Minden Ami Külföld | Élet Európa peremén - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Portugalia Minden ami kulfold

Élet Európa peremén

Portugália az európai földrész legnyugatabbra fekvő országa. És hogy miért költözik oda egy magyar lány 25 évesen, hogy végül azzal foglalkozhasson, hogy másoknak is megmutatja ezt a gyönyörű vidéket? Miért érdemes ide utazni? Erről beszélgettünk Krisztinával. -Paulikovics Réka írása

Portugália Magyarországgal csaknem azonos területű európai ország, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részén található. Az európai földrész legnyugatabbra fekvő országa. Északon és keleten egyetlen szárazföldi szomszédjával, Spanyolországgal határos, nyugaton és délen az Atlanti-óceán mossa partjait. Az országot a Porto város környéki, egykori Portói Grófságról nevezték el. Portugália területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Azori-szigetek és a Madeira-szigetek.

Utaznál, de segítségre van szükséged? Kattints! https://mindenamikulfold.hu/member/tanacsadas-hogy-tudd-merre-indulj/

Egy útikönyv nem tudja pótolni a személyes elbeszélést. Krisztina az, aki hitelesen tudja neked bemutatni Portugáliát, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodhass utazásod során.

Nazare-Portugália

Algar- Benagil tengeri barlang

Miért éppen Portugália? Mióta élsz ott és hogyan indult a történeted?

Már 13 éve Portugáliában élek, 25 évesen költöztem ki a férjemmel. Gyakorlatilag édesanyámat követtem, hiszen ő már itt élt és cukrászként dolgozott – teszi ezt most is, immár 20 éve. Trombitaművészként, zenetanárként és zenekarban dolgoztam, ám nem sokkal később jöttek a gyerekek. Két gyermekem van, Dávid és Diana, akik már itt születtek. Nehéz volt a koncerteket, a munkámat összehangolni a családi élettel, ezért hét évvel ezelőtt idegenvezetésbe kezdtem, három éve pedig már esküvőszervezéssel is foglalkozom Portugália területén. Gyakorlatilag engedéllyel rendelkező idegenvezetőként tevékenykedem. 

Milyen szolgáltatásaid vannak?

Úgy gondolom, hogy a privát túráim számítanak a legnagyobb erősségemnek. Ezeket családoknak, baráti társaságoknak szoktam szervezni, de 45 főig gyakorlatilag bármilyen csoport szóba jöhet. Utazási irodáknak is dolgozom, így a szervezett utaknál is különféle csoportokkal foglalkozom. Ezenkívül az esküvőszervezés is a profilom része. Ha egy pár álomszép helyszínt keres esküvőjének, itt megtalálja, hiszen nem csak a kontinentális Portugália, hanem az Atlanti-óceán közepén fekvő Azori-szigetek, vagy Madeira is ideális helyszín egy álomesküvőhöz. Én pedig segítek az ügyfeleimnek az ötleteléstől egészen a kivitelezésig.

A pároknak lehetőségük van szimbolikus vagy hivatalos esküvő megkötésére is.

Hány városba szervezel idegenvezetést?

Évorától Coimbráig velem találkozik a vendég, ez több, mint 15 várost foglal magába. De itt sem állunk meg, Algarveba (délen), Portóban, Madeirán is szervezünk túrákat a munkatársaim segítségével, vagy akár egy portugáliai körutazást is össze tudunk hozni. Viszont nem csak privát idegenvezetést tartok barátok, házaspárok, családok számára, hanem utazási irodákkal is együttműködöm, ami azt jelenti, hogy akár Algarve-tól Santiago Compostellaig (Spanyolország) meg tudom csinálni a programokat a turisták igényeit szem előtt tartva és kielégítve. 

Kinek ajánlod a szolgáltatásaidat?

Azoknak, akik rövid idő alatt minél többet szeretnének megtudni az országról és akik egy vagy több napra szeretnének egy kicsit „portugálok” lenni, miért is ne? A túráim után még mindig nagyon sok idejük van a vendégeknek, ennek hasznos eltöltésére is vannak nagyon jó tippjeim, sokszor az én tanácsaim alapján folytatják napjaikat a turisták. (Naponta maximum 8 órát vagyok a vendégekkel, vannak rövidebb túrák, vannak pár órásak, de akár fél naposak is, így mindenki megtalálja a neki valót és rengeteg idejük marad minden más felfedezésére is.

Ha valaki a te idegenvezetésedet, programodat választja, mire számíthat?

Fontos számomra, hogy a vendég barátként és kísérőként nézzen rám – én segíteni szeretném a nyaralást, rengeteg hasznos, de nem fárasztó történettel és mindig azt a tempót diktálom, amit a vendég igényel. Büszke vagyok erre és úgy gondolom, szeretik a túráimat, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rengeteg pozitív visszajelzés a közösségi média oldalamon. 

Elkészült a Portugál Kisokos e-book. Mi található benne és miért készítetted?

Mivel az idegenvezetőknek most nem könnyű, így jött az ötlet, hogy ha már ennyi időm van, miért is ne írnám meg az én Top 10, Top 5 könyvemet, amiben tippeket adok azzal kapcsolatban, mit érdemes megnézni Portugáliában egy utazás során. Ez amolyan zsebkönyv, ami kinyomtatható vagy egyszerűen – hogy védjük a természetet – akkor elektronikusan bármikor megleshető. Benne van tíz fontosabb portugál szó, amiket a legtöbb turista hallani fog kintléte alkalmával és akár meg is tanulhat. A könyv elkészültének második oka az volt, hogy aki nem tud utazni, az virtuálisan is megismerhesse az országot. Úgy gondolom, nagy sikere van a követőim között és egyáltalán nem bántam meg, hogy időt és energiát fordítottam rá. Sőt…

Mit volt a legkönnyebb megszokni Portugáliában és mit a legnehezebb?

A legnehezebben a tempót szoktam meg. 3 hónapig reszkettem állandóan, hogy miért nem halad a sor sehol, miért olyan lassúak – mára viszont már teljesen felvettem a ritmust. Legkönnyebben az étkezéshez, az ételekhez szoktam hozzá. Szeretek enni és szerintem van egy-két olyan étel, ami hasonlít a magyar konyhára, így viszonylag könnyen megszoktam az itteni konyhát. Azt azért hozzá kell tennem, hogy nem minden magyar van ezzel így, én például a halat és a tengeri herkentyűket is szeretem, talán ezért volt könnyebb. 

Mi volt az eddigi legnagyobb élményed Portugáliában?

Erre nehéz válaszolni, mert annyi gyönyörű hely és lehetőség van, de azért megpróbálkozom vele. Talán az egyik legemlékezetesebb élményem az volt, amikor a vendégeimmel 5000 méter magasságból tandemugrottunk. Remélem, tavasszal bővül az élmények sora, hiszen már lefoglaltam egy óceánparti lovaglást, amit nagyon várok. 

Mi a legnagyobb különbség Magyarország és Portugália között?

Idegenvezetőként a vendégeim a nyugalmat (vagyis a „nem sietést”) emelik ki. A kávé is sokkal olcsóbb, van, ahol 60-70 centért ihatunk nagyon jó kávét, akár a teraszon is. Mivel itt télen is süt a nap, a portugálok és a vendégek is sokat ülnek a teraszokon egy csésze kávéval, megfigyelik az embereket. Szóval senki sem siet, az itteniek mosolyognak az emberre és kedvesek. Kevésbé figyelnek oda (legalábbis szerintem) a márkás ruhákra, egyszerűbbek (a szó jó értelmében), más értékeket tesznek előtérbe. A portugálok sok halat fogyasztanak, felmérések szerint Európában a legtöbbet, e mellé pedig finom borokat fogyasztanak. Egy ebédszünet akár 1,5-2 órás is lehet, az étkezés nagyon fontos számukra. Tehát azt mondom, hogy nagy különbség van Magyarország és Portugália között, utóbbi javára. 

Milyen a jelenlegi helyzet Portugáliában (koronavírus miatti korlátozások, beutazás)?

A kontinentális Portugáliába nem kell teszt, ha valaki szeretne beutazni, az Azori-szigetekre és Madeirára viszont igen. Jelenleg lockdown van az egész országban, amit kéthetente újra és újra felülvizsgálnak. Január 24-én volt az elnökválasztás (ugyanaz az elnök maradt, vagyis a közeljövőben nem hiszem, hogy nagyobb változások várhatók Portugáliában általánosságban).

Január 23-án bevezették, hogy a boltba is csak úgy lehet menni, ha van az embernél lakcímet igazoló okmány. Kell róla egy papír, hogy én ahhoz a körzethez tartozom, ahol épp vásárolok. Az emberek munkába csak munkáltatói igazolással mehetnek, ha magánvállakozók, akkor saját maguknak kell igazolást írni. A futás, kutyasétáltatás szintén csak a kerületünkben, a lakásunktól nem messze lehetséges és jobb, ha ilyenkor is van nálunk a fent említett bizonyíték, hogy mi ahhoz a körzethez tartozunk, mert bármikor elkérhetik és igazolni kell magunkat. A gyerekeknek épp iskolai szünetet tartanak, amikor majd a hivatalos szünet lenne, akkor lesz a tanítás… Több ismerősömet is szabadságra küldtek, sajnos van, akit fizetetlenre. Hetente várjuk, hogy mikor és hogyan változik a helyzet, nem könnyű, főleg a gyerekeknek nehéz a bezártság.

Mik a terveid a 2021-es évben? 

Mivel eddig a turizmus nagyon is tombolt, a legtöbb idegenvezető nyáron dolgozik. Idén, először a hét év alatt, két hétre nyáron veszem majd ki a szabadságomat, mivel úgy gondolom, a turizmus idén csak az év második felében indul be. Bízom benne, hogy így lesz és minél előbb újra elkezd élni a turizmus, ezzel együtt pedig az ország is.

Portugáliába utaznál? Felfedeznéd ezt a gyönyörű országot? Keresd bátran Krisztinát: https://mindenamikulfold.hu/member/krisztina/

Szólj hozzá