Minden Ami Külföld | Őszi jelentés a napsütötte Toszkánából - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • golden hills of Tuscany. Italian landscapes

Őszi jelentés a napsütötte Toszkánából

Bucs Ágnessel beszélgetünk, aki volt olyan kedves, hogy ismét időt szakított ránk a sok elfoglaltsága mellett, hogy egy kis tanáccsal és információval lásson el bennünket Toszkánából, Olaszországból. 

Ágnes sikeres üzletasszony, aki „Michelin csillagos” férjével közösen vezet szállodát és éttermet a napsütötte toszkán hegyek lábánál. 

Kedves Ágnes! Köszönjük, hogy ismét a rendelkezésünkre állsz néhány kérdés erejéig, és segítesz, hogy megismerjük az Olaszországi helyzetet, legfontosabb tudnivalókat! 

Minden ami külföld: Mit tanácsolsz azoknak, akik külföldön/Olaszországban szeretnének munkát vállalni, vagy céget alapítani? 

Bucs Ágnes: Ha valaki rászánja magát, hogy külföldre menne dolgozni, akkor nagyon fontos, hogy ne az internetről, meg a barátaitól összegyűjtött információk alapján vágjon neki az útnak, mert akkor nagy meglepetések, csalódások érhetik. Azt tudom javasolni, hogy az adott ország, vagy régió konzulátusával vegyék fel a kapcsolatot, mert Ők szívesen segítenek a technikai és jogi kérdésekben is. Naprakész, pontos információkat bocsájtanak a rendelkezésünkre így nem érhetnek különösebb meglepetések. Mindenképpen csak hivatalosan vállaljunk munkát, tartózkodni kell a fekete foglalkoztatástól, mert például ezt Olaszországban nagyon szigorúan büntetik. Nem beszélve arról, hogy ha lakást akarunk bérelni, ahhoz olaszországi bankszámlával kell rendelkeznünk. Fontos, hogy ha valaki saját vállalkozást szeretne, akkor ehhez megfelelő szaktudás elengedhetetlen, hogy megkapja az engedélyeket, hogy folytathassa a tevékenységét. Javasolt minél magasabb szinten beszélni olaszul. 

MAK: Hogy látod, hogy milyen lehetőségeik vannak, aki Olaszországban szeretnének boldogulni? 

B.Á: Ne higgye azt senki, hogy kolbászból van itt a kerítés. Ahhoz, hogy valaki megfelelő anyagi stabilitást érjen el, nagyon komolyan meg kell dolgozni érte, itt sem adják ingyen a sikert! Egyre több külföldi költözik ide – oroszok, angolok, amerikaiak – mert imádják a mediterrán hangulatot, éghajlatot. Legtöbben már nem készpénzre vásárolnak ingatlant, hanem 4-5 éves hitelre. A nagy gazdagság, amit a filmekben látunk nincs már jelen a valóságban. Meglepő számomra, hogy talán az oroszok azok, akik a leggazdagabbak. Ők még egy összegben is szoktak ingatlanokat venni. Siena tartomány nagyon kedvelt a hírességek között is. Nem messze van tőlünk a híres angol énekes Sting villája, valamint Debbie Travis kanadai tévés műsorvezető birtoka. A sors fintora, hogy míg sokan ide vágynak hozzánk, addig sok olasz meg elvágyik innen. Valahogy az embereknek sosem elég, ami van. 

MAK: Mi az, amiért ilyen népszerű az éttermetek és szállodátok nemcsak a környékbeliek között, hanem az egész nagyvilágon? 

B.Á: Az étterem és az apartmanok egy nagybirtokon terülnek el a tipikus toszkán tájjal, olajfákkal körülvéve. Tervezzük egy úszómedence építését de a COVID miatt eltoltuk 2021. évre. A belső részben közel kilencven  embert tudunk vendégül látni, míg a kerthelyiségben további háromszázat. Nem véletlenül olyan kedvelt még a magyarok számára is esküvők megtartásához. Az étteremben leginkább az olasz konyha inyencségeivel várjuk a vendégeket, de közkedvelt magyar gulyás is előfordul az étlapunkon. Itt üzemeltetjük a „főzőiskolánkat” is,-turistáknak, amatőröknek és profiknak- ahol az olasz konyha szépségeibe nyújtunk betekintést a tanulni vágyok számára. 

MAK: Ági férje Paolo Michelin csillagos shéf, nagymamájától tanulta a szakma csinját-binját, és nem is lett volna más alkalmasabb személy erre, hiszen Paolo nagymamája a nápolyi király shéfje volt.

MAK: Tudom talán buta kérdés, de bocsásd meg nekem, mint laikusnak. A Michelin menük tényleg olyan kis adagok, hogy az ember még éhesebb lesz? 

B.Á: Nem! Legalábbis nálunk ez nem így van. A mi éttermünkben normális adagokat kapnak a vendégek, szeretjük, ha jóllakottan, és elégedetten távoznak. 

MA: Említenél néhány fogást, amit mindenképpen meg kell kóstolnia minden hozzátok betévedő vándornak? 

B.Á: Előételnek javasolnám a Crostinit, kicsi meleg piritott kenyerkék különböző feltétekkel  vagy desszertnek a toszkán specialitást a Cantuccit, a csodálatos száraz mandulás kekszet. Semmiképpen nem szabad kihagyni a Pici tésztát, a házilag készített vékony spagettit ( a speciális toszkán fokhagymával ) Aglione-val fűszerezve, vagy a Bruschettat a fokhagymával és extra szűz olívaolajjal tálalt pirított kenyérszeleteket. Széles az étlapunk a tengeri fogásoktól kezdve a különböző tésztákig és húsokig. Ha valaki úgy gondolja, meglátogat minket, válasszon kedve szerint, egyik fogásunkban sem fog csalódni. 

MAK: Jól tudom, hogy több nagy mozifilmet is forgattak a környéketeken? 

B.Á: Igen mivel a környék olyan csodálatos és változatos, hogy kedvelt helyszín a filmesek számára. Talán nem csoda, hogy több film bizonyos részét itt forgatták  a „Napsütötte Toscanát” , de említhető még olyan monumentális alkotásokat, mint Russell Crowe a „Gladiátor”, vagy a „Levelek Júliának”. Itt forgatták a Tea Mussolinivel, Az angol beteg, Toszkánai esküvő vagy a kihagyhatatlan Rómeó és Júliát.

MAK:Akkor nem csak a kitűnő fogások, hanem a csodálatos táj miatt is érdemes nálatok eltölteni egy kis időt, talán a szakács iskolában is elsajátítva egy-két fogást! 

Köszönjük Ági, hogy megosztottad velünk ezeket!

Szólj hozzá