Minden Ami Külföld | És a temetés? Azt ki intézi? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Hurrá, irány az új ország, az új otthon. És azt is átbeszéltétek a maradókkal, hogy a temetés kinek a dolga lesz? TERVEZZ!

És a temetés? Azt ki intézi?

Tisztában vagyok vele, hogy nem fog mindenki tapsikolni a mai témánk kapcsán. Viszont muszáj beszélni róla, főleg, ha egy-két-három-sok határral arrébb költözöl. És a szülők / idősek meg otthon maradnak. A cikkel a célom az elgondolkodtatás. Vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Írta: andi – Minden ami külföld

Egy temetés intézése mindig húzós dolog – érzelmileg, anyagilag, de akár fizikailag is. Még akkor is, ha egy városban laktok. Vagy legalább pár óra alatt leküzdhető távolságban. Na de mi van akkor ha pár óra autókázás helyett fél nap-egy nap egy irányba az út. Vagy még több? Vagy esetleg csak repülő jöhet szóba mint közlekedési eszköz áthidalni a távolságot?

A külföldre költözési terv része (volt) a temetés átgondolása?

Tegye fel a kezét, aki a kiköltözés tervezése kapcsán belegondolt, átbeszélte az érintettekkel, és egyetértésre is jutottak, hogy a temetést ki hogyan fogja intézni. Mert ugye mi költözünk, mint a vándormadarak, de a szülők leggyakrabban maradnak. Valahogy a nagy eufóriában ezen a tételen az ember könnyedén átsiklik. Ó, jövünk majd haza gyakran. Dehát milyen jó egészségben vannak. Ugyanmár, nem is vagyunk messze. Csak egy pár órás repülőút… még fapadossal is haza lehet ugrani…

Ha jár. Vagy nincs a fél világ lezárva. Esetleg az autóval történő hazalátogatás is megugorhatatlan az országszintű lezárások miatt. Lásd akár Covid-19, mint legutóbbi példa. De volt korábban izlandi vulkánkitörés is, ami a repülőgépeket kényszerítette földre Európában. És hiába akármilyen rövid a távolság, ha megtehetetlen. És akkor tényleg valakinek el kell intéznie a temetést… helyettünk.

Mese nincs, tervezni kell. Igen, a temetést is.

Tudom, hogy ez egy olyan téma, amivel nagyon kevesen mernek szembenézni. Gyakran az öregek sem. Pedig ez az élet fájdalmas valósága. Viszont ott vannak az idősek és nem annyira idősek a családban, akikről egyszer csak jöhet „a hír”. 1—2—3 napja—hete—hónapja van hátra. Hacsak nem a másik hír jön és már nincs idő hátra.

És akkor ott ülünk egy-két kontinenssel arrébb és elkezdünk veszettül számolni. Szabadságokat, utazási időket, költségeket… Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha lenne egy terv. Előre leegyeztetett, mindenki által elfogadott. Hogy milyen történések esetén ki mikor mit hogyan…

Az élet úgy is bele fog kavarni

Tervezés ide vagy oda mondhatod, úgyis jön az élet és belecsap a lecsóba. Ja, ez így van. De nem mindegy, hogy akkor kezdesz nulláról kapkodni mikor leteszed a telefont a lesújtó hír meghallgatása után, vagy van egy terv amit lehet módosítani.

Ne feledd, egy ilyen érzelmileg billent ki, de nagyon. És olyankor a logika és tervezési képesség jelentős része megy a levesbe. Ezért nem mindegy, hogy van-e kiindulási alapod vagy sem.

Hurrá, irány az új ország, az új otthon. És azt is átbeszéltétek a maradókkal, hogy a temetés kinek a dolga lesz? TERVEZZ!

Ne tegyél betarthatatlan ígéreteket

Mivel magaddal szúrsz ki elsősorban. Meg lehet hogy sokmindenki mással is. Bár a bűntudat – feleslegesen, de jó eséllyel – téged fog gyötörni. „Mindenképp haza fogok menni” fogadkozol, aztán szállhatnak az élettől a pofonok úgy, hogy kivitelezhetetlen lesz. Vagy a nagyon nagyon rossz és a még annál is sokkal rosszabb közé sikerül lavíroznod magad. Például összejön egy döntési helyzet a saját családod (társ+gyerekek) és a szülő(k) között. Vagy egyik vagy másik…

Elfogyott szabadság kontra a temetés intézése… Felhasználjuk-e a megélhetési vésztartalékot / vegyünk-e fel hitelt hogy a temetésre haza tudj(atok) menni…? Sokrétű problémákba lehet belefutni.

Nem lehet mindig mindent jól megoldani. Nem mindig van „arany középút”.

Hurrá, irány az új ország, az új otthon. És azt is átbeszéltétek a maradókkal, hogy a temetés kinek a dolga lesz? TERVEZZ!

Legyenek tiszták a keretek

A nagyobb családon belül leosztva, milyen helyzet esetén ki mit vállal / csinál. Ki látja el őket, ha leesnek a lábukról. Ki tud adni anyagi támogatást ha szükséges. És ki intézi a temetést! Ki jön el rá és ki nem jön feltétlenül. Vagy várhatóan. Mert nem biztos, hogy el tud jönni. Ahhoz, hogy ott legyen fel kell mérni, belefér-e anyagilag, meg a család életébe hogy az egyik szülő egy-két napra vagy akár hétre eltűnik a láthatáron.

Odaérnél-e egyáltalán?

Gondolj bele: jön a telefon. 1 hónapja van hátra. Gondolj abba is bele, mennyire vagy messze. Mennyi idő odaérni. Honnan tudod, hogy mennyi időt fogsz maradni? Kell maradni? Vissza tudsz-e jönni úgy, hogy otthagyod még élve? Repülőjegy? Visszaút? Családdal mi lesz? Munkáddal mi lesz?

Én oda se értem volna. Tévedtek az orvosok. 2 nap volt. Én tudtam, hogy nem fogok menni. Ő is tudta. A többiek is tudták. Lerendeztünk és átbeszéltünk mindent. Még jóval előtte. Nekünk végül adatott idő felkészülni. Korábban, miközben csomagoltunk és költöztünk el, bennünk sem merült fel a kérdés. Vajon nálatok lesz rá idő?

És a temetésre visszamész?

Tegyük fel, hogy jött a telefon és mentél. Ott voltál 1—2 hetet. Azonban vissza kellett már menned a családodhoz a messzeségbe. Mikor még élt. Vagy már nem élt, de a temetésre van ahol hosszú heteket kell ám várni.

Szóval a temetésre visszamész? Szabadság, család ottonhagyása, költségek….

Légy realista

Kegyetlenül hangzik, tudom. Próbálj a realitások talaján maradni. Mi fér bele és mi nem? Mikor fontosabb hogy ott legyél? Kinek fontos, hogy ott legyél? Ki tud még segíteni az otthonmaradottaknak? Hol is van az a terv?

Mikor 2-3 vagy akár közel 4 nap az utazás oda vissza akkor az is érhető ha nem mész. Meg az is érhető, ha mégis mész. Sőt, akkor is érthető hogy nem mész ha csak a “szomszédban” élsz. Nincsenek mindenkire érvényes jó válaszok. Egyedi helyzetek vannak. Azokra kell tervezni. Aztán újratervezni. Meg megint újratervezni.

Ezért kell NEKED tervezni. Nem másnak.

És a hagyatéki tárgyalás még hátra van…

Léna ügyvédi segítségére számíthatsz. Már a tervezéskor is.


Nézz utána – a felsorolás koránt sem teljes

  • Temetési vállalkozók / szolgáltatások a városban / környéken. Melyik mit vállal az ügyintézésből és mennyiért. Mivel halotti anyakönyvi kivonatot is kell intézni valakinek.
  • Temetők, várható várakozási idő, temetési költségek. Figyelembe véve az egyedi kéréseket (hamvasztásos, urnás temetés esetleg szórás?).
  • Melyik országban – beleértve a tranzit országokat is ha szükséges – mennyi ideig kell még érvényesnek lennie az útlevélnek ahhoz, hogy utazni tudj.
  • A vízumodban (amennyiben olyan országban élsz) van-e bármilyen korlátozása ami miatt a visszautad meghiúsulhat.
  • Mennyi idővel korábban kell időpontot foglalni a nagykövetségre ha lejáróban az útlevél, mennyi idő megkapni az újat és mennyi idő mire az újba is bekerül a vízum? És mennyi költség mindez.

Forrás(ok):

Izlandi vulkánkitörés

Példa vízumba foglalt utazási korlátozásokra

Elvesztett residency visa – utazási korlátozás miatt

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá