Minden Ami Külföld | Magyarok a magyar kamionosokért - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • magyar kamionosok Angliaban
23 December 2020
|

Magyarok a magyar kamionosokért

Példátlan összefogásnak lehetnek tanúi, akik az utóbbi napokban nyitott szemmel járnak a közösségi médiában. Itthon és külföldön élő magyarok segítenek a Nagy-Britanniában rekedt kamionosoknak a Nem vagyunk HUNtalanok oldal kezdeményezésére. Az akció apropóján Wellner Józseffel a közösség alapítójával beszélgettünk.- Paulikovics Réka írása 

Egy kicsit beszéljünk arról, hogy hogyan is kezdődött az oldal élete!
A vírus első hullámában kitaláltuk, hogy mi lenne, ha segítenénk egymásnak mi, Nagy-Britanniában élő magyarok. Nagy volt az érdeklődés mindkét oldalon, március 15-én délután elkészült a Facebook-oldalunk, estére pedig majdnem ezren lettek azok, akik csatlakozni szeretnének a kezdeményezéshez. Segítettünk egymásnak bevásárolni, élelmiszert gyűjtöttünk a rászorulóknak. Már májusban csaknem ötszázan voltak azok, akik nálunk regisztrált segítők. Többen már munkát is találtak az oldal segítségével, ez is azt bizonyítja, hogy a magyarok mennyire képesek egymásért összefogni. Fontosak vagyunk egymásnak, lehet egymásra számítani, ez pedig egy csodálatos dolog. 

A Nem vagyunk HUNtalanok közösségi oldalt a következő linken érhetitek el: https://www.facebook.com/Nem-vagyunk-HUNtalanok-109449344015660

Itt tudtok segítséget kérni és információt is kaphattok arról, hogy hogyan tudtok segíteni. 

Az utóbbi napokban rengeteg médiafelületen megjelent, hogy Nagy-Britanniában a koronavírus egy új törzse terjed. Ahol a negyedik fokozatú járványkészültségi szintet bevezették (elsősorban Londonban, valamint Délkelet- és Kelet-Angliában), az ott élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak különleges indokkal hagyhatják el lakóhelyüket. Már több európai ország is tiltja az Egyesült Királyságból érkező utazásokat, így a magyar kamionosok sem tudnak hazajutni. 

Hogyan indult a kamionos akció? 

A Facebook-on láttam, amint valaki kiírta, hogy Nagy-Britanniában nagyon sok kamionos bajban van, ezen felbuzdulva kiírtam az oldalunkra, hogy a következő reggel elindulok a segítségükre és aki akar és tud bármilyen módon, csatlakozzon. Tizenhétezer ember látta a posztot, majdnem kétszázan osztották meg, magánszemélyek, az összes magyar kamionos oldal, más segítő közösségek. December 21-én este kezdük az akciót, a Maidstone reptérre próbáltuk bejuttatni a segítő csomagokat. Összesen tízezer kamion van bent, rengeteg magyarral. Vizet, élelmiszert, kávét, gyümölcsöt vásároltunk, ám a kapuban szembesültünk azzal, hogy nem vihetjük be ezeket. Tartottuk a bent rekedt srácokkal a kapcsolatot, mi nem mehettünk be, ők nem jöhettek ki. Ne volt más megoldás, az első magyar kamiont megállítottuk az autópályán, ő hívta a diszpécserét, hogy keressünk közösen megoldást. Az összes kamionos oldalon megjelent a kezdeményezés, így jutott be az első kör egy sofőr segítségével. Utána megint elmentünk bevásárolni, ismét megállítottunk egy magyar kamiont, így a második kört is sikerült bejuttatni. 

Sokan szeretnének segíteni? 

Rengetegen jelentkeznek, segítenének, pénzt utalnának és vásárolnának, de sajnos nem tudjuk, hogy be tudjuk-e vinni a csomagokat a következő napokban. Mindenesetre próbálkozunk. Ha lezárják a repteret, nem tudjuk bevinni a srácoknak az adományt. Ha még mennek be kamionok az elkövetkező napokban, akkor ők egyeztetnek egymással és valakivel bejuttatjuk a csomagokat. Közben egy Nagy-Britanniában élő magyar motoros csapat is gondolt egy nagyot, hogy segítenek a bajba jutottaknak, már velük is egyeztettünk. Gyakorlatilag mindenünk megvan a segítségnyújtáshoz, de nem tudunk bejutni a reptérre, jelenleg ez a problémánk, de bizakodunk. 

Hogyan tovább? 

Reggel igyekszünk felvenni a kapcsolatot a bent lévő magyarokkal és a sofőrökkel, hogy hogyan tudunk bejuttatni nekik bármit. Ha mozognak a kamionok, akkor működhet úgy, ahogy eddig, ha viszont lezárták a repteret, akkor annak kell utánajárni, hogy valamilyen módon be tudjuk-e juttatni a segélyt. A motoros srácok körülnéznek a környékükön, motoronként vásárolnak egy kör élelmiszert és eljuttatják azoknak, akiknek szükségük van rá. Mindenhonnan várjuk az infókat, amit megtudunk, továbbadjuk, várjuk az út szélén rekedt sofőrök jelentkezését is, ha valamire szükségük van, akkor a környéken élőktől próbálunk segítséget kérni. Rengetegen segítenének a saját környékükön, nekik azt javasoljuk, hogy menjenek ki az utakra, nézzék át a parkolókat, hogy vannak-e magyar kamionosok. A sofőröket kérjük, hogy jelezzenek, épp merre tartózkodnak, milyen segítségre van szükségük és akkor ki tudjuk posztolni, hogy minél előbb megoldást találjunk. A következő pár napban ezt fogjuk tenni, mindenki azt adja, amije van, időt figyelmet, pénzt, élelmiszert. 

Az összes kamionos oldal azonnal befogadott bennünket és segítséget nyújtott, olyan sofőrök, akik Nagy-Britanniába járnak, már Magyarországról, hazatérés után segítenek a kint rekedt társaiknak, ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vesz ebben az akcióban. Az elmúlt nyolc-kilenc hónapban rengeteg embernek segítettünk, és most is hatalmas az összefogás a kint élő magyarok között, ezúttal a kamionos fiúkért. Nagyon büszke vagyok és bízom benne, hogy a közös munka most is meghozza a gyümölcsét. 

A magyar kamionosok segítésére indult Facebook-csoportot a következő linken érhetitek el: https://www.facebook.com/groups/399434367944537/

Itt minden infót megtaláltok, segítséget tudtok kérni vagy felajánlani. Higgyétek el, segíteni jó és az összefogásnak hatalmas ereje van. 

Bárhol is élj a világban magyarként és szeretnél segíteni vagy segítségre van szükséged csatlakozz a Magyarok a Föld körül facebook csoporthoz! Várjuk a segítségnyújtó és felajánló magyarokat az egész világról! Ha segítség kell, merj kérni! – https://www.facebook.com/groups/743036073225106

Szólj hozzá