezetben teszed ezt, ami alapvetően is fejlődést jelent. A külföldii kihívásokon keresztül biztosan teljesebb, nyitottabb gondolkodású egyéniséggé válsz. Ráadásul valószínűleg egész életen át tartó, nemzetközi barátságokat tudsz kialakítani. 

Függetlenség

A függetlenség felbecsülhetetlen érték. Csodálatos érzés, hogy a saját életed ura lehetsz. A külföldre költözés arra ösztönöz, hogy kizárólag önmagadtól függj. Ha egyedül utazol egy másik országba, nincs senki, akire támaszkodhatnál, aki elvégezné helyetted a kemény munkát. Ez pedig azt jelenti, hogy elkezdhetsz bízni önmagadban. A függetlenség egy nagy külföldi költözés révén életed számos területén segíthet, olyan készség, amelyet az egész életed folyamán hasznosítani tudsz majd.

Karrierépítés

Ugye jól néz ki egy önéletrajzban, ha külföldi munkahely szerepel benne? Ha jól ismerünk egy idegen nyelvet, a cégek már pusztán erre a tényre hivatkozva nekünk adhatnak egy későbbi állást. Ráadásul a munkáltatók olyan készségeket szeretnek látni, mint a kritikus és az önálló gondolkodás, a kreativitás, a találékonyság, az önállóság és a szenvedély – mindezek olyan dolgok, amelyek egy páréves külföldi kitérő alatt kialakulnak benned. Más perspektívából láthatod a világot, az életedet, a munkádat és a további karriered során ezt nagyon jól tudod majd kamatoztatni. 

Különleges tapasztalatok

Néhány dolgot biztosan nem tudsz megszerezni itthon. Ilyenek például a tengerparti élet, a helyekhez kötött extrém sportok, bizonyos ételek, különleges állat- és növényvilág, esetleg tájak és műemlékek. Van, akit ez hajt. Hazánkban nincs meg minden, ezért nyaralunk, de ezek a „túrák” egyszerűen nem elég hosszúak ahhoz, hogy mindent átéljünk. Azzal, hogy külföldön élsz, sokkal több minden megtapasztalhatsz ezekből és akár még igazi kincseket is találhatsz magadnak.

A fentiekből is látszik, hogy sokan sokféleképpen gondolkodnak, gondolkodunk és persze nem is teljes a lista, hiszen rengeteg más oka is lehet annak, ha valaki külföldre vágyik. Ami lényeges, hogy találd meg magadban az okokat és fedezd fel a saját motivációdat arra vonatkozóan, hogy miért szeretnél egy másik országban élni. 

Segítség Neked

Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Ahogy egy rövidebb utazás, úgy a külföldre költözés is egy kihívással teli időszak az ember életében. Ha még a tervezés előtt állsz vagy akár már elindultál az úton, keress minket bizalommal! Gyűjts hiteles információkat, legyél tisztában a lehetőségeiddel és a legfontosabb, hogy találd meg a számodra legideálisabb embereket, akik segítenek megvalósítani álmaidat. A Minden ami külföld szolgáltatói körében keress ország szerint vagy tevékenységi köreik szerint. Az biztos, hogy szakértőink szívvel-lélekkel segítenek, hogy külföldön Téged már ne érjenek meglepétesek!


Felhasznált irodalom: https://www.anglopacific.co.uk/

Szólj hozzá