Minden Ami Külföld | Norvégia csodái - az északi meseország - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>

Norvégia csodái – az északi meseország

Alig pár napja, hogy a lábam földet ért egy Norvégiából hazatérő járatból történő kiszállás után. Ha még valaki nem járt arra, de képeket már látott, ők is biztosan tudják, hogy Norvégia csodái nemcsak a fjordokban rejlenek, hanem meseszép kis falvakban, bájos kisvárosokban vagy éppen oltári kalandok tömbkelegében.

Írta: Vanda – Minden Ami Külföld

Norvégia tényleg egy csoda

Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>
Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>
Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>
Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>

Egy valódi kis meseország. Ahova, ha eljutsz, csak tátott szájjal tudsz bámulni és álmélkodni és elképzelni sem tudod, hogy született meg ez a kis különleges világ. Nemhiába tartják a világ egyik legszebb országának és egyben a fjordok és gleccserek otthon

Ha mélyebben nem is ismerjük az országot, azt viszont biztosan tudjuk, hogy a világ legdrágább országa. Így, ha esetleg a következő úticélt keresed, ahova spórolhatsz, akkor adunk egy kis ízelítőt, hova érdemes kalandozni.

Egy csodaváros: Bergen

Norvégia nem a legszebb időjárásról híres, így amikor a lábunk földet ért az országban, nem is lepődtünk meg a szakadó esőn. Persze fáradtan és nehéz csomagokkal a hátunkon nem épp a legjobb élményt nyújtotta, de még így is, esőkabáttal a fejünk felett is láttunk, hogy Bergen – első úticélunk – nem egy tucatváros. Habár Bergen egy igazi kisváros, mégis pezsgő és borzasztóan elbűvölő atmoszférával bír. A központi látványosságnak számító Bryggen-nél az ember azt hiszi, hogy rádőlnek a néhány száz éves színes faházak, mégis erősebb a kíváncsiság a biztonságérzetnél és órákig lehet bolyongani a kis faházak labirintusában. Annak ellenére, hogy a városka tényleg nem egy hatalmas metropolisz, mégis számtalan látnivaló akad a képeslapos kötelezőkön kívül. A hegyek, a kikötő vagy épp a pár utcából álló „belváros” is mind számtalan felfedeznivalót kínál a turisták számára. A legfontosabb látnivalók akár 1 nap is bejárhatóak, de akár 3-4 napot is eltölthetsz itt unatkozás nélkül.

Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>

A norvég fjordok

Ha a városnézés abszolút nem hoz lázba, akkor is mindenképpen érdemes Norvégiába látogatni, márpedig a fjordok miatt. A fjord nem más, mint sziklafalakkal és hegyekkel körbevett keskeny tengeröböl, amit akár a partról is meg tudsz csodálni, de igazán egy hajón élheted át a fjord érzést.

Ehhez a felfedezéshez pedig keresve sem találhatsz jobb helyet, mint Norvégia. Itt ugyanis számos fjord található és egyben a világ leghosszabb fjordjai is norvégok.

Ha utazást tervezel, akkor mindenképpen érdemes felkeresned pl. a Hardanger-fjordot, ahol Norvégia egyik leghíresebb és legszebb vízesése is található, a Vøringfossen. Az elmúlt évek felújításainak köszönhetően a vízesés egészen közelről is megcsodálható és ha bírjuk még a látványt, akkor a közelben található Eidfjordot sem érdemes kihagyni.

Ha már hajózás, akkor Flåm és Gudvangen! A 2 órás túra alatt bejárhatjuk a Világörökségi helyszínnek számító Nærøy- és Aurlands-fjordot is egy csodálatos katamarán fedélzetén. Ha érdekel bennünket a Gudvangennél található vikingfalu is, akkor érdemes ott kezdeni a napot és onnan indulni a hajókázásra, mert a transzfer busz a hajó kikötése után indul vissza Flåm -ba, így nincs idő körülnézni.

A fjordokhoz vagy csoportos túrával vagy egyéni autóbérléssel juthatunk el, a számos látnivaló miatt mindenképpen az utóbbi még nagyobb kaland.

Tó Norvégia tengerében – jégkorszaki felfedezés

Norvégiában nemcsak szépségek adódnak, hanem érdekességek is felbukkanak ezen a területen. Ennek bizonyítéka, hogy geológiai kutatók édesvízi tóra bukkantak a Norvég-tenger mélyén. A meglepő felfedezés egészen a jégkorszakig nyúlik vissza, a feltételezések szerint több, mint húszezer éves, kialakulása pedig a jéghez és hóhoz köthető. Ez a jelenség az utolsó jégkorszakban kezdődhetett, amikor az országot beborító jégpáncél rengeteg mennyiségű olvadékvizet préselt át a tengerfenéken. Az üledék alá beszorult víz pedig most talál utat magának kifelé, így találhattak rá a kutatók.

A Lofoten-szigeteknél található tó 800 méter mélyen található a tengerben és eléggé meglepte a kutatókat. Véleményük szerint több nagy édesvízi tároló lehet a tenger fenekén lévő üledékek alatt, de egyelőre nincsenek pontos adatok erre nézve.

S habár ezt turistaként nem tudjuk megszemlélni, mégis érdemes a Lofoten-szigetek felé is venni az irányt, mert rengeteg látnivaló, túraútvonal és akár az északi fény is várja az utazókat.

Norvégia sokkal több programot, élményt és kalandot rejt, mint ami itt meg lett említve. De ha csak egy néhány napos felfedezést szeretnél itt tenni akkor Bergen, a fjordok vagy a Lofoten-szigetek csodás választás!

Norvégia igazi meseország Észak-Európában. Bájos, faházas falvak, lélegzetelállító fjordok és erdők. Ha ide utazol, számos CSODA VÁR >>>

Tudtad?

  • Norvégiában található a világ legnagyobb rénszarvas állománya. Az állatok a Hardanger-fjord mentén, a Hardangerviddán, Európa legnagyobb fennsíkján élnek.
  • Ha eddig azt hitted, hogy a lazacos sushi japán találmány, akkor tévedsz! Mert ugyan igaz, hogy maga a sushi Japánból származik, de az 1980-as években egy norvég különítmény javasolta, hogy használjanak lazacot a sushihoz. Így nemcsak az ő exportjuk ugrott meg hirtelen, de az egyik legnépszerűbb sushi is megszületett.
  • Hamár vízum és külföldre költözéses oldalon vagyunk, akkor jó tudni, hogy van egy hely, ahova vízum nélkül és korlátlanul mehetünk. Bár kevés az esély rá, hogy nagyon kedvet kapunk hozzá, ugyanis ez a hely a Spitzbergák. A szigetcsoport Norvégiától még északabbra található a Jeges-tengerben. A szárazföldi területek 60 százalékát a mai napig is gleccserek borítják, így nem a melegé a főszerep. Ráadásul simán benne van a pakliban, hogy rádtámad egy jegesmedve, ha épp az utcán sétálsz. Ugye, hogy nem jó cél letelepedni, mégha szabad is?


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá