Minden Ami Külföld | 8 dolog, amit biztos nem tudtál Ausztráliáról - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ausztráliában fizetnek a fiataloknak, hogy állást keressenek és munkába álljanak? Utánajártunk mennyi lehet a fizetésük.>>>

8 dolog, amit biztos nem tudtál Ausztráliáról

Minden országnak megvannak a maga sajátosságai. Nincs ez máshogy Ausztráliában sem, a következő tények nekünk bizonyára furcsának tűnhetnek, a kenguruk földjén viszont annál, inkább mindennapinak hatnak.

Írta: Panna – Minden ami külföld

1. A minimálbér az egekben

Aki okot keres arra, hogy Ausztráliában telepedjen le, annak van egy jó hírem,  az országban a minimálbér 21.38 AUD, bár a fiatalok minimálbére még mindig alacsonyabb, azonban nem árt tudni, hogy a 15 és 21 év közöttiek esetében az órabér 2 AUD-ral emelkedik minden második életévben. Emellett az alkalmi munkát vállalóknak sem kell félnie az alacsony fizetéstől, ugyanis azt a nemzeti bérminimum fedezi. Ennek köszönhetően akár 20,46 AUD-t is megkereshetnek óránként. Ez azonban minden államban eltérő, így például Western Australia államban egy 21 éves átlagos órabére 19,84 AUD, amelyhez alkalmi munka esetén hozzászámolnak még +20%-ot így összesen 24,80 AUD. Ebből pedig simán kijön egy BigMac ára, annak ellenére, hogy Ausztráliában drágább az élet, mint az Egyesült Államokban (egy ilyen szendvics körülbelül 2 dollár 41 centtel drágább). A letelepedésben nagy segítségedre lehet Niki, aki otthon van a vízumügyintézésben.

2. A fiatalokat fizetik a tanulásért és álláskeresésért

Az állam a 16 és 24 év közötti ausztrál fiatalok részére, akik tanulnak, gyakornoki állásban dolgoznak, vagy épp munkát keresnek pénzbeli hozzájárulást biztosít, természetesen fizetésüktől függően. Így kereshet meg egy 18 év alatti fiatal 435,7 AUD-t  heti 38 ledolgozott óráért, annak ellenére, hogy még a szüleivel él. Amint azonban betölti a 18. életévet ez az összeg 514,85 AUD-ra is emelkedhet.

3. Az egészségügyi ellátás egyetemes emberi jog

Ausztrália közegészségügyi rendszere, az úgy nevezett ’Medicare’, a világ egyik legjobban működő rendszere, mely minden állampolgár részére biztosítja az alapvető ellátást és ingyenes kezeléseket az állami kórházakban. A magánkórházak és néhány orvos esetében megoszlik a költségek finanszírozása, de még így is a kormány állja a számlák nagyobb hányadát (maximum 70%). A Medicare-t részben egy 1,5%-os jövedelemadó is finanszírozza.  Ezen felül 1% levonás is terheli azokat a  magas keresetűeket, akik nem rendelkeznek magán egészségbiztosítással.

4. Az ausztrálok akár évi 30 nap fizetett szabadságot is kapnak 

Minden ausztrál ember minimum 20 nap (4 hét) szabadságra jogosult évente továbbá 10 fizetett állami munkaszüneti napra; a közalkalmazottak pedig még kiemelt „nyaralói” juttatásokra is számíthatnak. Opcionálisan választható, hogy ez a két hét szabadság készpénzre is beváltható. Az ausztrálok kapnak emellett ún. “Long Service Leave”-et is (hosszú ideje tartó munkaviszonyért járó plusz szabadságot jelenti). Ezzel arra próbálják ösztönözni a polgárokat, hogy minél több időt töltsenek egy cégnél. Ez a kedvezmény, azonban csak 10 ledolgozott év után jár, feltéve, ha  ugyanannál az munkáltatónál teljesítette a dolgozó 

5. A kormány fizet az embereknek, hogy családot alapítsanak 

A népesség szám növelése érdekében állampolgárok ún. „Baby Bonus”-t igényelhetnek, amely jövedelemtől függően akár 5.000 AUD is lehet ezt egy éven keresztül minden második héten folyósítja ki az állam az újszülött vagy 16 év alatti örökbe fogadott gyermekek nevelésének segítése gyanánt. Ezt a rendszert korábban „pazarló középosztálybeli jólétnek” titulálták. A kormány további juttatásokat is biztosít polgárainak többféle anyagi támogatás formájában mint például: albérlet támogatás, nyugdíj, haláleseti hozzájárulás, gondozói díj, rokkantnyugdíj, árvaellátás, családi adókedvezmény, élettársi támogatás, táppénz, özvegyi támogatás.

6. A fegyvertartás legális

Az ausztrálok jelenleg több mint 3,5 millió regisztrált lőfegyvert birtokolnak, ez azt jelenti, hogy minden egyes engedéllyel rendelkező fegyvertulajdonosra átlagosan négy fegyver jut. A lőfegyverrel rendelkező ausztrál háztartások aránya 75 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben. Az adatok arra utalnak, hogy inkább a már fegyvertulajdonosok vásároltak többet, mintsem hogy az új fegyvertulajdonosok száma emelkedett volna.

Ausztráliában fizetnek a fiataloknak, hogy állást keressenek és munkába álljanak? Utánajártunk mennyi lehet a fizetésük.>>>

7. Legális a prostitúció

Ausztráliában a legmodernebb a prostitúciót érintő jogi szabályozás, melyet példaértékűnek tartanak az által, ahogy a nők számára a prostitúciót egy biztonságos és elfogadható munkává igyekszik tenni. Míg néhány államban teljes diszkrimináció jellemzi a szakmát, addig némely másikban a bordélyházak üzemeltetése is engedélyezett és jogszerűen szabályozott. Mindez abból következik, hogy Ausztrália rendszeresen felülvizsgálja a prostitúcióra vonatkozó rendelkezéseit, melyek a szex munkásokra, mint szolgáltatókra tekintenek – akik akár a jogellenes elbocsátás panaszával kártérítésért is fordulhatnak New South Wales államának képviselőihez. Victoria államban bejegyzett bordélyházak legálisan működhetnek, illetve az egy tulajdonossal és egy további dolgozóval működő bordélyok is üzemelhetnek, amennyiben megvan a megfelelő engedélyük. Néhány szervezet, mint például a Scarlett Alliance Australian Sex Workers Association a prostitúciót legitim szakmának tekinti. Mindezek ellenére a rendszernek vannak hiányosságai: például a bordélyházhoz szükséges engedélyeket igencsak bonyolult megszerezni; a szex munkások nem jogosultak olyan mértékű polgári védelemre sem, mint más egyéb szakma képviselői; illetve a bejegyzett bordélyoknak a törvénytelen társaikkal is meg kell küzdeniük. A törvények azonban mindenképp jó irányba fejlődnek ahhoz, hogy a jövőben a szex munka jogait elismerjék. 

8. Probléma a motorosokkal 

Ausztrália jelenleg a „motoros bandahadviselés” kereszttüzében áll, mivel sorozatos erőszakos cselekményeket követően néhány államban nemrégiben tiltották be a motoros bandák jelenlétét. A bevezetésre kerülő új törvények értelmében a törvényen kívüli motoros bandák tagjainak tilos a jelvényeiket viselni és nyilvánosan kapcsolatba lépni egymással. A törvények elfogadása után Nyugat-Ausztrália lesz az ország legszigorúbb bűnszövetkezet-ellenes rendszerével rendelkező joghatósága Mindazonáltal a bandaháborúk „megszelídítése” Ausztráliában továbbra is nagy lendülettel halad.


Tudtad?

Ausztrália 11. helyen áll a „világ legboldogabb fejlett országainak” ranglistáján. Ausztrália jóléte leginkább a következő területeken mutatkozik meg: biztonság, jövedelem, lakóhely (egy emberre átlagosan 2,3 szoba jut), magas várható élettartam (átlagosan 82 év), valamint életstílus.

Az  ausztrálok nem túl jók a diéták betartásában… sokuk rendkívül elhízott. Ausztrália a világ legelhízottabb országainak egyike. Egy új felmérés alapján a népesség 36%-a veszélyesen elhízott; az északkeleti államok lakosságának 67%-a kifejezetten túlsúlyos.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá