Minden Ami Külföld | Általános iskola a világ túloldalán - 6. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az általános iskolai körkép utolsó részéhez értünk. Gondoltad volna, hogy még mindig nincs tankönyv? HA NEM HISZED OLVASS TOVÁBB >>>

Általános iskola a világ túloldalán – 6. rész

Nagy levegőt veszünk az utolsó alámerüléshez, vagyis az új-zélandi általános iskola különcségeit bemutató sorozatunk utolsó része következik!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ugyebár megtaláltuk a körzetes iskolát és be is iratkoztunk…van még tovább? Van bizony!

És akkor jön az extra – amiről mi gyerekként csak álmodni mertünk volna

Nehogy azt higgyük, hogy a változatosságnak vége. Mivel meg nem ejtettünk szót a tech-tárgyakról (technology). Ezek valahogy úgy működnek, hogy egyik heten vannak másik héten nem. És az is adott, hogy amelyik héten van, akkor melyik napokon melyik blokk(ok)ban van tech. Hogy melyik gyereknek éppen mikor éppen melyik tech, az attól függ… Ugyanis nem mennek az osztályok egy az egyben tech-re, hanem megint kavarnak egyet a gyerekseregen, és vegyesen rakják össze az osztályokból a tech-csoportokat. Akik utána együtt mennek már végig az éven. Milyen tech tárgyaik vannak a tanév során? Visual arts, hard materials (fából készítettek kerekeken guruló autót), desing tech (pl ékszerek készítése), food (mikor a gyerek azt mondja nem éhes mert megette a szusit amit a suliban csinált), textiles (varrnak, igen, a fiuk is) – gyorshajtásért meg ticket (büntetőcédula) jár ott is 😊 , technology/ICT (igen, IT).

Meg a még több extra lehetőség az általános iskola óvó szárnyai alatt

Rengeteg iskolán kívüli verseny van, jellemzően országos kezdeményezések, ahova az iskola csapato(ka)t küld. Az országos döntőhöz (ha ilyen jellegű) általában a helyi (városi), majd a megyei versenyen keresztül vezet az üt. Igazából nem is nyerés a lényeg, hanem hogy nagyjából minden témára / területre van valami. Az angol nyelvben a helyesírás másképp kihívás mint a magyarban, arra ott van a Spelling Bee. Robot építő- és programozó verseny. Literacy – sokat olvasó gyerekek összevetik tudásukat gyerekkönyvek kapcsán. Itt javasolt ismerni a helyi gyermekirodalmat. Matekosoknak ott az O”Mathalon – oldjatok meg a 4 fos csapatotokkal minél több matematikai feladványt és fussatok jó gyorsan, mert a kész feladatért cserébe az értékelő asztalnál kaptok újat. Rossz válaszért vagy visszaadott kérdésért pontlevonás jár. Sportosoknak Ariki cup és Cross country futás.

Ösztönzés

A tinédzsereket nem feltétlenül könnyű már rávenni arra hogy olvassanak, tanuljanak, sportoljanak. Az iskolában vannak különböző “badge”ek. Megvannak a feltételek, hogy melyik szintű bagde-hez mi szükséges. Például van reading badge – milyen témájú könyveket kell elolvasni, hányat, hogyan kell beszámolni róluk. Minél magasabb szint, annál nehezebb meglepni. Futásra is van badge – 2 kör az iskola körül, a badge limit perc: másodperc formátumban van megadva. Más azért az elvart idő a fiuktól és a lányoktól.

Értékelés

Osztályozás továbbra sincs. Minden academic tárgyból két aspektusból értékelik a gyermeket a tanév végén. Az egyik az academic achievement (azaz hol áll pl matekbol az elvárt szinthez képest). A másik viszont a hozzáállás – magyarosan mondhatnánk szorgalomnak is. Tantárgyanként nézve. És szöveges értékelést is adnak hozzá.

Az év végi “bizonyítvány” (egy db A4-es lap két oldalon nyomtatva, soha senki nem kérte el sehol a nagyobbikét) nem a semmiből pottyan le. Év közben félév környékén a szülők egy rendhagyó iskolai fogadóóra keretében összeülnek a tanítóval/tanítónővel és a saját gyermekükkel kb negyed órára a tanteremben egy prezentációra. ahol a gyermek iskolai munkája terítékre kerül. “Student-led conference”-nek hívják nálunk. A gyermek bevonásával átbeszéli a csapat hogy mik az erősségek, hol kell meg fejlődni, hogy érzi magát a suliban, a szülők és a tanító/tanítónő miben tudna neki segíteni hogy még jobb legyen.

Számítógép- és telefon használat az általános iskolában

Most már (néhány evvel ezelőtt még nem volt) itt is elvárt (igazából inkább kötelező) a tablet vagy chromebook az iskolában. Igen, ez is hozzáadódik az iskolakezdési költségekhez. Ezt minden nap hazahozzák, feltölteni otthon kell, és az iskolában rengeteget használják. Reggel bemennek, beteszik az erre szolgáló szekrénybe az eszközt. Amit a tanító(nő) akkor nyit ki, amikor szükség van a gépekre. Használat után visszakerülnek.

A házifeladatot is – ha olyan jellegű – ezen írnak. Az iskolás accountjukat ugyanúgy el tudják rajta otthon érni.

Telefont vihetnek az iskolába, reggel tanítás kezdete előtt a tanító elzárja a telefonokat és tanítás végén adja vissza.

Az általános iskolai körkép utolsó részéhez értünk. Gondoltad volna, hogy még mindig nincs tankönyv? HA NEM HISZED OLVASS TOVÁBB >>>
Queenstown, Új-Zéland

Külföldi diákok

A Covid ezen a területen is felborította az élet eddigi folyását. Covid előtt akadtak nemzetközi diákok az intermediate school-ban. Ők egyrészt – pont mint általánosban – speciális segítséget kapnak az angol nyelv elsajátításához. Másrészt, már csak a koruk miatt is, befogadó családokhoz helyezik el őket. A család vigyáz rajuk, igyekszik “második otthont” adni nekik, és nem mellesleg így “otthon” is kell folyamatosan használni – azaz gyakorolni – az angol nyelvet. A fogadó család kap anyagi ellenszolgáltatást a gyermek ellátásáért.

Idejönni tanulni nemzetközi diákként nem olcsó. Nem a student visa drága, hanem az, hogy eltérő díjak vonatkoznak a resident és a nem-resident tanulókra. Residentnek minősül – a felsorolás teljességéért és pontosságáért nem vállalok felelősséget – az állampolgár vagy rezidens (resident visa), vagy megfelelő work visa-val rendelkező szülők gyermekei. Meg ott vannak meg az ausztrálok is…

Ezen kívül, a tandíjon felül bele kell kalkulálni a megélhetési költségeket is. Lévén intermediate schoolrol van szó, ez a “homestay” költsége.


Akár költöznél, akár tanulni jönne a gyermek általános iskolába, vízum ügyben keresd Petrát.

Tanulás, továbbtanulás ürügyén keresd bátran Edinát!

Az Új-Zéland kisokos e-bookot itt tudod megvásárolni, ha teljeskörű rálátást szeretnél az országra,

amennyiben letelepedést fontolgatsz, szinte “kötelező” olvasmány 🙂


Tudtad-e?


Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá