Minden Ami Külföld | Élet Dubaiban, nőként - 2. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Milyen a munka Dubajban? Most betekintést nyerhetsz a társadalmi rétegek és nemek közötti megkülönböztetésbe is. Sorozatunk KÖVETKEZŐ RÉSZE!

Élet Dubaiban, nőként – 2. rész

Az előző részben Emi a dubaji kultúrsokkról és a társadalmi osztályokról elevenítette fel az emlékeit, most pedig tapasztalatairól, és a munkával járó fenyegető valóságról mesél nekünk. Nektek.

Írta: Sylvi – Minden Ami Külföld

Emi a nemi megkülönböztetésen át a vízummal kapcsolatos problémákig számos kihívással találkozott a Dubajban töltött másfél éve alatt, amelyek megmutatták neki a helyi munkakörülmények sajátos jellegét és az emberi életre gyakorolt hatásukat. Az ebben a beszélgetésben feljövő témák rávilágítanak arra, hogy a munka és az élet Dubaj sokszínű világában milyen nehézségek rejtőznek.

Milyen volt a főnököd, a munka?

“India nem a legfejlettebb országok egyike és amikor egy indiai cég bekerül Dubajba, az nekik maga a kánaán, de ha hatalom kerül a kezükbe, akkor a lelket is kihajtja belőled a főnököd, aki amúgy sem volt a legkedvesebb.

A főnököm azzal fenyegetőzött, mikor felhúzta magát, hogy bevonja a vízumomat és kirúg, napi szinten kaptam a fenyegetéseket. A másik, amivel még fenyegetett, hogy BEN-t rak rám, ez azt jelenti, hogy ha összetűzésbe keveredek vele, vagy szerinte nem úgy végzem a munkám, akkor én elvesztem a munkához való jogom az országban. Világos volt, akkor úgyis ő fog nyerni, mert mint én, bevándorló úgysem lehet igazam.

Az első dologa volt, hogy a kollégáimtól elvette az útlevelet, és könyöröghetsz, ha adott esetben Te haza akarsz jönni, hogy visszaadják. Számomra érthetetlen volt és én nem adtam neki oda, így végülis szerencsém volt. Megjegyzem, ha egy nagy nemzetközi multinál munkát kaptam volna, lehet más lett volna az életem Dubajban, de én ezt ismertem meg, ami nem baj, hisz ez csak erősebbé tett.

Mivel HR-es voltam így beleláttam mindenki fizetésébe, ami miatt bepillantást nyertem abba is, hogy mennyit számít az, ki honnét jött, ugyanis más-más fizetést kapott ugyanarra a pozícióra és óraszámra egy indiai, egy európai és egy amerikai bevándorló. Egy amerikai kétszer annyit keresett, mint egy európai például.”

Milyen a munka Dubajban? Most betekintést nyerhetsz a társadalmi rétegek és nemek közötti megkülönböztetésbe is. Sorozatunk KÖVETKEZŐ RÉSZE!

Nőként ért bármi megkülönböztetés?

“Igen, nem egy alkalommal történt, hogy a tárgyalópartnerem nem jött el, vagy nem ült le velem a megbeszélésre, mert nő vagyok, pedig még az 50 fokban is nadrágkosztümben jártam, mint HR- menedzser. Nőként, pláne szőke nőként nagyon nehezen lehet ebben a férfias és muszlim világban érvényesülni.

A párom akkor a Dubai Mallban dolgozott. Ez a világ egyik legnagyobb bevásárló központja. Egy nap mikor épp elbúcsúztunk, hozzáértem a vállához, amit a biztonsági őr észrevett, majd közölte, hogy ‘hölgyem ezt nem szabad, nem illik’, és megkért, hogy távozzak az üzletből. A párom erre sarkon fordult és ott hagyott, én meg kiabáltam utána, hogy álljon már meg. Hirtelen akkor érthetetlen volt a helyzet európai szemmel, hogy mi volt a gond, vagy miért nem érhetek hozzá.

Ilyenkor az ember aztán hajlamos meghúzni magát, mert ebben az országban, ha kihúzod a gyufát, annak súlyos következményei lehetnek, kirúghatnak a munkahelyedről, visszavonják a vízumod, ellehetítlenítenek, kitoloncolnak, de akár börtönre is számíthatsz, ha nem tartod be a játékszabályokat. Nekem ez volt az első vízum köteles ország, ahol éltem, de azt megtanultam, hogy nagyon meg kell gondolod, mit csinálsz.”

Milyen a munka Dubajban? Most betekintést nyerhetsz a társadalmi rétegek és nemek közötti megkülönböztetésbe is. Sorozatunk KÖVETKEZŐ RÉSZE!

Mennyi időre kaptál vízumot?

“Kettő év a munkavállalási vízum minden esetben. Vízum nélkül a magyar állampolgárok három hónapig tartózkodhatnak az országban turistaként, ha csak utazgatni szeretnének. Amint munkát vállalnál, ahhoz munkavállalási vízumra van szükség. Ezt két évre adják, majd hosszabbítani lehet.

Az én esetemben az bolt a baj, ha ezt a BEN-t rád rakatja a munkáltatód a munkaügyi hivatalban, akkor máshol sem fogsz tudni munkát vállalni, és ellehetetleníti a pénzkeresést, mert ezzel látják, hogy gond volt velem egy korábbi munkahelyen, és így más sem ad munkát.

Amikor elmentem a munkaügyekkel foglalkozó képviselethez, hogy feljelentsem a főnökömet, az érdekes történet volt. Kivártam a sorom egyetlen nőként, odakerültem a hivatalnokhoz, aki férfi volt. Elmagyaráztam neki, hogy milyen pontok nem korrektek a szerződésemben, és hogy a főnököm fenyegetőzik, büntetést akarnak rám kiszabni. Ő meg az üveg túloldalról cinikusan kiszólt, hogy „Kedvesem! El kellett volna a szerződést alaposan olvasni.”

Akkor mondtam neki, hogy ügyvéd nélkül is tudtam értelmezni a szerződésem korábban, erre megkaptam, hogy ez más világ, mint Magyarország. Kiderítettem, hogy nem tud BEN-t rám rakatni, mert egyetemi és főiskolai végzettségűekre az nem is vonatkozik. Szerencsére én így, diplomásként ezt megúsztam. De képzeld el, hogy az útleveled a belépőd, az alakítja, hogy mennyi a béred, de ha adott esetben nincs felsőfokú végzettséged, akkor a főnököd szemrebbenés nélkül rányomja a bélyeget, hogy nem tudsz munkát vállalni a továbbiakban. Illetve a következő egy évig, hisz a. BEN annyi időre szól, de ez felér egy kitiltással. Az én esetembern volt, hogy a főnököm már egy sejket hozatott, hogy megfélemlítsen.”

Milyenek a fizetések, ezeket a dolgokat legalább kompenzálja?

“Nem olyan jók, az sem annyira csillog. Nem tudtam egyedül lakást bérelni, csak egy szobát saját fürdőszobával. Nagyon magasak a költségek. Az átlagember nem engedhet meg magának egy lakást az elején.
Bérezésnél fontos honnan jössz és mi a végzettséged. Én még elvileg jól kerestem, 15.000 dirhamot kaptam, ami kb. 1 millió forint volt akkor.”

Milyen a munka Dubajban? Most betekintést nyerhetsz a társadalmi rétegek és nemek közötti megkülönböztetésbe is. Sorozatunk KÖVETKEZŐ RÉSZE!

Jól tudom, írtál erről könyvet is?

“Igen, ez egy igazán érdekes és más világ. Pontosan az ilyen történetek miatt írtam meg az első könyvemet, hogy bemutassam dubai egy másik arcát is, amit valószínűleg az emberek nem ismernek. Dubaj egy csillogó story a médiában, és nem olyan, mint a valóságban, Dubaj nem csillog-villog.

A saját barátaim nem akarták ezeket elhinni, mert ők csak turista szemével látták ezt a világot. Dubajban van szegénység is, sőt igazi mély szegénység. Ez olyan, amit európaiként az ember el sem tud képzelni.”


Emi történetei során betekintést nyerhettünk a dubaji élet számos aspektusába, beleértve a munkakultúrát, a társadalmi rétegeket, valamint a nők és a bevándorlók által tapasztalt megkülönböztetést és nehézségeket. Emi története felhívja a figyelmet arra, hogy Dubajban a csillogó látszat mögött komplex és gyakran kegyetlen valóság húzódik meg.


Következő részben Emi elmeséli hogyan és miért házasodott meg egyik napról a másikra.


Tudtad?

Emi könyvei: “Dubaji börtön vagy kenyai esküvő” és a ” (Rém)álom házasságom” megvásárolható a Minden ami külföld oldalán.


Lenne még kérdésed Dubajról?

Költöznél, munkát vállalnál, vízumra lenne szükséged vagy ingatlanban gondolkozol?
Partnereink segítségedre lesznek: Emőkét a költözésről, dubaji mindennapokról kérdezheted,

Kriszta pedig segít eligazodni a vízumok világában, bankszámlanyitásban, vállalkozás indításban,

ingatlanok ügyekben tud neked segíteni >>>


Ha más ország érdekel, vagy más szolgáltatás esetén van szükséged segítségre, találd meg a megfelelőt:

>>> SZAKÉRTŐ PARTNEREINK <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá