Minden Ami Külföld | Külföldre költöznél? Ezt ne hagyd ki! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Külföldre költöznél? Egy költözési tanácsadó segítségével zökkenőmentessé teheted a határátlépést. TUDD MEG, HOGYAN!

Külföldre költöznél? Ezt ne hagyd ki!

A külföldre költözés mindig izgalmas lehetőség, de egyben komplex kihívásokat is rejthet magában. Az új országba történő áttelepülés során rengeteg fontos döntést kell meghoznunk, legyen szó akár a megfelelő iratok beszerzéséről, lakhatásról, munkakeresésről vagy akár a kulturális különbségek megéléséről. Ezeknek a kihívások átlátásában és a megoldások megtalálásában segítséget nyújthat egy költözési tanácsadó. De miért érdemes tőlük segítséget kérni és miben segíthetnek pontosan?

Írta: Sylvi – Minden Ami Külföld

Ma egy igazi világjáróval beszélgetek Nagy Emőkével, akinek az életét izgalmas külföldi költözések és kalandok formálták. Emi már egészen fiatalon elkezdett vágyakozni a távoli tájak, a különböző kultúrák és az új élmények után. Hajdú-Bihar megyéből indult, és bár az érettségiig nem járt külföldön, az utána következő évek során megismerhette a világ számos szegletét. Az egyik kedvenc helye mai napig Santorini, ahol először járt.

Két évvel később megismert Krétán egy görög üzletembert, akihez hozzá is ment. Évekig éltek Görögország több pontján is. Együtt költöztek és sorra vállalták az újabb kihívásokat a görög válság idején. Éltek Athénban, ahol Emi elvégezte a görög szakot is az egyetemen. Költözéseik során megjárták az észak görög határvidéket is, ahol a bolgár, görög és török kultúra találkozik. Tíz évet után a görög helyzet egyre rosszabbra fordult és úgy döntöttek, tovább állnak. Azonban Ciprus nem hozta meg nekik a várt boldogságot, és végül kapcsolatuknak is vége lett, elváltak. Emőke Cipruson két évet töltött el, közben több helyen is élt, de sosem lett ez a hely akkora szerelem, mint Görögország.

Emőke aztán hazaköltözött Magyarországra családi okokból, és lakást vásárolt Budapesten. Azonban a svájci hitel bedőlése neki sem kedvezett, így megint döntés előtt állt, hogy hogyan is folytassa életét. Így jutott el Dubaiba. Ottani életéről, munkájáról, és igazán megindító magánéleti viszontagságairól már irtunk korábban. Valóban tanulságos történet, amit jó, ha minden nő megismer. Olvasd el az erről készült cikksorozatot is:


Dubai után hazaköltöztek Magyarországra kisfiával, de az élet úgy hozta, hogy újra továbbállnak. Jelenleg dél Spanyolország egyik legszebb helyén neveli gyermekét és segíti, támogatja a külföldre költözni vágyókat hatalmas tudásával és tapasztalataival.


Költözési tanácsadás

“Erre az ötletet az ismerősök megkeresései adták!” – kezdi mesélni történetét Emőke. “Szerintük nekem ez mindig sikerült, nem csődöltem be egy hónap után, és ez inspirálta őket arra, hogy mindig tőlem kérjenek segítséget. Dubaiba akartak nagyon sokan menni, majd később Görögországba, Spanyolországba segítettem jó pár családnak költözni. Amikor aztán sorra az ismerős ismerőse keresett meg, akkor már díjat kezdtem kérni a szolgáltatásaimért. Rájöttem, hogy iszonyatosan sokan költöznek, nem csak Magyarországról, vagy Magyarországra, hanem az egész világ teljes mozgásban van.”

Mit beszéltek át a tanácsadáson?

“Sokszor költöztem, öt országban életem már, sok helyen jártam, és másoknak is tudtam ebben eredményesen segíteni. Európán belül bárhová és akár vízum köteles országba is támogatást nyújtok, például voltak, akiknek Dubai, Quatar vagy akár Angliába költözésük során segítettem.

Biztos támogatás tudok lenni, végig tudlak vezetni, az eltervezésétől a kivitelezéséig, illetve, hogy milyen papírokat kell beszerezned. Költözés után is sok dolog történhet veled, akár a kultúrsokk, akár váratlan események, amit előre nem úgy képzeltél el. Én támogatlak.

Sokszor látom, hogy az emberek mennének, de nem tudják, hogy hova. Fontos, hogy milyen nyelven beszél a költözni vágyó, ez melyik országban lenne kompatibilis, mi a szakmája. Összeszedjük céltudatosan, hogy melyik lenne az az ország, ahol a szakmájával jól el tud majd helyezkedni, vagy esetleg valami újat kellene megtanulnia.

Másik lehetőség, hogyha konkrétan tudja, melyik országba akar menni, és már ehhez kér pontosabb információkat, segítséget, milyen papírok kellenek, az induló és a célországban egyaránt. Gyerekekkel, állattal milyen adminisztrációs lépesek szükségesek? Vagy hogy mivel, hogyan fognak eljutni az országba? Mennyibe kerül átlagosan ez?


Ha valakinek gyereke van, mindenképp szánunk időt arra, hogyan átbeszéljük, hogyan készítse fel őt vagy őket erre a helyzetre, a változásra.


Ha valakinek van háziállata, akkor hogyan tudja magával hozni, papírok, árak, lehetőségek megtalálása kiemelten fontos itt is. Mindent átbeszélünk.


Nagyon fontos, hogy milyen valakinek a személyisége. Volt olyan ügyfelem, aki elment a vágyott országba, és aznap még telefonált, hogy segítsek neki hazajutni, mert nem akar mégsem maradni. Így ezt is ki kell szűrnöm, hogyha valaki még nem volt előtte külföldön, akkor ez rá mekkora nyomást fog helyezni. Nem mindenki alkalmas a külföldi életre véleményem szerint. Végig csinálni ezt a nagy procedúrát és ott maradni egyedül egy idegen helyen.

Most már rengeteg kérdést felteszek, hogy mit szeretne elérni, volt-e már ott, megismerem emberileg, szakmailag, és így könnyebben tudom eljuttatni a céljához, ha ő ezt tényleg akarja.

A konzultáción kívül adok még négy darab checklistet és csomagolási tippeket is pluszban az ügyfeleknek. Érkezés után is ott vagyok, nem hagyom őket egyedül.”

Kiknek tudsz segíteni?

“Voltak már egyedülállók, egyszülős anyukák, apukák, családosok, meleg pár, és igazából bárki, akiben megfogalmazódik a költözés gondolata. Az elvált szülők helyzetét jól ismerem, én is egyedül csináltam ezt végig, ismerem a jogi hátteret, és jobban bíznak így bennem, azok, akik egyedül nevelik a gyereküket.”

Hogyan segíted át az ügyfeleket a stresszes, váratlan helyzeteken?

“Elmondom nekik azokat a technikákat, amik nekem is segítettek. Life coachként olyan kérdéseket vagy akár légzéstechnikákat tudok javasolni, amik kimozdítják a negatív állapotból. Támogatom, és motiválom, hogy vegyen magán erőt, mert ez is nagyon sokat segít. De van, hogy csak meghallgatom ítélkezés nélkül.

Ezt mindenki másként kezeli. Amit mondtam is, adok checklistet minden esetben, valamint át is beszéljük az összes kérdést, de ez az ügyfél felelőssége, hogy ezeket elintézze, beszerezze a dolgokat.

De ha olyan helyzet áll elő, amiről én sem tudtam, nem beszéltünk róla, akkor azt átbeszéljük. Például, ha egy hivatalban olyan papírt kértek tőle, ami ritka, segítek, hogy ezt hogyan oldja meg.

Sokan bepánikolnak az új helyzetektől, de ha leülök velük, együtt átnézzük, értelmezem a problémát, feladatot, utána sokkal könnyebb lesz megoldást találni.”

Volt e olyan költözés, ami nagy hatást gyakorolt rád?

“Amikor egy család kutyástól, macskástól, gyerekkel, kisbabával elindul világgá, és tudom, hogy egy hétköznapi, nem is vagyonos ember; látom, hogy félnek, mégis végigkísérhetem őket az egész folyamaton. Amikor megérkeztek, felhívtak, hogy ha találkoznánk egyszer személyesen, akkor szeretnének meghívni vacsorázni, mert nagyon hálásak az összes javaslatomért, támogatásért, segítségért. A hálás és pozitív visszajelzések mutatják meg, hogy jól csináltam, és mennyire jó érzés segíteni, támogatni valakit, hogy valóra váltsa álmát és megadni azt az élményt, amire akár évekig csak vágyott.”

Mennyibe kerül a tanácsadás?

“Ez változó, vannak online vagy telefonos konzultációk, és vannak e-mailes tanácsadások is. Nem mindenki akarja az arcát adni, de leírja nekem e-mailben a gondolatait. Próbálok segíteni így, vagy úgy, de lehet utána lesz egy online konzultáció is, ha már végül felengedett. Jelenleg, 2024-ben az első konzultációs árak a következőképp alakulnak:

60 perc szóbeli konzultáció: 22.000 Ft

E-mail váltás 3-4 napon át: 12.000 Ft”


Emőke élete inspiráló, de azt is megmutatja, hogy a külföldi költözésnek sokszor váratlan fordulatai vannak, és mindezekből mi is sokat tanulhatunk. Ő az egyik olyan példa, aki nem egyszer bátran vállalta az új helyzeteket és kihívásokat, mindig kereste és meg is találta a lehetőségeket, hogy az élete jobbra forduljon.


Egy költözési tanácsadóval való együttműködés lehet az egyik legjobb döntés, amit külföldre költözés előtt hozhatsz. Profizmusuk, tapasztalatuk megkönnyíthetik az áttelepülés folyamatát, biztosítva, hogy az új környezetben gyorsan és zökkenőmentesen tudj beilleszkedni. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, és bízd rá magad egy tapasztalt költözési tanácsadóra!


Tudtad?

Tudtad, hogy az Európai Unióban évente több mint 3 millió ember költözik egyik uniós országból egy másikba? A költözéssel járó tapasztalatok izgalmasak, szélesítik a látókörödet és gazdagítják életed és értékrendedet is.


Költöznél, munkát vállalnál, keresed az utad?
Partnereink segítségedre lesznek: Emőkét a költözés minden aspektusáról kérdezheted, vagy böngéssz tovább itt, és találd meg a neked megfelelő segítséget.


Ha más szolgáltatás esetén van szükséged segítségre, találd meg a megfelelőt:

>>> SZAKÉRTŐ PARTNEREINK <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá