Minden Ami Külföld | Magyar mestercukrász a romantika francia fővárosában
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Hamarosan megrendezik a Csokoládé Világbajnokság, ahol ínycsiklandozó desszertek készítői versengnek majd, köztük egy honfitársunk is! MIVEL KÉSZÜL? >>>

Magyar mestercukrász a romantika francia fővárosában

Párizsban ismét megrendezésre kerül a csokoládé világbajnokság az ízek szerelmeseinek, ahol szebbnél szebb desszerteket mutatnak be a versenyzők.Tizennyolc cukrász teszi próbára tudását a World Chocolate Masters nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő döntőjén, amelyet október 29-31-én rendeznek meg a párizsi Salon du Chocolate-ban. Magyarországról is érkezik egy mestercukrász, akinek magyarként kötelező a drukkolás!

Írta: Panna –  Minden Ami Külföld
Hamarosan megrendezik a Csokoládé Világbajnokság, ahol ínycsiklandozó desszertek készítői versengnek majd, köztük egy honfitársunk is! MIVEL KÉSZÜL? >>>

Párizsban kerül megrendezésre a csokoládé világbajnokság, a World Chocolate Masters. Az idei verseny azért is élvez a magyarok körében fokozott figyelmet, mert a Budapesten található Four Seasons Hotel, illetve a Kollázs Brasserie & Bar cukrásza, Menyhárt Attila is megmérkőzik az első helyért. Na de mit gondol a mestercukrász az esélyeiről és hogyan készül fel a várva várt 3 napra?

Attila beszámolt arról, hogy rengeteg időt fektet a versenyre való felkészülésbe, de sokszor nagyobb kihívást jelent számára a szponzorok keresése. Bár a cukrász rendkívül hálás a meglévő támogatóinak, úgy érzi, hogy a verseny nagyságát tekintve szüksége lenne még cégekre, akik az alapanyagokat, eszközöket, munkakörülményeket biztosítják számára. Ennek érdekében tárgyalásokra jár, bízva abban, hogy segítő kezekre talál. Belegondolni is sok, mennyi teendővel jár a felkészülés, de, ha mindez nem lenne elég Attila maga tervezi meg a formákat is, amelyeket előszeretettel oszt meg facebook oldalán!

Hamarosan megrendezik a Csokoládé Világbajnokság, ahol ínycsiklandozó desszertek készítői versengnek majd, köztük egy honfitársunk is! MIVEL KÉSZÜL? >>>
Fotó: Menyhárt Attila tulajdona

De mégis mennyi az az annyi?

A mestercukrász elmagyarázta, miért is van szüksége ennyi szponzorra… Elmondása szerint vannak olyan desszertjei, amelyekhez csak a kellő formák használata másfél millió forintba kerül. Emellett elhangzott még egy 10 – 40 milliós nagyságrendű összeg is, Attila, azonban kitartó és, ahogy ő mondta „nincs olyan opció, hogy innen visszatáncoljak.” Valószínű ennek a kitartásnak és akaraterőnek köszönheti azt, hogy jelenleg egy világbajnokságra készül.

Attila elvárása magával szemben?

A magyar cukrász célja egyértelműen a dobogó, azt pedig mondhatni elvárja magától, hogy bekerüljön az első 10-be. Az, hogy melyik 3 cukrász kerül a dobogó fokaira, a harmadik napon derül ki.

Hamarosan megrendezik a Csokoládé Világbajnokság, ahol ínycsiklandozó desszertek készítői versengnek majd, köztük egy honfitársunk is! MIVEL KÉSZÜL? >>>
Fotó: Menyhárt Attila tulajdona

A tehetség öröklődik?

Attila elmondta, hogy az egyik legnagyobb kincse a dédnagyapja receptkönyve, ami azonban csak nem régen került hozzá, ezért még nem volt ideje arra, hogy megújítsa a recepteket. Azt viszont elárulta, hogy lehet számítani a versenyen is olyan munkákra, amelyek az örökségről szólnak, de többek között azt is megtudhattuk, hogy ugyan szereti a régi recepteket, viszont még jobban szeret valami újat alkotni.

Mi nagyon kíváncsiak vagyunk ezúttal mivel fogja  Attila elkápráztatni a szemünket! 

A World Chocolate Masters a Cacao Barry kezdeményezése

Mi is a célja?

A kreatív csokoládékészítés fejlődése és az új tehetségek bemutatása. A versenyző országok az abszolút legjobbjaikat küldték, hogy elnyerjék a World Chocolate Master rangos címet.
Az idei kiadás témája a #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE, amely kihívás elé állítja a séfeket, hogy a jövő csokoládéját mutassák be a szakértő zsűri előtt.

“Alig várjuk, hogy lássuk, mit hoznak a séfek” – mondta Ramon Morato, a Cacao Barry kreatív igazgatója. “A verseny kemény, a tudásszintjük rendkívül magas, és a nagyszínpadon óriási lesz a nyomás. Mivel az egész világ figyel, biztos, hogy a csokoládé csodák legjobbjait fogjuk látni.”

A téma a TMRW-re összpontosít. A fogyasztók választása egyre inkább az egészségesebb, nem környezetszennyező és az új ízeket kínáló élelmiszerek felé tolódik, anélkül, hogy az élvezetek terén kompromisszumot kötnének. A kreativitás, a tudomány és a technológia segítik a cukrászokat, hogy továbbfejlesszék kínálatukat. A versenyzőknek világos víziót, ízletes kreációkat kell bemutatniuk, és a TMRW összes részét teljesíteniük kell.
“Egy nagyon optimista felkiáltással ünneplik a világot: úgy élik az életüket, mintha a buli bármikor véget érhetne” – mondta Morató. “Készek és lelkesek arra, hogy hatást gyakoroljanak a világra, és mindenki számára jobbá tegyék azt – és itt és most megváltoztassák. A tudomány, a technológia és a dizájn segítségével. A friss és fenntartható ötletek robbanása – merész színek, ízek, textúrák és a jövőbe vetett példátlan hit. De vajon milyen ez az íz, a kinézet és az érzés? Ez az, amivel versenyzőket megbízzuk.”

Minden résztvevő ország több selejtező után választotta ki döntőseit. A versenyzők és országaik a következők:

 • Magyarország – Menyhárt Attila
 • Belgium – Togo Matsuda
 • Kanada – Nishant Amin
 • Kína – Jacky Lung
 • Finnország – Eero Paulamäki (az északi országok képviseletében)
 • Franciaország – Antoine Carréric
 • Görögország – Nicolas Nikolakopoulos (Délkelet-Európa képviseletében)
 • Olaszország – Anna Gerasi
 • Japán – Jiro Tanaka
 • Korea – Dongusk Kim
 • Marokkó – Issam Tajer (Észak-Afrika képviseletében)
 • Lengyelország – Igor Zaritskyi
 • Spanyolország – Lluc Crusellas
 • Svájc – Abraham Balaguer
 • Hollandia – Carlo Midiri
 • Egyesült Arab Emírségek – Dilip Kumara (a Közel-Kelet képviseletében)
 • Egyesült Királyság – Stephen Trigg (az Egyesült Királyság és Írország képviseletében)
 • USA – Christophe Rull

Sok sikert kívánunk Menyhárt Attilának!


Tudtad?

 • Menyhárt Attila mindössze csak 14 éves volt, amikor elkezdett foglalkozni a cukrászattal, majd 6 éven keresztül egy óceánjárón gyakorolta a mesterséget.
 • Attila az első olyan magyar, akinek sikerült kijutni erre a versenyre, ami minden cukrász nagy álma.
 • A desszert, mint fogást valószínüleg csak a 17. század óta létezik. Ezt megelőzően az  édes és sós ételeket egyszerre fogyasztották. A desszertet eredetileg a főételek között tálalták, amikor először önálló fogásként vezették be. Aztán lassan átalakult, és az étkezés végén kerül már tálalásra.


Források:

https://www.ediblearrangements.com/blog/dessert-fun-facts/

https://www.facebook.com/meinhartpatissier/

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

Ha külföldre költöznél, de nem tudod merre indulj, segítünk! Keresd a Minden ami külföld partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá