Minden Ami Külföld | Párkapcsolati válság és külföldre költözés (6) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Mi volt előbb: a párkapcsolati válság vagy a külföldre költözés? A tyúk vagy a tojás? KÉSZEN ÁLLSZ A LEKÜZDÉSÉRE?

Párkapcsolati válság és külföldre költözés (6)

Igyekeztünk kivesézni a párkapcsolat, mint libikóka működési mechanizmusát. Most megvizsgáljuk, hogy miért lehet – látszólag – jó megoldás a külföldre költözés.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Párkapcsolati válság megoldási javaslat: KÖLTÖZZÜNK KÜLFÖLDRE!!!

És tudjátok mit? Látszólag a megoldási technika működik is. Mondom látszólag

Hogy miért?


JÓ TUDNI > A cikksorozat kifejezett célja az elgondolkodtatás. Kendőzetlenül tolom. Nincs nálam a bölcsek köve, de szokásomhoz hűen nem kertelek. Bocs, ha itt-ott arcba csap. Vedd ki ami hasznos és dobd ki ami nem!

A külföldre költözés mint párkapcsolati válság

Szóval ott állunk – akarom mondani ülünk – egy libikókán, aránylag egyforma távolságra a tengelyétől. Azaz benne vagyunk egy párkapcsolatban, mindketten nagyjából ugyanakkora elkötelezettséggel. Így kettecskén próbáljuk meg egyensúlyban tartani a dolgokat.

Aztán felmerül az ötlet – költözzünk külföldre! És ezzel megremeg a föld a libikókánk alatt. Mindketten reagálunk valahogy. Külön-külön. A reakciónk függhet attól is melyikünk ötlete volt (enyém, övé, esetleg közös – merthogy ilyen is van), meg persze függ a személyiségünktől. Adjuk hozzá az aktuális lelki- és érzelmi állapotunkat. És máris nem csak a libikóka alatt mozog a föld, hanem mi is rezgünk szépen, fent csücsülve. Szóval jól megráztuk magunkat – pontosabban kettőnket, a kapcsolatunkat és a saját magunkat is. Minden hirtelen imbolyogni kezdett. Ilyenkor könnyebben kiütközik a tengelytől való távolság (csillapító) hatása. Azaz a választás | döntés | elkötelezettség hármasból melyik érvényes ránk? Mert minél kijjebb ülünk a rengés annál erősebbet ránt rajtunk – és ezáltal a kapcsolatunkon is.

Hirtelen minden kicsit bizonytalan lesz. Azok a dolgok is, amik eddig külső biztonságot jelentettek. Mire gondolok? Munkahely. Család. Barátok. Mind-mind eddig segíthetett egyensúlyban tartani Benneteket. Azonban a költözéssel ez mind megy a levesbe. Távolságtól függően ugyan, de a „beugrom ma hozzád este” vagy a „várunk Benneteket vasárnapi ebédre” nem igazán lesz működőképes. Van, amikor még a „felhívlak” is csak előzetes időpont egyeztetéssel tud működni. Válságnak tűnik? Nekem igen. És akkor miért van az, hogy mindezek ellenére, egy válságban lévő párkapcsolatot is átmenetileg meg tud „menteni” a külföldre költözés?

Egyik válságból másik válságba

Mivel a külföldre költözés elég nagy kihívásokkal jár, ezért ráakaszthatjuk szerintem a „válság” jelzőt. És azáltal, hogy a nyakunkba veszünk egy nagy adagot belőle – csupa olyat, ami szinte azonnali döntéseket és megoldást igényelnek – a párkapcsolatban lévők háttérbe szorulnak.

Mert dönteni kell, hogy hova, mivel, mit viszünk, mit nem viszünk. Amink itthon marad azzal mi lesz? Visszük? Eladjuk? Most vagy később?

Ki megy esetleg előre, vagy együtt megyünk? Szállás hogy lesz? Mi kell a bérléshez / vásárláshoz? Bútorozott? Bútorozatlan? Munka van már? Vagy majd kint keres / keresünk? Mikor megy / megyünk? Vízum kell-e? Van már? Mindkettőnknek? Gyereknek?

Ja igen, gyerek van-e? Vele mi lesz? Felhördülés helyett gondoljuk végig – rengeteg oka lehet, hogy van gyerek de nem visszük / vinnénk. Mert például már felnőtt 😊 vagy a másik szülővel él. Esetleg vinnénk, de a másik szülő nem járul hozzá. Amennyiben közös akkor ugye vele is kalkulálni kell mint velünk költöző családtaggal.

Akut problémák mennek a levesbe?

Tehát itt állunk egy halom gyors döntést és megoldást igénylő feladattal. Az, hogy az elmúlt 3 évben rendszeresen elfelejtette a névnapomat / szülinapomat / évfordulónkat / akármi az ilyenkor általában átmegy az „átmeneti tartós tárba”. Most vannak fontosabb dolgok. Ezekkel majd foglalkozunk mikor lesz rá időnk. Előre szólok: a tartós tár nem véletlenül tartós. Mivel maguktól nem fognak eltűnni. Csak gyűlnek, gyűlnek…

A külföldre költözés is felhozhat egy csomó új, kettőnket és a kapcsolatunkat érintő problémát. Mert türelmetlen vagy teszetosza. Hirtelen felindulásból dönt vagy végtelenül sokat totojázik és nem képes dönteni. Ő akar dönteni – helyettem is. Kettőnkről is és netalántán rólam is. Na és én?

A külföldre költözés akár a „megoldódik valahogy” és a „készüljünk a lehető legrosszabbra” életszemléletek ütköző zónája is lehet. De itt és most kell vízum, repülőjegy, munka, lakhatás… a többivel ráérünk. Ugye? Válság vagy válság? Sikerült elodázni a problémákkal való szembenézést. Ügyes besöpörtük a szőnyeg alá a meglévő gondokat azáltal, hogy kreáltunk egy csomó másikat, aminek a megoldásával el leszünk egy jó ideig.

A külföldre költözés nem rövid válság lesz

Azt hiszed, hogy a kiköltözéssel vége lesz az ezzel kapcsolatos válságmenedzselésnek? Na és a beilleszkedéssel mi lesz? Azzal, hogy egyikőtöknek van már munkája a másiknak esetleg nincs és egyre kétségbeesettebben próbál valamit találni magának? Egyáltalán beszéljük-e a nyelvet? Mennyire? Azt hiszed tudsz mondjuk németül? Próbáltad Svájcot? Esetleg angolul? Skócia, Ausztrália, Új-Zéland… azokkal az akcentusokkal hogy boldogulsz?

Neked ott a munkahely és a kollegák – nyelvet gyakorolni, szocializálódni. Na és a párod? Otthon egyedül a négy fal között esetleg? Jó ott neki? Biztos, hogy erre vágyott / vágyik? Vagy épp fordítva van: a párod dolgozik és Te maradtál otthon. Esetleg a gyerek(ek)kel együtt. Hogy bírod? Hogyan tudsz kikapcsolódni? Mikor? és kivel?

Gyereknek hogy megy a beilleszkedés? Beszélték a nyelvet? Mennyire? Őnekik milyen támogatást tudsz / tudtok adni? Ők milyen gyorsan találtak barátokra?

És Ti? Barátságokat építeni, főleg felnőttként, idő. Elég sok ráadásul. A kulturális kihívásokról pedig még szót sem ejtettünk. Na hogy megy az akut válság-menedzselés?


Bele mersz gondolni?

  • Se család, se régi barátok (legalábbis jó eséllyel)…
  • “Egy csók és más semmi… ” helyett “csak ő és más senki…” támasznak is és támogatást igénylőnek is.
  • Merthogy az ő családja és az ő régi barátai se lesznek ott – neki. Csak Te.
  • Ti ketten. Egymásnak.

Külföldre költözésnél

joggal érezheted úgy, hogy rengeteg az elintéznivalók és az esetleges bevándorlási szabályok közt elég könnyen egy útvesztőben találhatod magad. Mi végig fogjuk a kezed a rögös úton, keresd a Minden Ami Külföld csapatát bizalommal, hogy külföldre érve Téged már ne érjenek kellemetlen meglepetések!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá