Minden Ami Külföld | Mi a helyzet Toszkánában? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Toszkána Minden ami külföld

Mi a helyzet Toszkánában?

A napokban többször is olvashattuk, hogy Olaszországban több városban is tüntettek a vendéglátósok a korlátozások ellen, majd sokan ki is nyitottak. A jelenlegi helyzetről és elkövetkező időszakról Ágival beszélgettünk, aki gyakorlatilag testközelből tapasztalja a helyzetet, hiszen Toszkánában él, ráadásul a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozik.-Paulikovics Réka írása

Ági 14 éve, 2007 óta él Toscanában, olasz férjével, Paoloval. Szállodát és éttermet vezetnek, főzőiskolájuk van, magyaroknak szerveznek esküvőket, illetve magyar és amerikai látogatóiknak különböző programokkal, köztük bortúrákkal is kedveskednek. És hogy mi történik most a környezetükben? Lássuk!

Mióta tartanak nálatok az újabb korlátozások és mik ezek? 

Augusztus 15. volt az a nap, amikor két hónapos nyitva tartás után újra elkezdtek szigorítani. Innentől nem lehetett bulizni, a péntek esti Summer party-knak az éttermünkben lőttek, ezután pedig egyre többet szigorítottak. Október 15-től már csak négyen lehettek egy asztalnál minden vendéglátó egységben, a rendezvényeket emiatt törölték, így nálunk is elmaradtak az esküvők és a születésnapok. Például volt egy pár, akik májusban esküdtek volna, rengeteg papírmunkát intéztek ezzel kapcsolatban, majd a korlátozások miatt átették az esküvőt szeptemberre. Szeptemberben Magyarországról nem lehetett beutazni hozzánk, majd úgy döntöttek, hogy összeházasodnak otthon és majd hozzánk jönnek nászútra. Egyre több és nagyobb korlátozást vezettek be, este tízig mindenkinek haza kellett érni, novembertől pedig már csak hatig lehettünk nyitva, késő este már csak elvitelre lehetett kiszolgálni. Jelenleg csak hétköznapokon és akkor is csak este hatig engedélyezett a nyitva tartás. Hétvégén gyakorlatilag semmilyen vendéglátós nem lehet nyitva. 

Meddig tart ez az állapot Olaszországban? Mit tudni, mi az oka az intézkedéseknek?

Február 15-ig még a tartományt sem hagyhatjuk el. Azt rebesgetik, hogy az éttermek zárva tartását április 30-ig fogják fenttartani. Ha ez igaz, a húsvéti időszaknak is annyi, pedig ahogy karácsonykor és szilveszterkor, akkor is szokott lenni egy 30-40 fős magyar „kemény mag” nálunk. Az ok a járványügyi számok alakulása. Elkezdték beadni az oltást, de sokan még az egészségügyi dolgozók közül sem akarják magukat beoltatni. Van egy orvos, aki elmondta, hogy alapvetően jól működik a vakcina, de szervezetlenség van a rendszerben. Az Olaszországba most beérkezett oltóanyagot, amit beadnak, ismételni kell 21 nap után. Sok embernek beadták az első adagot, viszont a második nem érkezett meg időre, így kezdhetik elölről. Az sem segít a helyzeten, hogy a kormánypárton belül is rengeteg nézeteltérés és egyet nem értés van. 

Mi a véleményed a tüntetésről, amit a vendéglátósok szerveztek? 

Sok étterem kinyitott, ami teljesen érthető. Lássuk be, az éttermek sok mindenkit eltartanak, ha fogalmazhatok így. Eltartják a taxist, hiszen a vendégek sokszor nem saját autóval mennek étterembe. Ezen kívül a zöldségest, a borászt, a hentest, a pékséget és a cukrászokat is ellátják munkával. Nekünk is a tengerpartról jön a beszállítónk, de most nem rendelek friss halat, osztrigát, semmilyen terméket, ezzel gyakorlatilag neki sincs munkája, hiszen másnak sem tud szállítani. Egy olyan ágazatról beszélünk, egy olyan rendszerről, aminek sok szereplője van és egymás nélkül nem igazán tudnak működni. A szupermarketekben, a ruhaüzletekben, egyéb boltokban, áruházakban, plázákban rengeteg ember van és ezért nem értjük sokan, hogy az éttermek miért nem lehetnek nyitva. Mi júniusban nyitottunk ki az első hullám után, sok feltételt kellett teljesíteni, megtettük, gyakorlatilag háromnullás összeget költöttünk csak fertőtlenítő szerekre és tájékoztató táblákra, matricákra. Amiatt akadt ki mindenki éttermek ezen akadtak ki, hogy hogy még a szabályok szigorú betartása mellett is csak három hónapot lehettek nyitva, tehát olyan érzés, mintha felesleges költségbe vertük volna magunkat. Sokan meg is mondták, hogy nekik nem a segély kell, amit ad az állam. Ha egyáltalán ad, mert a legtöbben meg sem kapták a támogatást. Ráadásul a városokban bérelik a helyeket a helyi önkormányzatoktól. A jelenlegi helyzetben a bérleti díj hatvan százalékát kell fizetniük, de ha nincs bevétel, gyakorlatilag ezt a számlát is lehetetlen kiegyenlíteni. Tanulhatnának Franciaországtól, hiszen ott megnézték az üzletek 2019-es évi bevételét, és mindenki megkapta annak a húsz százalékát.

Tehát most kinyitottak és sokan nyitva is maradnak. Megkapják a büntetést, az emberek viszont beülnek hozzájuk, mert már nekik is hiányzik a „szabadság”, a vendéglátósoknak pedig megéri ezt a lépést megtenni. A vendéget itt nem büntetik, mert ha nyitva van egy bolt, oda bárki bemehet. A vásárlónak nem kötelessége tudni, hogy az a hely törvényesen van-e nyitva vagy sem. 

Ti mit csináltok ebben az időszakban és mik a terveitek, kilátásaitok? 

Mi dolgozunk „alapjáraton”, van egy cég, akikkel Magyarországra szállíttatunk toszkán termékeket, szarvasgombakrémet, borokat, különféle élelmiszereket és hála az égnek, van is rendelésünk, működik a dolog. Ezen kívül vannak foglalásaink, ugyanis azt találtuk ki, hogy idén befogadjuk előleg nélkül a foglalásokat. Megadjuk a lehetőséget az embereknek, hogy készülhessenek a nyaralásukra. A tavalyi évi elmaradt nyaralások foglalásait áttettük idénre, ugyanolyan kondíciókkal. Az esküvőket is úgy fogadjuk, hogy elmondjuk a jelentkezőknek, mit kell teljesíteniük, és például egy júniusi esküvő kapcsán majd májusban egyeztetünk, hogy megvalósulhat-e a ceremónia. A vendégek ingyen le tudják mondani a foglalásukat, így szerintem ez egy jó lehetőség mindenkinek. A foglalásokat már márciustól várjuk, október-novemberig. A csoportos rendezvények idén maximum hat fővel kerülnek megrendezésre a korlátozások miatt, azonban ezekre, a gasztrotúrákra és a borkóstolókra is várjuk a jelentkezéseket. Aki szeretne jönni, kap egy voucher-t, azzal jöhet majd hozzánk. Azon vagyunk, hogy mindent megoldjunk és mindenkinek jó és egyszerű legyen. Sokan visszajeleztek, hogy ez nagyon pozitív dolog, nagyon szimpatikus nekik, hogy van erre lehetőség nálunk.  

Tervezni nem tudunk, például lenne több találkozónk is mostanában, de bizonytalan, hogy átmehetünk-e egy másik városba.  Csúnya szóval élve most épp túlélünk, de nem vagyok elkeseredve, hiszen ez az időszak, januártól februárig nálunk amúgy is a pihenős idő. Szezonban rengeteget dolgozunk, vidéken vagyunk, nem egy nagyvárosban, így ilyenkor a fiúk is elmennek szabira, mi pihenünk, márciustól pedig újra munkába állunk. Bár az a helyzet, hogy még csak január van, a jelen helyzet miatt már úgy érezzük, kipihentük és kialudtuk magunkat, már jó lenne dolgozni. Ilyenkor szoktunk menni wellness-ezni, vagy Budapestre barátokhoz, de most ezt sem lehet. Amikor tehetjük, sétálunk, jövünk-megyünk a környéken, mert a mozgásra szükség van. Ezen kívül együtt főzőcskézünk Paoloval, ezekről néha készítek egy kis videót vagy pár fotót, amik felkerülnek a főzőiskola oldalára. Így telnek a napok, intézzük a foglalásokat és bizakodunk, hogy minél előbb újraindulhat az élet. 

Szeretnél Toszkánába utazni? Ennél egy igazi olasz pizzát a nyaralásod alatt? Bortúráznál a barátaiddal? Vagy esetleg ezen a gyönyörű helyen mondanád ki a boldogító igent? Vedd fel a kapcsolatot Ágival itt: https://mindenamikulfold.hu/member/agi/

Szólj hozzá