Minden Ami Külföld | Kutya nélkül az élet négy lábbal jár - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Utazás kutyával mindig nagy élmény: új helyek, új szagok, örök emlékek. Nem szívesen hagyjuk magunk mögött, hisz ő is a család tagja >>>

Kutya nélkül az élet négy lábbal jár

Utazás kutyával mindig nagy élmény: új helyek, új szagok, örök emlékek. Kis kedvencünket nem szívesen hagyjuk magunk mögött, hisz ő is a család tagja. Lehetőségünk nyílik a felfedezésre, legyen az túrázás a természetben, séták a városban vagy kutyabarát helyek felfedezése, mindig izgalmas és örömteli kalandokat ígér. A kutyabarát utak során fontos, hogy gondoskodjunk kedvencünk kényelméről és biztonságáról, hogy nyugodtan és stresszmentesen élvezhessük mindannyian az utazást.

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Utazás, költözés kutyával

Szóval igen, van kutyusunk. Kivettük a szabit, megyünk nyaralni két hétre. Drága a kutyaszálloda meg hát nem is tudom, hogy jó ötlet-e ott hagyni szegényt. Be van zárva egész nap, nem viszik annyit sétálni, mint amennyit kéne. Tavaly Robiék vigyáztak rá, most nem vállalják be. Muszáj lesz a “fur baby”-t magunkkal vinni. Merjek vele repülni? Vagy a földön kell maradjunk?

Kutyatúra angol módra

Az Egyesült Királyság kiváló hely az utazáshoz kutyával (is). Rengeteg kutyabarát kocsma, kávézó, sétahely, park és kutyabarát strand is található. Anglián belül és a saját országaiba való utazáskor (Wales, Scotland, Channel Islands és Isle of Man) nincs szükség útlevélre vagy veszettség elleni oltásra. Észak-Írország azonban kicsit más téma, oda az Uniós szabályok vonatkoznak! Idén tervben van a szabályok enyhítése Észak Írország és Anglia közötti kisállatutazásról, érdemes indulás előtt megnézni a naprakész szabályokat. Az angliai légitársaságok ritkán engedik a kutyusokat a fedélzetre, ezért sokkal jobban jársz, ha más utazási módot választasz. Hajón például engedélyezett az öleb, akár a kocsiban is hagyhatod vagy foglalhatsz egy közös kabint ha hosszabb útra mentek. Ha mégis ragaszkodsz a repüléshez, itt meg tudod nézni, melyik légitársaság rugalmasabb egy kicsit.

Majdnem minden városban engedélyezik a kutyákat a helyijáratos buszokon és a metrón. Londonban ingyenesen utazhatnak a kutyák minden esetben. Akkor tagadhatják csak meg a járműre való felszállást, ha arra igazán jó okuk van. Buszokon többször rosszallóan néznek a kutyusra és le is szállíthatják, ha az túl nagy vagy aggresszív viselkedést mutat. Póráz használata kötelező, kisebb állatoknál megteszi egy ketrec vagy táska is. Londonon kívül nem ennyire egységesek a szabályok és sokszor szigorúbbak is. Mielőtt útra keltek, érdemes megnézni a helyi tömegközlekedés szabályait.

Sokszor megéhezik az ember kirándulás során, nézzük csak mi a helyzet, ha kutyussal szeretnél asztalhoz ülni. Sajnos sokkal kevesebb étterem engedi meg, hogy kis kedvenced bejöhessen veled, mint mondjuk Olaszországban vagy Németországban. Biztos vagyok benne, hogy te is szeretsz pub-ozni és nagyon örülni fogsz a hírnek, hogy többségében megengedik a kutyusnak, hogy melletted maradjon. Jókat ehetsz ihatsz a pub-ban míg kipihenitek az út fáradalmait. Ha szeretnél kedvezni kis négylábú barátodnak, keress “kutya-cafe”-t. Egyre több nyílik ország szerte mindenhol, érdemes utána nézni, hogy utad során be tudtok-e ugrani egybe.

A nap végén le is kell pihenni valahol, örülni fogsz a ténynek, hogy meglepően sok kutya-barát szálloda van Angliában. Néhány szálloda külön szervízt biztosít az ebeknek és minden téren elkényeztetik őket. Ha mégsem szeretnéd a fizetésed nagy százalékát a kutyus szállodájára költeni, akkor érdemes más szálláshelyeket is nézegetni. Sok bed and breakfast, air b’n’b illetve hotel engedélyezi az állatokat. Mielőtt szállást foglaltok, figyelmesen olvassátok el az apró betűket is, mert sok helyen nem engedik meg, hogy a kutyus őrizetlenül a szobában maradjon. Este elmenni bulizni vagy múzeumtúrázni egy kcsit nehéz lesz ha mindenhova vinned kell magaddal.

Városnézés kutyával? Mindenkinek a séta jut először eszébe, de ha jobban bele gondolunk, azért jó dolog megnézni egy-egy templomot, galériát vagy múzeumot belülről is. Legcélszerűbb úgy szervezni az utat, hogy minél több kinti program és látnivaló legyen, hiszen ott a legjobb a négylábúaknak. Szerencsére pillanatok alatt meg lehet nézi a helyszínek honlapján a kutyákra vonatkozó szabályokat. Ha a kutyákat be nem is engedik, sok helyen lehetőség van őket kint hagyni őrzött helyen, és az erre vonatkozó információk mind megtalálhatók online. A legbarátságosabb helyek a kutyás nyaraláshoz: Cornwall, Wales, Lake Disctrict, Skócia és majdnem az összes nemzeti park. Póráz mindenképp legyen náltok, mert ha más állatok állatok vannak a környéken, például tehén vagy bárány, magad mellett kell tartanod hűséges kis társadat.

Angliába és Angliából való utazás kutyával

Bár könnyű kutyával utazni az Egyesült Királyságon belül, kicsit bonyolultabb a helyzet, ha el akarod hagyni az országot. Brexit óta kötelező az új egészségügyi igazolás és más egyéb papírmunka, hogy vissza is jöhessetek az állattal, erről lejjebb olvashatsz részletesebben.

Visszafelé Angliába még ennél is szigorúbbak a szabályok. Kormányi rendelet alapján, csak “cargo”-ként utazhat a kutyus a repülőn, nem engedélyezik sem az utastérben való utazást, sem pedig a poggyászként feladást. Ha mégis bevállaljátok a repülést, akkor teherszállítmányként kell regisztrálnotok a kutyust vagy a légitársaságon keresztül, vagy különálló, erre sakosodott cégen keresztül. Az eljárás nem csak, hogy nagyon drága hanem lassú is. Specifikus vámvizsgálatot is kell foglalni különböző cégeken keresztül ami növeli mind a költségeket, mind a várakozási időt. Számítani kell arra, hogy a költségek, beleértve az ügynöki díjakat és az ellenőrzési díjakat, összesen akár a 600 fontot is lehet. Emellett 20%-os hozzáadottérték-adót is felszámítanak, amely a háziállat fajtáján és a szállítás költségén alapul, bár ez később visszatéríthető.

Tipp: Foglalj repülő járatot a párizsi Charles de Gaulle vagy az amszterdami Schipol repülőtérre és innen komppal menj tovább. Mivel forgalmas mindkét reptér és remek a közlekedés, könnyen eljutsz a komp kikötőbe akár autóval akár tömegközlekedéssel (kisállatot engedélyezik). Ha nem akarsz autót bérelni akkor vegyél “gyalogos” jegyet a kompra. Páriszból a DFDS Seaway cég engedélyezi a kisállatokat a fedélzeten, míg Hollandiából több opció is van. Ne ijedj meg a pár órás úttól, hisz bérelhetsz kutyabarát kabint vagy akár ketrecet az állatnak.

Kutyataxi?!

Igen! Elég sok céget lehet találni, akik szolgáltatásaikkal az utazást. A kisállat-taxik kihasználják, hogy a háziállatokat az Eurotunnel járművein is beengedik, ami az egyik leggyorsabb módja a csatorna átszelésének. Gyorsan és könnyen lehet taxit foglalni Calais Ville vagy Calais Fréthun és Folkestone Central állomások között. A jegy ára körülbelül 100 font a normál Eurotunnel-díjakon felül.

Kicsit drágább ugyan, de sokkal kényelmesebb, ha már a reptérre rendeljük a taxit és az angliai címre kérjük a kézbesítést. Kutyus utazik tovább taxival, te pedig kényelmesen akár repülővel, akár Eurostar-ral érkezel Angliába. Ha rutinos utazók vagytok és a kutyus be meri vállalni a hosszabb utat is nélküled, akkor olyan céget érdemes keresni, akik háztól házig vállalják a szállítást.

Nem szabad megfeledkezni a kötelező papírmunkáról és egyéb szabályokról sem. A háziállatoknak az EU-s háziállat-egészségügyi bizonyítvány helyett Nagy-Britanniában kiállított egészségügyi bizonyítványra van szükség. Ezen kívül szükség van még mikrochip-re ls veszettség elleni védőoltásra is. Ami még nagyon fontos, hogy megkövetelik a kutyák féreghajtását. A kezelésnek legalább 24 órával, de legfeljebb 120 órával (5 nappal) az Angliába való beutazás előtt kell megtörténnie. A szabályokról bővebben a kormány honlapján olvashatsz. Csapatunkban pedig segítséget kérhetsz, akár Angliába vinnéd kiskedvenced, akár Ausztráliába vagy máshová:

Kutyával Angliából az Európai országokba

Írországon belül különösebb dokumentációra nincs szükség a kis kedvencednek és nem is ellenőriznek a határon. Kicsit más a helyzet, ha Angliából mész az írekhez. Szerencsére sok komp közlekedik a két ország között ami megkönnyíti az utazást, hisz nem muszáj repülni, ami kellemetlen az állatnak meg persze az aggódó gazdinak is. Az uniós szabályok vonatkoznak erre az útra.

Kicsit bonyolultabb Angliából Európába utazni háziállatokkal. Ez különösen akkor igaz, ha nem autóval tervezitek az utat, mivel a Eurostar gyorsvonat pl. nem engedélyezi a kis kedvencekkel való utazást és nem sok légitársaságnál lehet kutyust az utastérbe vinni.

A legegyszerűbb megoldás kétség kívül az, ha autóval megyünk.

Eurotunnel-en keresztül vagy a számos kompút valamelyikének igénybevételével a leggyorsabb. A Dover és Calais közötti rövidebb átkelés során a háziállatoknak általában az autóban kell maradniuk. Érdemes végig nézni a különböző társaságok szabályait, mert egyrészt gyakran változnak, másrészt van, aki kedvezőbb feltételeket szab az állatok részére, például biztosítanak ketrecet az utazás során vagy megfelelő hordozóeszközt, ha nem szeretnéd a kocsiban hagyni hűséges kis barátodat.

Tipp: “gyalogos jegy” vásárlása esetén veled maradhat kutyusod nem csak ki- és beszállás alatt, hanem az egész út folyamán. Ha többen utaztok, érdemes egyikőtöknek gyalogos jeggyel utazni a kutyával, az utas térben úgysincs elkülönítve senki, csak a felszállás és leszállás során kell külön menniük.

Ha a kutyáddal szeretnél utazni, és nem lehetséges a saját autóval történő utazás, akkor érdemes olyan személy- vagy csomagszállítót keresni, akik lehetőséget adnak kutyával történő utazásra is, akár háztól házig. Az ilyen utazással számos előny jár: gyakran olcsóbbak, kényelmesebben utazhattok, hiszen nem kell vezetned, és több figyelmet tudsz fordítani kis kedvencedre is. Általában két sofőrrel indulnak útnak, akik váltva vezetnek, így az utazás gyors és biztonságos. Gyakran megállnak, hogy az utasok felfrissülhessenek és kinyújthassák mind a két vagy négy lábukat. Emellett az utazási költségbe beleértendő a csomagdíj is, és a profi cégek segítenek az állatok papírmunkájának elintézésében is. A Minden Ami Külföld csapata kapcsolatban áll a legjobb cégekkel, fordulj hozzájuk, hogy naprakész információt kapj a kérdéseidre.

Szükséges dokumentumok és egyéb előírások

A Brexit óta kissé bonyolultabbá váltak az Európába kutyával történő utazás feltételei.

Ami viszont nem változott,

hogy a kutyusnak rendelkeznie kell mikrochippel és naprakész veszettség elleni oltással.

A kisállatnak legalább 12 hetesnek kell lennie, mielőtt beoltják őket. Az első oltás után minimum 21 napot kell várni, mielőtt útra keltek.

Ha olyan országba utaztok, ami galandféreg mentes, akkor az érkezés előtt 24-120 órával féreghajtóra is szükség lesz.

A nagy változás azonban az, hogy a Nagy-Britannián belül kiállított kisállatútlevelek már nem érvényesek!

Ha nem rendelkezik az EU-ban vagy Észak-Írországban kiállított állatútlevéllel, akkor állatorvostól kell állategészségügyi bizonyítványt kérni (AHC). Ezt érdemes legkésőbb 10 nappal az utazás előtt elintézni.

Ezenkívül féreghajtásra is szükség lesz, ha Nagy-Britanniából közvetlenül Finnországba, Írországba, Máltára vagy Norvégiába tervezzük az utazást.


Tudtad?

Londonban a kutyusok csak a lépcsőt és a liftet használhatják a saját lábukon, mozgólépcsőn cipelni kell őket. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, csak a mozgólépcső, és az öleb túl nehéz ahhoz, hogy felkapd, kérheted, hogy megállítsák a mozgólépcsőt, hogy a kutya sétálni tudjon. Erre statisztikát nem találtam, próbáld ki pár helyen és írd meg tapasztalataidat!


Legyen az vízumkérdés, állatkivitel, utazás tervezés, költözés utáni beilleszkedés vagy épp cégalapítás, KATTINTS és keresd meg a Neked megfelelő szakembert, aki segít eligazodni az útvesztőben >>>


Forrás(ok):

UK Government

Utazás Angliából más országba


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá