Minden Ami Külföld | Mindennapi kihívások Dél-Afrikában - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tudni szeretnéd mennyire megfelelő az orvosi ellátás, az iskola és mennyire hatékony az ügyintézés DÉL-AFRIKÁBAN? Akkor ezt el kell OLVASD!

Mindennapi kihívások Dél-Afrikában

Dél-Afrikában is előfordulhat, hogy orvoshoz kell menni, viszont nem mindegy milyen feltételek mellett teheted ezt meg. Ha gyerekkel költöznél Afrikába, akkor jó, ha előre tudsz tájékozódni az oktatási helyzetről, és számos ügyintézési kihívásról, amivel találkozhatsz.

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Ha tudni szeretnéd, hogy működik ez a fekete kontinens déli részén, netán letelepedésen gondolkozol, akkor a legjobb helyen vagy. Ez alkalommal Nórit kérdeztem arról, hogy milyen az egészségügy, oktatás és bürokrácia kapcsán, aki több éves helyi tapasztalatait osztja meg velünk. Mindemellett házasságkötésének bonyadalmait is elmeséli nekünk.


A cikksorozat többi részében Magyarország, Anglia és Tenerife egészségügyi, oktatási és ügyintézési szokásait veséztük ki, ha nem olvastad még őket, ne hagyd ki:


A dél-afrikai egészségügy

Milyen az egészségügyi helyzet? Mennyire nehéz vizsgálati időponthoz jutni?

“Dél-Afrika büszkélkedhet a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátással az egész afrikai kontinensen. Orvoshoz az emberek tényleg csak baj esetén fordulnak, a megfázásos betegségeket vagy egy esetleges hasmenéses, vírusos megbetegedést a gyógyszertári asszisztensek is kezelni tudnak.

Dél-Afrikában öngondoskodó az egészségügyi rendszer, azaz magad fizeted a számodra elérhető betegbiztosítást. A magánellátás nagyon magas színvonalú és jól működik. Időpontot napokon belül kaphatsz, de legfeljebb egy-két hét várakozás fordul elő a legtöbb vizsgálatra.

Létezik jelenleg is állami egészségügyi ellátás, ami minden állampolgár számára ingyenesen elérhető, bár alacsonyabb színvonalú. Ezek az ellátások három szintre oszlanak.”

Az egészségügyi dolgozók és orvosok hogy állnak a betegekhez? Mennyire felkészültek az orvosok, a kórházak és a rendelők?

“Az alapellátási intézményekben végzik a beteggel az előzetes felmérést, itt zajlik a kapcsolattartás is. Több ezer ilyen klinika működik, ahol többnyire az ápolók nyújtják az egészségügyi alapszolgáltatásokat Dél-Afrikában.
A körzeti kórházak jelentik a második szintet, ahol a betegeket kivizsgálhatják és kisebb beavatkozásokat is elvégeznek.
A harmadik szinten vannak a kórházak, ahol már nagyobb infrastruktúrával és fejlettebb technológiával rendelkeznek. Itt már a nagyobb műtétekre vannak berendezkedve. Itt szakorvosok látják el a feladatokat, és itt kezelik a súlyosabb betegeket is.


Az orvosi és egészségügyi dolgozók nagyon magas színvonalon képzettek!

A dél-afrikai közegészségügyi rendszer nagy részét a Nemzeti Bevételi Alap finanszírozza. A pénz elosztása decentralizáltan történik az önkormányzatok között, ami a helyi közegészségügyi ügynökségeknek függetlenséget biztosít.”

Dél-Afrika oktatási problémái

Milyenek a tanárok, mennyire vannak belefásulva a tanításba? Milyen nyomás nehezedik rájuk? A diákok számára a tananyag mennyire használható, életrevaló, érthető?

“Dél-Afrikában az oktatás minősége gyenge annak ellenére is, hogy az oktatásba viszonylag sok pénzt invesztálnak. A dél-afrikai tanulók fele ott hagyja az iskolát még a középfokú oktatás befejezése előtt. Sajnos az érettségi vizsgán a tanulók negyede megbukik. Egyetemi végzettséget a diákok közül alig 5% szerez.

Dél-Afrika oktatási rendszere a romló infrastruktúra, a tanárhiány és az oktatásbeli fejlődés hiánya miatt nem működik megfelelően. Az állami iskoláknak csupán 20%-a működik úgy, hogy a tanulók megfelelő iskolai ellátásban részesülnek. Ebből kifolyólag aki bármilyen mértékben megteheti, igyekszik megfizethető magániskolába irtatni a gyerekét, remélve, hogy magasabb az oktatási színvonala. Természetesen a magániskolákban remélt minőség és színvonal is változatos. Az egyes eltérések függnek attól is, hogy hol található vagy épp mennyire tehetősek a szülők. Dél-Afrikában sokan küldik gyermekeiket – főleg vidékről – városi, bentlakásos iskolákba.

‘Broken promises: A dél-afrikai oktatási rendszer, amelyet omladozó infrastruktúra, túlzsúfolt osztálytermek és viszonylag gyenge oktatási eredmények jellemeznek, állandósítja az egyenlőtlenséget, és ennek következtében túl sok gyermek esik ki a rendszerből, a szegényeket érintve a legsúlyosabban.’

(a cikket érdemes elolvasni, itt találod angol nyelven)

Sajnos 2023-ra sem változott sok minden. Még mindig rossz az infrastruktúra és az iskolai higiénia. A pandémia csak tovább rontott a helyzeten, amikor gyerekek millió hónapokig nem tudtak iskolába járni, így nem haladtak a tananyaggal sem. Sokszor nemcsak elfelejtettek tanulni és lemaradtak, de olykor egész osztályok maradtak vissza, ismételtek végül egy évet.

Dél-Afrikában nagyon nem mindegy, hogy hol, milyen családban és körülmények közé születik az ember, és az sem, hogy a környezetében élők hogyan támogatják a tanulását, (egyáltalán megtanul-e írni, olvasni, szöveget értelmezni).”

Ügyintézés Dél-Afrika hivatalaiban

Mennyire hozzáértő, empatikus egy-egy ügyintéző? Milyen mértékben terjedt el az online ügyintézés?

“A dél-afrikai ügyintézés igazán bürokratikus. A legtöbb folyamat ugyan működik és előbb-utóbb a végére jut az ember, de sok türelem kell hozzá, és a folyamatok megfelelő ismerete.

Sok mindent lehet ma már online is intézni, többek közt időpontot kérni, de a végén mindig van egy személyesen intézendő átvétel, az eredeti dokumentumok bemutatása vagy egy szükséges pecsét.

Az online ügyintézés leginkább a banki világban, illetve cégalapítás, adófizetés esetén zökkenőmentes. Ugyanakkor egy erkölcsi bizonyítványra, egy új személyigazolványra vagy útlevélre akár heteket, hónapokat is várni kell. Néha érdemesebb egy kevéssé frekventált helyen lévő hivatalt választani a gyorsabb ügyintézés reményében.”

Milyen vicces vagy horror sztorid van az ottani bürokráciáról?

“Fokvárosban terveztünk házasságot kötni, de nem a terveink szerint alakult. Először nem is fogadtak, mivel mindketten magyar állampolgárok vagyunk és kellettek az eredeti anyakönyvi kivonatok, igazolások a családi állapotunkról, tehát itt el is buktuk a decemberi házasságkötés spontaneitását!

Miután beszereztük a papírokat, elkészültek a költséges hiteles fordítások is, január közepén besétáltam a fokvárosi Belügyminisztériumba időpontot kérni. Beadtam a papírokat, kifizettem az ügyintézési díjat, majd közölték, hogy időpontért majd hívják a vőlegényemet, mert ő már benne van a rendszerben.

Február elején csörgött is a telefon, hogy mehetünk a házasságkötési interjúra. A megbeszélt időpontban megjelentünk és vártuk, hogy szólítsanak minket. Az emberek folyamatosan cserélődtek, sokáig vártunk, de minket nem hívtak be. Majd kicsit már türelmetlenül rá is kérdeztünk, hogy mi lehet a probléma. Kiderült, hogy az ügyintézőnk eltűnt, csak épp az ő ügyeit nem vette át senki.

Nagy nehezen utánanéztek, előkeresték az aktánkat, de hiányzott a fedő oldala! Fedőlap nélkül semmit nem lehet intézni. Ezt végül megszereztük. Pár óra elteltével be is hívtak minket az interjúra, ami nem tartott tovább 10 percnél. Arról szól, hogy kikérdeznek minket arról, hogyan ismerkedtünk meg, kik a családtagjaink, nem volt kérdés konfliktus megoldásról, vagyon megosztásról, amire amúgy számítottunk.

Fél órát még várnunk kellett, majd odajött hozzánk az osztályvezető, hogy nem tudja kinyomtatni a házasságkötést engedélyező tanúsítványt, megkért, hogy jöjjünk vissza másnap. Azt hiszem, bennem itt pattant el a húr, mert egészen addig igyekeztem türelmes és együttműködő lenni. Nem akartunk elmenni a papír nélkül, így végül megoldották, és a tanúsítvánnyal együtt távoztunk végül, amivel mehettünk időpontot kérni az anyakönyvvezetőhöz.
Én szerettem volna február 29-ét, de az ügyintézők mosolyogva jelezték, hogy az túl közeli időpont, ugyanis csak délelőttönként és óránként egy házasságra kerülhet sor náluk. Így a tervezett decemberi esküvő helyett április 1-én házasodtunk össze Fokvárosban!”

Tudni szeretnéd mennyire megfelelő az orvosi ellátás, az iskola és mennyire hatékony az ügyintézés Dél-Afrikában? Akkor ezt el kell OLVASD!

Tudtad?

Dél-Afrikában nem csupán a lenyűgöző természeti szépségek, hanem az egészségügy terén elért elismerések is kiemelik az országot. A világon egyedülálló módon, Dél-Afrikában ingyenesek a HIV-kezelésekkel, amelyek hozzájárulnak a nemzetközi elismerésekhez és az emberek életminőségének javulásához.


Dél-Afrika kapcsán lenne kérdésed? Utaznál, költöznél? Naprakész információra, segítségre lenne szükséged? Nóri segítségedre lesz >>> Nóra <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá