Minden Ami Külföld | Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? - 2. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Letelepedés Új-Zélandon? Azt hiszed ez álmaid országa? A necces részletekbe is belemásztál? KUTAKODJ. OLVASS. KÉRDEZZ.

Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? – 2. rész

Sokkoló sorozatunk első részében a távolságot mértük fel. Mersz tovább olvasni?

Írta: andi – Minden ami külföld

Vajon jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon vagy költözz vagy ne költözz Új-Zélandra?

Még mindig nagyon messze van – főleg, ha nem Auckland a végcél

Nemzetközi járatok jelenleg (2022 október) Aucklandba, Wellingtonba és Christchurchbe járnak. Elméletileg Queenstown és Dunedin is nemzetközi reptér, amik leginkább ausztráliai járatokra korlátozódnak le. Már amikor egyáltalán járnak.

Mindez azt jelenti, hogy ha bárhova máshova mész mint a három nagyváros, az extra költség és főleg extra idő. Mikor már minimum 30 órája talpon vagy, akkor nagyon nem mindegy, hogy vár-e még egy három-négy-öt órás átszállás megfejelve egy 1-2 órás repüléssel.

Nem, a vonattal való utazás a Déli-Szigetre nem opció. Egyrészt itt lent nincs személyszállítás vonaton. Másrészt a két sziget azért sziget mert van köztük némi hézag. Mintegy három órás út, komppal. Már amikor megy a komp… mert itt továbbra is gyakran az időjárás az úr. Az Északi-Szigeten akad városok közötti személyszállítás vonaton, Auckland-Hamilton illetve Palmerston North-Wellington útvonalon. És ezzel ennyi is. Mielőtt elfelejtem, léteznek festői vonatutak. Például Auckland-Wellington: potom 12 óra.

Letelepedés Új-Zélandon? Azt hiszed ez álmaid országa? A necces részletekbe is belemásztál? KUTAKODJ. OLVASS. KÉRDEZZ.
Na mi ez? Ez kérem a Cook Straight egy része – felülről

Messze lesz ám mindenkinek kijönni látogatni

Bizonyám! Kiköltözöl Új-Zélandra és szembesülsz vele, hogy innét nem lehet csak úgy egy fapadossal hazaugrani. Vagy nem fapadossal se. Minimum egy átszállás, mint már itt megállapítottuk. Mit több, az hagyján, hogy Te nem ugrálsz haza, az otthonmaradóknak sem annyira egyszerű „kiugrani egy hétvégére”. Merthogy maga az utazás kb elviszi a hétvégét… És ez miért is lehet gond? Mivel

Mindenkit otthon hagysz. Nagyon messze!

Félreértés ne essék, előfordulhatnak olyan esetek amikor jól jön, hogy egy egész földgolyóbis kerül közéd és családod otthonmaradt része közé. Azonban remélhetőleg nem ez a jellemző. Más szóval jó dolog a letelepedés Új-Zélandon, csak a megszokott támogató közeg nem lesz itt. Veled. Neked.

Szülői támogatás? Nuku. Nyista. Nincs „belázasodott éjjel, át tudsz jönni ma / holnap / holnapután / a héten, hogy el tudjak menni dolgozni?” Nyári szünet, téli szünet, tavaszi szünet és őszi szünet: választhatsz, melyikre utazik esetleg ki valaki. Nincs esti moziba / színházba menés kettesben babysitter nélkül.

Meg a barátokkal való sörözés, mozizás és bármi egyéb kikapcsolódás is kuka. Mert ők is marha messze vannak. A javukra írható, hogy nem ők költöztek el.

Lehet barátságokat építeni itt is. Kiwikkel, más bevándorlókkal, sőt, nagyobb városokban akad elég sok magyar is. Idő. Elkötelezettség. Kitartás. Keresés. Találás. Lásd mentalitásbeli különbségek.  

Bármi történik „otthon” Te a világ másik végén vagy – letelepedés Új-Zélandon árnyoldalakkal

Kezdjük a kevésbé fájdalmas dolgokkal. Problémák a bérlővel aki az otthonhagyott lakásban él? Ki intézkedik helyetted? Van meghatalmazása? Mire terjed ki? Közművek kinek a nevén vannak? Szuper, ha a bérlőén, csak vissza kell tudni irtani a Tiédre, ha úgy alakul a dolog. Ami nem lehetetlen, csak idő, energia, türelem. Továbbá a meghatalmazás (ha van) tartalmától függően lehet, hogy a Te dolgod lesz. Innét. Ugye van ügyfélkapud? Jut eszembe, a víz-, villany- és esetleg gázszámlák hova fognak menni? Ki fogja megkapni és figyelni őket helyetted? Szolgáltatótól függ, hogy tudsz-e egyből online számlákkal kezdeni vagy kell az első papiros az online regisztrációhoz.

Esetleg felmerült az otthoni lakás eladása? Meghatalmazást ugye hagytál otthon? Olyat, amit elfogad a földhivatal is. És azt is tudod, hogy meddig érvényes? Eladásból befolyó pénz kinek a milyen számlájára fog érkezni? Mi lesz a sorsa? Ügyvédet ugye kerestél mielőtt nekivágtál a világ végének? Innét ugyanis elég macerás ügyeket intézni. Nem lehetetlen, de jó eséllyel el kell hozzá zarándokolni a konzulhoz. Egyébként hihetetlenül segítőkészek, akármikor kellett segítség, maximálisan támogatóak voltak. Alternatív megoldás lehet a helyi közjegyző (notary public) + apostille vagy helyi közjegyző + konzuli felülhitelesítés. Egyik sem olcsó, viszont időigényes az lehet.

Letelepedés Új-Zélandon? Azt hiszed ez álmaid országa? A necces részletekbe is belemásztál? KUTAKODJ. OLVASS. KÉRDEZZ.
A tavakban visszatükröződő hegyek. Megunhatatlan.

Magyarországi ügyvéded ugye van? Mivel a dokumentumot megírni egyik sem fogja helyetted. Barátod a konzulátus. Készségesen elmagyarázzák mit lehet és mit nem, mi az ami az ő feladatuk és mi az ami a tied. Legyen meg a telefonszámuk elmentve.

És akár tovább is evezhetünk a kényesebb témákra.

Szülők betegek lesznek– kit hagysz magára? hiszen Új-Zélandra költöztél

Ne legyenek, de sajnos nincs garancia. Mit teszel?

Visszaköltöztök? Vagy a család marad itt és Te mész haza hozzájuk? Vagy maradsz itt és valaki más vigyáz rájuk otthon? Beszéltetek erről?

Csak szólok: az sincs kizárva, hogy haza se érsz időben elköszönni. Beszéltetek róla?

És a temetéssel mi lesz? Nem egy-két határ vagy egy félnapos repülőút választ el Benneteket tőlük.

A témát bővebben kiveséztük már itt, ajánlom figyelmedbe.

Ezzel a mozdulattal azonban vissza is kanyarodtunk az előző ponthoz. Temetés után hagyatéki eljárás. Arra kell meghatalmazás ha nem vagy ott. Irány a konzulátus, legalább telefonon. Kérj segítséget. Merj segítséget és tanácsot kérni. Magyarországi ügyvéded van?  

Magyarországi ügyvéd is van partnereink között. Bátran keresheted Lénát a kérdéseiddel ha foglalkoztat a letelepedés Új-Zélandon.

Új-Zéland kisokos e-bookot itt tudod megvásárolni, átfogó felkészüléshez mindenképp ajánlom!

Munkaajánlatra van szükséged vízumhoz? Új-Zéland, Ausztrália, Kanada es Anglia esetén ebben Zsuzsi tud Neked segíteni!


Gondold át mit „hagysz otthon” / tervezz (a lista a teljesség igénye nélkül készült, vedd ki ami releváns):

  • Bankszámla, értékpapírszámla
  • Hitelkártya, (betéti) bankkártya
  • Jelzálog- és egyéb hitelek
  • Pénztárak: egészség, önkéntes, magán
  • Biztosítások – egészség, baleset, kockázati, ingatlan
  • Ingatlan – nem csak az amiben laktatok, hanem bármit amit esetleg örököltél / van benne résztulajdonod
  • Ingatlan(ok)hoz kapcsolódó közművek, meg a társasház ügyei
  • Te mit adnál még a felsoroláshoz?


Források:

Északi sziget vasút

Turistáknak szóló látványos vonat-utak

Konzulátus Wellingtonban

Mi az “apostille”, és wikipedian

Apostille szolgáltatás Új-Zélandon

Külföldön kiállított iratok felülhitelesítése

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

5 Hozzászólás

Szólj hozzá