Minden Ami Külföld | Élet Dubajban, nőként - 1. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Érdekes betekintés a luxus városába! Ismerd meg a város igazi arcát, tudd meg milyen az élet Dubaiban nőként. TARTS VELÜNK a sorozatban! >>>

Élet Dubajban, nőként – 1. rész

Dubaj luxus világáról mindenki sokat hall a mediában, de ott élni teljesen más. Nagy Emivel beszélgetek a következő cikksorozatban arról a másfél évről, amit kint megélt, nőként. Saját tapasztalatait és megfigyeléseit elevenítettük fel. Mesél arról, hogy milyen a munka világa Dubajban, társadalmi rétegekről, hogy mindenkinek megvan az ára, és egy csodába illő párkapcsolatról.

Írta: Sylvi – Minden Ami Külföld

Emi beszélgetésünk során elmesélte, hogy a Dubajba való költözést és munkakeresést a svájci frankos lakáshitele miatti nyomás ösztönözte, nem akarta, hogy a bank elvigye a lakását, megoldást kellett találnia. Ott hagyta a budapesti multis állást, és elindult külföldre. A munkáért folytatott küzdelmes év után Eminek sikerült elhelyezkednie ott, ahol a hierarchikus rendszer és a társadalmi rétegek közötti megosztottság sokszor megnehezítette az életét. Beszélt a lakáshelyzetről és a főnöke fenyegetéseiről is, amelyek mindennapi élete részévé váltak. Beszélgetésünk során megismerhette dubaj férfiközpontú világát is, ugyanis Dubajnak van egy másik, kevésbé ismert oldala is, amelyet sokan nem ismernek.

Miért pont Dubaj?

“Dubajt a lehetőségek városának tartottam, nem kellett mást nem nyelvet megtanulni, hisz elég volt az angol, amit jól beszélek. Meghoztam a döntést, és mivel többször jártam előtte is Dubajban turistaként, sokszor szálltam meg couchsurfing szállásokon, így már elég sok mindent ki tudtam. Szerencsére ezek a kapcsolatok, barátságok máig megmaradtak.

Egy évig pályáztam megállás nélkül dubaji állásokra. Voltak interjúim, de végül egy indiai cégnél kaptam HR menedzseri állást. Költözés után azért megérintett a kultúrsokk és a magas hőmérséklet, néhol 50 fok, így rögtön beteg is lettem. Gyógyszert kezdtem szerdni, hisz asztmás lettem a poros levegőtől.”

Érdekes betekintés a luxus városába! Ismerd meg a város igazi arcát, tudd meg milyen az élet Dubajban, NŐKÉNT!

Dubaj lakossága és a társadalmi rétegződés

“A lakosság közel 60%-a indiai és bangladesi bevándorló, akik 2000-3000 dirhamért dolgoznak, tehát nagyon olcsó munkaerőnek számítanak. Ők még egy szobát sem tudnak fenntartani, úgynevezett ágybérlők, vagyis egy szobában kb. hatan alszanak emeletes ágyakon. Az életkörülményeik kicsit olyan, mint a börtön.

Vannak azok, akik egyetemi, felsőfokú végzettséggel érkező bevándorló munkások, mint én is. Nekik jobbak a körülményeik, ez kb. a középosztálynak felel meg, de itt nagy a szórás a fizetésekben.

A felsőbb réteghez tartoznak azok, akik az építész területen, IT vagy hotel szektorban dolgoznak. Dubaj szó szerint “megveszi a nyugati emberek agyát”, és ezért jól is fizet. Ha ők hívnak egy ilyen embert Dubajba dolgozni, akkor ő lakást kap, magas fizetést, egy autót, remek életszínvonalat. Nagy szükségük van olyanokra, mint például egy hoteligazgató, aki felhúzza a nulláról az egész üzletet. Ebben a felsőbb rétegben is akadnak olyan mérnökök, akiknek egyik napról a másikra kell elhagyniuk az országot, mert ha bármi történik, nem az arab vállal felelősséget a hibáért. Ők sosem hibáznak, csak és kizárólag Te.

Ezen kívül van a lakosság felső 10%-a, ők Dubaj igazán gazgad, vagyonos rétege. Alig 10%, és ezek a helyi lakosok. Én úgy éreztem, hogy mivel megkapnak mindent, nem is igazán becsülnek meg semmit. Bármit megvehetnek, az autóktól a nőkig, ami miatt hiányzik belőlük például a tisztelet.”

Kultúrsokk

“Képzeljük el, hogy európaiként megérkezel Dubajba a jól megszokott nyugati kultúrából, ahol az egyéni szabadság és az életstílus nagy hangsúlyt kap. Ezt itt el is lehet felejteni!

 • Rögtön szembetűnik a köztereken burkába öltözött nők sokasága és a hagyományos arab öltözéket viselő férfiak is. Az emberek nagyon szépek, ápoltak, csinosak és vonzóak. Rengeteg az öltönyös férfi is.
 • A mecsetekből ötször naponta megszólaló imák mind-mind hozzájárulnak az első kultúrsokkhoz. Ezek az imák éjszakai is megszólnak. Elég félelmetes élmény volt számomra az első hónapban.
 • Nagyon kevés a nő, szerintem kb 10%-a nő a lakosságnak, nem kifejezetten nekik kedvező világ ez, de a női bevándorlók nagy részben európai és más, nem ázsiai országokból érkeznek. Körülbelül kétszáz nemzetiség él együtt Dubajban, így egy igazi multikultit találsz itt.
 • Számomra érdekes volt, hogy amikor megérkezel a reptérre, fényűző pompa fogad, csillog-villog minden. A falon egy Rolex óra mutatja az időt.
 • A metrózás is igazán eltér a nyugati világtól, hiszen vannak női és férfi metró kocsik is, úgy ahogy koedukáltat is találhatunk.
 • Dubajban szigorú törvények és szabályok vannak érvényben, a helyi lakosok és a turisták számára egyaránt kötelezőek. Köztéren tilos a dohányzás, vagy épp alkohol fogyasztás nyilvános helyen.
 • Az arab kultúrában fontos az udvariasság és a tisztelet kifejezése bizonyos formákban, például nem mindegy milyen ruhát viselsz, bár a turistákkal elég elnézőek, attól még vannak hagyományaik, amiket illik betartani.
 • A kézfogás elkerülése az ellenkező nemmel furcsa lehet. És a férfi nem tiszteletlenségből fordul el tőled, hanem éppen ellenkezőleg! Ha nem egy közös ismerős mutat be titeket egymásnak, akkor nem akar megbántani azzal, hogy megbámul.
Érdekes betekintés a luxus városába! Ismerd meg a város igazi arcát, tudd meg milyen az élet Dubajban, NŐKÉNT!
 • Sokkoló a fényűzés és a luxus, a hatalmas bevásárlóközpontok. Egy európai vagy nyugati ember számára ez az extravagáns pompa, amelyet kínálnak az egyszerűen elképesztő. A Dubai Mall, és a Mall of the Emirates és az, hogy az emberek milyen sok pénzt hajlandóak kifizetni egy-egy dologra, legyen az autó, ruha, ékszer, vagy igazából bármi, vagy épp bárki.
 • Dubaj a luxusautók egyik paradicsoma, Lamborghinik, Ferrarik, Bentley-k és más prémium márkákkal találkozhatsz úton útfélen.
 • Dubajban rendkívül magas a hőség, akár 50-55 fok is lehet különösen a nyári hónapokban. Azok számára, is igazi kihívást jelenthet, akik amúgy bírják ezt a klímát.
 • Rengeteg a felhőkarcoló a “legek” városában. Én egyébként például a 33. emeleten laktam!
 • Az alkohol nehezen elérhető. Ami van, az pedig kifejezetten drága, de egészen széles a választék. Fizetni licence kártyával tudsz csak, ami egy nyugati ember számára meglepő, hisz ahhoz van szokva, hogy bárhol ihat. Hagyományos arab éttermekben nem is szolgálnak fel alkoholt, alkoholfogyasztás csak a nemzetközi szállodákban és éttermekben engedélyezett.
 • Péntek és szombat a hétvége. A pihenőnapon, pénteken rengeteg hely zárva van. Dubajban a szombat, vasárnap munkanapnak számít, ezt is meg kellett szokni. Én egyébként vasárnaptól csütörtökig dolgoztam.”

Érdekes betekintés a luxus városába! Ismerd meg a város igazi arcát, tudd meg milyen az élet Dubajban, NŐKÉNT!

Az első rész izgalmas betekintést nyújt a dubaji életbe, különösen női szemszögből. Emi tapasztalatai és megfigyelései érdekesek és tanulságosak, miközben részletesen beszámol a város rétegződéséről, és kulturális különbségekről. Dubajban az élet nem csupán a fényűzésről szól, hanem a hétköznap kőkemény kihívásairól és azokról a szigorú szabályokról, amelyek befolyásolják az ember mindennapi életét.

Következő részben Emi folytatja majd és Dubaj munkavilágáról mesél!


Tudtad?

Dubajban a nemzetközi szállodák fogadnak olyan párokat is, akik nem házasok. Igaz azt elvárják, hogy ott is tarts be a szabályokat, viszont elnézőbbek. Egy arab szálloda általában nem fogadja a házasságon kívül együtt élő párokat. A csókolózás vagy más intim érintkezés nyilvános helyen tiszteletlenségnek minősül és büntetés járhat érte, de semmi esetre sem veszik jó néven. Ha a pároddal érkezel, tilos nyilvános helyen bármiféle intim vagy szexuális viselkedést tanúsítani. Ez magában foglalja az ölelkezést, csókolózást és más hasonlókat is.


Dubaj világával kapcsolatban szeretnél több információt?

Költöznél, munkát vállalnál, vízumra lenne szükséged vagy ingatlanban gondolkozol?
Partnereink segítségedre lesznek: Emőkét a költözésről, dubaji mindennapokról kérdezheted,

Kriszta pedig segít eligazodni a vízumok világában, bankszámlanyitásban, vállalkozás indításban,

ingatlanok ügyekben tud neked segíteni >>>


Ha más ország érdekel, vagy más szolgáltatás esetén van szükséged segítségre, találd meg a megfelelőt:

>>> SZAKÉRTŐ PARTNEREINK <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá