Minden Ami Külföld | Mi veszélyesebb egy világjárványnál? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • vilagjarvanymindenamikulfold

Mi veszélyesebb egy világjárványnál?

Néztem egy nagyon jó, bár igazi amerikai, tehát kissé nyálas sorozatot az „Utolsó Esélyt”. Egy jó pár éves alkotásról van szó, de jelenleg elég aktuális. A történet lényege, hogy egy világjárvány olyan hirtelen megjelenik, hogy esély sincs ellene érdemben tenni, a világ 80%-a szinte azonnal áldozatul esik. Vagy mégsem olyan váratlanul? Főhőseink, pont egy olyan expedíción vesznek részt, persze teljes titokban, még ők maguk sem tudják mit keresnek ott, aminek a fő feladata, hogy a járvány ősi törzsét találják meg és ennek segítségével találjanak ellenszert. Egy amerikai hadihajó és legénysége a főszereplő, de még a hajón is csak ketten tudnak róla, hogy mi is a küldetés célja. – Kosza írása

Ez a gond szerintem most is a Covid esetében is. Nem kapun teljes és részletes tájékoztatást, nem szembesülünk a valósággal, így nem csoda ha elég sokan nem is hisznek a vírus létezésében. Az is érdekes, hogy ilyen gyorsan kifejlesztették a vakcinát. Nem? Szerintem ezt már régebben tesztelik és tudtak róla, hogy várhatóan ki fog törni egy Covid járvány, csak talán nem számítottak rá, hogy ilyen mértékű lesz és szétterjed az egész világban. De kérem szépen! A mai világban, mikor már 24 óra sem kell, hogy körbe repüljük a világot és a turizmus sosem látott méreteket öltött, mégis hogy gondolhatták, hogy nem fogja mindenhol felütni a fejét. Ott tartunk, mint a fentebb említett sorozatban, hogy maguk a döntéshozok nem vették elég komolyan a várható következményeket, most meg csak kapkodás és káosz tapasztalható. A vészhelyzeti intézkedések eddig nem hozták el a várt hatásokat, nem csökken a vírus terjedése, inkább csak stagnál. Az emberekhez eljutatott információk sem teljesek, rendesen kozmetikázottak. Nem szembesülünk azzal, milyen mértékű pusztítást is végez a Covid az emberi szervezetben. Így nem csoda, hogy nem is tartják be sokan a korlátozásokat. Utazgatnak, bulizgatnak, mert nem hisszük el, hogy ha van is ez a vírus és akár minket is érinthet, ledöntheti, megölheti az embert.  Ha szembesülnénk a valós helyzettel nem hiszem, hogy pánik lenne. Inkább csak a fejünkhöz kapnánk és elkezdenénk jobban odafigyelni.

Az orvosok hiába figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk magunkra nem igazán hiszünk nekik, egészen addig amíg nem találjuk magunkat egyszer csak valamelyik kórház intenzív osztályán. 

A másik nagy probléma az emberi természetben keresendő. A sorozatban is egy idő után már nem is vírussal volt a fő gond, hanem az emberekkel aki csak a saját érdeküket nézték még egy ilyen helyzetben is. A valóságban is kezd ez felerősödni. Akik tudnának segíteni másokon, hogy átvészeljék ezt a nehéz helyzetet, azok közül nagyon kevesen veszik a fáradságot, és az energiát, hogy ezt meg is tegyék. Megy széthúzás és a nyerészkedés. Hogy lehet az, hogy bár a világgazdaság kis híján beleroppant a vírus gazdaságot érintő hatásaiba a gazdagok mégis szinte megduplázták a vagyonukat. A nagyhatalmak miért ilyen nehezen osztják meg egymással a vírus ellen elért eredményeiket? Miért nem tud a világ egy ilyen helyzetben összefogni? Talán azért mert ilyen az emberi természet. Véleményem szerint a vírus kisebb pusztítást fog végezni, mert sajnos még nagyon nincs vége, mint az emberi természetből fakadó rosszindulat, önzőség. Meglepődnénk ha vezetők bérét és bonuszát vennék inkább vissza, minthogy elbocsássanak embereket. A vakcina kiosztásánál is mi lesz? Már most Szlovákiában botrány van, hogy többen soron kívül megkapták, olyanok is akik nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba. És jelenleg nincs még elég ellenszer, ami azt jelenti, hogy lehet mire a „soron „kívüliek” miatt a rendelkezésre álló készletből megkapnák akiknek létfontosságú lenne, azoknak már késő lesz! Erre mondom, hogy a vírus az nem igazán veszélyes, hanem az emberi természet inkább.

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá