Minden Ami Külföld | Nőnap a világ körül - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Mit ünneplünk igazán március 8-án, honnan ered ez a szokás? Miképp ünnepeljük Magyarországon és a nagyvilágban? OLVASS TOVÁBB >>>

Nőnap a világ körül

Minden év március 8-án tartják a nőnapot világszerte és a nők iránti tiszteletet, önbecsülést fejezzük ki e napon, valamint a nők egyenjogúságát. Ezt 1975 óta az ENSZ is a világnapok közt tartja számon és különböző szokások kapcsolódnak hozzá. Sokak számára ez csak egy kedves gesztusokkal teli nap, ám egyes országokban ez a tüntetések napja is, hogy előmozdítsák a még nagyobb egyenlőséget a nemek közt.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

A nőnap eredete

Eredetileg egy munkásmozgalomból nőtte ki magát, az egyenjogúsághoz és a szabad munkavállaláshoz kapcsolódik. Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmei voltak ezek,  eredeti célkitűzése a nők választójogának, a nyolc órás munkaidőnek, a munka területén, illetve a családi szférában történő megbecsülésnek kihívása volt. A nemzetközi nőnap alapjait tekintve egészen 1908-ig utazhatunk vissza az időben, amikor is 15ezer nő tüntetett New York utcáin rövidebb munkaidőt, jobb fizetést és szavazati jogot követelve. Ekkortájt erősödtek fel a nők követelései világszerte. Egy évvel később az Amerikai Szocialista Párt meg is tartotta az első nemzeti nőnapot, de ekkor még 1909 február utolsó vasárnapján. Eltelt még egy év, amikor is Clara Zetkin német baloldali politikus, aktivista és a nők jogainak szószólója egy Koppenhágában tartott szocialista nőkonferencián előhozakodott ötletével és 17 ország száz női képviselője egyhangúan megszavazta.

Mit ünneplünk igazán március 8-án, honnan ered ez a szokás? Miképp ünnepeljük Magyarországon és a nagyvilágban? OLVASS TOVÁBB >>>

A nemzetközi nőnapot aztán először 1911. március 19-én ünnepelték, de csak Ausztriában, Dániában, Németországban, Svédországban, Svájcban, de ez idő alatt az USA is demonstrációkat tartott több helyen, ahol több férfi is részt vett.

A világ figyelme a nőkön

Világszerte a nők és asszonyok ezzel az ünneppel szerették volna felhívni magukra a figyelmet, hiszen harcoltak a választójogért, a férfiak fizetésével azonos bérekért, nyolcórás munkaidőért, munkavédelmi törvények nőkre való kiterjesztéséért. A választójogért való harc nem volt egyszerű, voltak országok, pl. Oroszország, ahol már 1917-től szavazhattak a nők, de Liechtensteinben csupán 1984-től élhettek a nők szavazati jogukkal.

Miért pont március 8-a?

A nemzetközi nőnap ma már köztudottan ezen a napon van, ám ennek miértjéhez különböző elméletek kapcsolódnak és annál több történelmi ok. Több elmélet is létezik, az egyik például egy 1917-es legenda, amit egy akkori háborús sztrájk ihletett. Az orosz nők „kenyeret és békét” követeltek amikor az első világháború javában zajlott, pár nap után ez a megmozdulás hozzájárult ahhoz, hogy a cár kénytelen volt lemondani a trónról és az ideiglenesen kinevezett kormány megadta a nőknek a szavazati jogot. Ez a sztrájk pontosan március 8-án volt. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma, amely a legtöbb országban március 8-a lett.

Akárhogy is történt, Magyarországon legelőször 1914-ben ünnepelték meg a nőnapot  És bár az évtizedek múlásával világszerte változott a nők helyzete, a nők egyenjogúságáért és a megfelelő életkörülményeikért folytatott harc több országban azóta is fontos és aktuális kérdés maradt, számos társadalmi szervezet minden év március 8-án a nőket ért hátrányos megkülönböztetéssel és az ellenük irányuló erőszakkal kapcsolatos kampányokkal hívják fel erre a figyelmet. Érdekességként említeném, hogy történelmünk során a Rákosi-korszakban például kötelező volt a nőnap megünneplése és igazán csak a rendszerváltás után változott ez a nap a ma ismert ajándékkal, virágosztással való ünneppé.

A harc folytatódik

Az USA-ban 1963-ban született egy törvény a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak mégis mind a mai napig sokszor lényegesen többet keresnek. Ez az Európai Unióban is megmutatkozik, hiába például az 1975-ös irányelv, ami megtiltotta a fizetésbeli megkülönböztetést és amiért 2009-ben az Európai Bizottság még kampányt is indított a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséért, ez a probléma a mai napig fennáll.

Felmérések szerint Magyarországon a férfiak egy azonos munkakörben 5-12%-kal többet kapnak, de a gyerekek számával ez változik, hisz például egy kétgyermekes nő akár 25%-kal is kevesebbet kereshet. A világ számos részén ez a helyzet még a magyarországinál is sokkal rosszabb.

Ha csak az Európai Uniót nézzük, akkor a felmérések azt mutatják, hogy a nők 33%-a szenvedett már el fizikai vagy szexuális erőszakot 15 éves kora óta! Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet azon dolgozik, hogy követelésével elérjenek egy egységes és erős női ENSZ ügynökség felállítását, ami biztosítaná, hogy a nők a világ bármely pontján a gyakorlatban is élvezhetnék jogaikat. Az ünnepnap politikai gyökerei láthatóan mindmáig felhívja a világ figyelmét a ma is fennálló egyenlőtlenségekre és aktuális teendőkre. 2022-ben például az ENSZ a nőnapi rendezvényeket olyan témákban rendezte meg, mint a fenntartható holnap, ahol arra fókuszáltak, hogy a nők világszerte hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra.

Mit ünneplünk igazán március 8-án, honnan ered ez a szokás? Miképp ünnepeljük Magyarországon és a nagyvilágban? OLVASS TOVÁBB >>>

Azért olyan kérdés is fókuszba került, ahol a ’nemzetközi nőnap honlapja’ a #BreakTheBias témakörrel arra kérte az embereket, képzeljenek el „egy elfogultságtól, sztereotípiáktól és diszkriminációktól mentes világot.”

Nőnap napjainkban

Olaszországban a férfiak sárga mimózát (is) tartalmazó csokorral, ajándékkal lepik meg a hölgyeket, hogy ezzel is kimutassák szeretetüket és törődésüket. Az olasz – partizán és politikus – Teresa Mattei egykor azért választotta ezt a virágot, mert úgy vélte, hogy Olaszországban a a francia jelképként számon tartott gyöngyvirág és az ibolya túl drága, amit a munkások nem engedhetnek meg maguknak, a mimóza pedig egyébként is kifejezi a nők erősségét, érzékiességét és a jóra való fogékonyságukat.

Portugáliában igazi csajos estet szoktak tartani a nők, férfiak nélkül mennek el vacsorázni és bulizni a barátnőikkel és kolleganőikkel.

Oroszországban a nőnap munkaszüneti nap, és a sárga tulipán mellett szintén a sárga mimóza a legnépszerűbb nőnapi ajándék.

Az orosz férfiak ezen a napon magukra vállalják a házimunka elvégzését, hogy a nők pihenhessenek. Emellett például Afganisztán, Kuba, Vietnam, Uganda, Mongólia, Grúzia, Laosz, Kambodzsa, Örményország, Fehéroroszország, Montenegró és Ukrajna még néhány olyan ország, ahol március 8-át hivatalos ünnepként ismerik el.

Kínában a nők apró figyelmességet kapnak a munkaadójuktól, valamint fél nap szabadságot is, hogy kicsit több időt fordíthassanak magukra.

Pakisztánban a dolgozó nők minden évben ezen a napon emlékeznek meg arról a folytonos harcról, melyet az őket megillető azonos jogokért vívnak az élet számos területén. Sok helyen ezt a napot a nők egyenlő jogaiért való küzdelemnek dedikálják. Például Lengyelországban is gyakoriak a feminista megmozdulások ezen a napon.

Érdekes „szokás”, hogy a taiwani kormány minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva egy az elhízás veszélyeire felhívó figyelmeztetéssel. Ebből valószínűleg levonhatjuk azt a következtetést, hogy a derekak évről évre szélesebbek lesznek és nem pedig fordítva. 

Magyarországon szokás, hogy az urak március 8-án virággal és csokoládéval lepik meg az életükben jelenlévő hölgyeket és gondolnak esetleg mindazon hölgyekre, akikkel akár aznap találkozni fognak. Közép- és kelet európai országokban hasonlóak a szokások, de például Bulgáriában, Szerbiában, Romániában, Macedóniában vagy épp Üzbegisztánban ez az ünnep egybeesik az anyák napjával is, így a gyerekektől is kapnak virágot, apró ajándékot a nők, anyák, nagymamák.

Új szokások

Egyre többen követik azon újabb szokásokat, miszerint ez a nap lehetőséget ad arra, hogy az anyák beszélgessenek a lányaikkal az előttük álló lehetőségekről, vágyaikról, az erőről, ami bennük lakozik. Sok esetben a barátnők ilyenkor együtt ünnepelnek, “csajos” napot vagy estét tartanak. Van ahol azokról nőkről is megemlékeznek, akiknek munkássága nagy jelentőséggel bír a történelemben és a társadalmi változások területén. De remek alkalmat kínál ez a nap arra is, hogy akár családon belül, akár barátnői társaságunkon belül felhívjuk a figyelmet azokra a kardinális témákra, mint hogy a nők szépségük mellett okosak is lehetnek és legyenek tudatában annak, mennyi rengeteg erő rejlik bennük és milyen jó nőnek lenni!


Egy biztos, sok országban tüntetnek ilyenkor és természetesen a negatív problémák kerülnek elő,

de lássuk meg az élet pozitív női oldalát, hisz biztosan mondhatom,

az tele van csodával, izgalmas kihívásokkal, boldogsággal

Mit ünneplünk igazán március 8-án, honnan ered ez a szokás? Miképp ünnepeljük Magyarországon és a nagyvilágban? OLVASS TOVÁBB >>>

Tudtad?

A nőnaphoz illő színek tekintetében a lila az igazságosságot és méltóságot szimbolizálja, amely a női nemet megilleti. Amennyiben további színekkel szeretnénk jellemezni a napot, szóba jöhet még a zöld és a fehér árnyalatai is. A zöld a reményt, a fehér pedig a lelki tisztaságot jelképezi. Számos hölgy odafigyel arra, hogy ezen a jeles napon ilyen színű kiegészítőket viseljen, de ez akár a férfiak számára is hasznos információ lehet ajándék vásárlás során!


Forrás(ok):

unnepnapok.com

Internationa women day

ng.24.hu

mult-kor.hu


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá