Minden Ami Külföld | Látnivalók az Egyesült Királyságban – gyerekkel - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • minden-ami-kulfold-anglia-gyermekkel-programok

Látnivalók az Egyesült Királyságban – gyerekkel

Mi történik, ha az Egyesült Királyságban vagy és bejelentkezik egy barátod, akinek ráadásul gyereke van?

Nem tudod, hova menjetek? Semmi pánik! Korábban már írtunk olyan helyekről, látnivalókról, amiket mindenképp érdemes megnézni, ha az ember az Egyesült Királyságban jár (vagy él). Most jöjjön egy olyan lista, amiben azokat a látnivalókat találjátok, amelyeket tuti, hogy a gyerekek is élvezni fognak. -Paulikovics Réka írása

1. Tudományos Múzeum – South Kensington, London

Itt biztosan találtok olyan témát, ami érdekli a gyereket. Rengeteg látni- és tanulnivaló van itt a tudományos világról és azokról az emberekről, akik elősegítették számunkra a tudomány megértését. Építészet, robotika, informatika? Ha van egy bizonyos terület, ami érdekli a gyerkőcödet, itt tutira meg fogja találni az arról szóló termet. És ha ez még nem lenne elég, a múzeumban egy IMAX mozi is van, ahol jobbnál jobb filmeket nézhettek meg és fokozhatjátok az élményt. 

https://www.sciencemuseum.org.uk/home

2. Greenwich-i Királyi Obszervatórium – Edinburgh

Maradjunk egyelőre a tudomány színterén! A Greenwich-i Királyi Obszervatóriumot II. Károly angol király alapította 1675-ben a Londonhoz közeli Greenwich kisváros királyi parkjában, a tengeri navigációhoz szükséges csillagászati megfigyelések elvégzése céljából. A II. világháború után az intézet Herstmonceux-ba költözött, de a modern tudományos igények növekedése folytán a csillagászati megfigyeléseket ma már a Kanári-szigeteken létesített észlelőállomáson végzik. Az eredeti helyen 1954-től csillagászati és navigációs múzeum működik, ami nyitva áll a nagyközönség számára. És melyik gyerek ne szeretné a csillagokat? 

https://www.rmg.co.uk/royal-observatory/attractions/camera-obscura

3. Eden Project – St Austell, Cornwall

Az Eden Project egy oktatási, jótékonysági szervezet, melynek célja összekapcsolni az embereket egymással és az élővilággal. A látogatóhely egy hatalmas kráterben fekszik. Kívülről csak futurisztikus kupolákat látsz, de belül egy egész világ tárul a látogató szeme elé. Található benne esőerdő, lenyűgöző növények, rengeteg kiállítás és sok látnivaló a természet témakörében. Nyáron koncertekkel várják az ide látogatókat, sőt, az év során számtalan családi programot is szerveznek. 

https://www.edenproject.com

4. Stonehenge – Amesbury, Wiltshire

Nem maradhat ki a listáról, hiszen a gyerekek szemén át az Egyesült Királyság egyik legkülönlegesebb helye még varázslatosabbnak tűnik. A Stonehenge körkörösen elrendezett, kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 km-re északra. Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be. A hely korabeli szerepével kapcsolatos elméletek az 1919-ben, de főként az 1950-ben indult ásatások nyomán születtek. Az öt brit egyetem összefogásával készült kutatás eredménye alapján kialakult legfrissebb álláspont szerint olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe vette fel.

http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/stonehenge/

5. Bewilderwood – Hoveton, Norfolk

Itt biztos le tudják vezetni a gyerekek a felesleges energiájukat. A játszópark egy 50 hektáros erdőben található, útvesztőkkel, kötélhidakkal, lombházakkal. A kisebbeket interaktív mesemondó és bábelőadásokkal várják, így tökéletes (és egészséges) alternatíva lehet a beltéri játszóházak meglátogatására, hiszen itt is van minden. Ráadásul Tom Blofeld író gyermekkönyveinek szereplői is megjelennek egy-egy helyen a parkban, hogy még szórakoztatóbbá tegyék a látogatást.

http://www.bewilderwood.co.uk/

6. Diggerland – Több helyen az Egyesült Királyságban 

A Diggerland kalandpark Hugh Edeleanu, a HE Services elnökének ötlete volt, amely a bérelhető ásógépek legnagyobb szállítója Európában. Az ötlet egy 1996-os családi nyílt nap után pattant ki Hugh fejéből, hiszen a gyerekeket elbűvölték a hatalmas gépek és az, hogy csak ültek a vezetőfülkében, a világ pedig olyan volt körülöttük, mintha a játékaik életre keltek volna. Ebből született meg a Diggerland koncepciója. Versenytársaitól az különbözteti meg a játszóparkot, hogy valóban az egész család számára biztosít egész napos szórakozást, hiszen minden korosztály részt vehet a játékban. A Diggerland koncepciója egyszerű, mégis egyedi. Minden parkjuk több, mint 20 különböző látnivalót kínál, több, mint 100 géppel, ráadásul minden évben új túrákat vezetnek be. Sikereinek titka, hogy soha nem távolodott el tervezési koncepciójától – minden túrájuk építkezésen alapul, ugyanakkor folyamatosan új alternatívákat kínálnak. A Diggerland Kent 2000 áprilisában nyílt meg, sikerére építve 2001 márciusában a Diggerland Durham, 2 hónappal később pedig a Diggerland Devon is megnyitotta kapuit, a legutóbbi Diggerland park pedig egy 70 hektáros telken található Castlefordban, Yorkshire-ben. Azóta a cég már Amerikában is megtalálható, de angliai sikerei persze töretlenek. Fiúkkal kötelező program! 

https://www.diggerland.com

7. Legoland – Windsor, Berkshire

Szerintem nem is kérdés, hogy miért kell ide elmennetek. Ki ne szeretné a legót? (Oké, amikor a gyerek szétszórja a lakás padlóján, az nem vicces, de egyébként valószínűleg mindannyian imádjuk.) A Legoland egy 80 millió (!!!) Lego-darabból épült játszópark. Fel sem lehet sorolni, mennyi mindent találhattok itt. Részt vehettek interaktív kalandokban, például tengeri mentésben, vagy elmehettek a Lego City Autósiskolába, ahol a kicsik megszerezhetik a Lego vezetői engedélyüket.  Sőt, előre meg is tervezhetitek a napotokat a honlapon. És persze meg kell említenünk az üzletet is, hiszen itt található az Egyesült Királyság legnagyobb Lego-boltja is.  

https://www.legoland.co.uk/

8. Természettudományi Múzeum – South Kensington, London

Hogy miért kell ide elmennetek? Valószínűleg minden gyereket érdekelnek a dinoszauruszok. Abban a pillanatban, amikor belép a Hintze terembe és megismeri a diplodokuszt, úgy érzi, olyan helyen van, amely életre keltheti őket – legalábbis a gyermek képzeletében. És ez még csak egy ok. A gyerkőcök szembe szállhatnak egy T-Rex-szel a szimulátorban, vagy akár azt is kipróbálhatják, milyen átélni egy kisebb földrengést. Rengeteg különféle fotókiállítást nézhettek meg, megismerkedhettek olyan állatokkal, amikről eddig talán csak mesékben hallottatok, és olyan kincseket fedezhettek fel, amelyek páratlanok a Föld bolygón. Szerintünk ez egy olyan hely, ahol az egész család talál magának látnivalót. 

https://www.nhm.ac.uk

9. Nemzeti Űrközpont – Leicester, Leicestershire

Újabb téma, amit nem kell magyarázni. Fiús szülőknek biztosan nem, de szerintem sok vagány kislánynak is volt/van olyan időszaka, amikor űrhajós akar lenni – nekem volt. Fedezzétek fel az Űrállomást, ahol láthatjátok az ikonikus rakétatornyot és az Egyesült Királyság legnagyobb kupolás planetáriumát, tele űrruhákkal, rakétákkal, műholdakkal és meteoritokkal. Ez a látnivaló egyike azoknak, amelyek informatívak a felnőttek számára, de a kiállításokkal és a multimédiás megoldásokkal biztosan lekötik a gyerekek figyelmét is.

http://spacecentre.co.uk/

10. Folly Farm Kalandpark és Állatkert – Begelly, Pembrokeshire

Az ember soha nem lehet túl fiatal vagy idős ahhoz, hogy állatkertbe menjen. Sok-sok interaktív program vár ezen a többszörösen díjazott helyen. Állatkert, farm, vásártér és játékpark egyben. Az állatkertben több, mint 90 fajjal találkozhattok, a farmon van állatsimogató, de a gyerekek megismerkedhetnek az állattartás alapjaival is. A vásártéren régi idők játékaival, míg a játszóparkban modern játékokkal várják a családokat. 

https://www.folly-farm.co.uk

Ha tanácsra van szükséged az utazásodhoz, nálunk biztosan megtalálod a megfelelő segítséget. A Minden ami külföld csapatát itt találod: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/

Szólj hozzá