Minden Ami Külföld | Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? - 1. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Letelepedés Új-Zélandon - biztos vagy benne? Utánaolvastál? Az apróbetűs részeknek is? GONDOLD ÁT MIELŐTT LÉPSZ! TÁJÉKOZÓDJ. ALAPOSAN

Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? – 1. rész

Itten ugye kolbászból van a kerítés, és belelóg a tejfölbe… vagy mégsem?

Írta: andi – Minden ami külföld

Miért nem feltétlenül jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon – főleg ha megteheted? Tudom, a csapból is az folyik, milyen hiper-szuper tuti kis hely ez itt. Szóval mindent bele és irány Új-Zéland! Így most ellenpólusként vár Rátok egy sorozat, ami pont azt a felfoghatatlan szempontot veszi górcső alá, hogy miért NE Új-Zélandra költözz. Vágjunk is bele, méghozzá az első abszolút logikus érv felhozatalával.

Ne költözz Új-Zélandra – mert marha messze van

A „marha messze” elég relatív fogalom. Objektíven nézve Magyarországtól távolabbi ország nincs. Talán Chatham Islands, de az meg Új-Zélandhoz tartozik. Szóval a fizikai távolság pipa. Azt hiszed ennyivel végzetünk is? Mivel Új-Zéland csak Európától van messze? Messze van ez itt minden mástól is.

A legközelebbi szomszéd… kis is? … Aúúúú… Ausztrália. Potom 1700 km a legkisebb távolság a két sziget (jó, tudom, Ausztrália egy egész kontinens…) között. Repülőgéppel is közel 4 óra elérni Aucklandból valamelyik „közeli” ausztrál nagyvárost. Hajójárat nincs 😊 az úszásról meg mindenki tegyen le. Nem akarunk cápaeledel lenni, ugye?

Elszigetelt. Ne feledd, két nagy és több kicsi sziget az egész, körülvéve a végtelen óceánnal. A nyugati oldalnak azért megszavazhatjuk a Tasman-tengert. Itt nincs „hétvégén átugrok” Szlovákiába tankolni vagy Ausztriába vásárolni. Ausztráliába még csak-csak, de ugye oda átugrani meglehetős idő- és pénzbefektetési igényel. És a repülőgép nem autó. A bőrönd súlyban és méretben is bekorlátozza mennyire lehet odaát – „accross the ditch” ahogy itten mondják – bevásárolni. Még a letelepedés Új-Zélandon az álmod?

Azonban az elszigeteltség ennyiben nem merül sajnos ki. A mindenféle nemzetközi gyártócégeknek is messze van. Ráadásul kicsi piac. Eredmény? Kisebb választék (jóval kisebb mint ami Magyarországon volt) és jóval drágábban. Ausztráliánál is jóval drágábban. A távolság a csomagdíjszabásokban is megmutatkozik. Drága ide küldeni és drága innét küldeni. Ettől még így is megérheti online bevásárolni a szomszédban. Mint ő tette. Tényleg nagyon drága minden itt, főleg Ausztráliához mérten.

Letelepedés Új-Zélandon - biztos vagy benne? Utánaolvastál? Az apróbetűs részeknek is? GONDOLD ÁT MIELŐTT LÉPSZ! TÁJÉKOZÓDJ. ALAPOSAN
Itt is előfordulnak mindent elpusztító tüzek. Egy-két év és a természet újjáéled. (kép: Lake Ohau)

Messzeség ez abban is amire nem is gondolnál – ez nem csak egy fizikai költözés Új-Zélandra

Nem csak fizikailag van Új-Zéland messze Magyarországtól (messzebb mint Makó Jeruzsálemtől 😊). Mentalitásban is messze van. „Ej, ráérünk arra még” mondaná Pató Pál úr szabados magyar fordításban a „She’ll be alright” hozzállásra. Ami nekem, a kreatív problémamegoldónak nagyon nagy kihívást jelentett. Beletelt jópár évbe mire sikerült lelazulni a „most azonnal oldjunk meg minden problémát”-ból és megtalálni valami középutat. Mindazonáltal a hasonszőrűeknek mentálisan és érzelmileg is elég nagy kihívást jelenthet.

Ez a hozzáállás nem merül sajnos ki a dolgok elintézésének gyorsaságában – akarom mondani lassúságában. Kreatív problémamegoldásként is fel-felbukkan „jó lesz az úgy”. Befúj a szél az ablak szélén – ugyan már kérem, nem olyan vészes az! Küszöb? Azt hírből sem ismerjük, van helyette „draught snake” vagy „door snake”. Olyasmi, mint régen az ablakpárna volt de ez küszöböt helyettesítve az ajtó elé kerül. Kezd tetszeni a letelepedés Új-Zélandon? Az élet eme finomságairól a későbbiekben bővebben szót ejtünk majd.

Messze van az angol nyelv a magyartól. Bár valljuk be, jóval könnyebb egy magyarnak megtanulni angolul, mint egy angolnak megtanulni magyarul. Ugyanis számukra a magyar az egyik létező legnehezebb nyelv. Mondjuk ezen a listán épp első helyen szereplünk 😊 Bár, valljuk be, a kiwi angol meg kissé messzecskére esett mint ama alma a fájától… főleg, hogy jó sok maori szót is használnak benne. Ember (akarom mondani kiwi) legyen a talpán aki elsőre rájön melyik ismeretlen angol szó és melyik maori. Majd erre is visszakanyarodunk később. Még mindig ide akarsz költözni Új-Zélandra?

Letelepedés Új-Zélandon - biztos vagy benne? Utánaolvastál? Az apróbetűs részeknek is? GONDOLD ÁT MIELŐTT LÉPSZ! TÁJÉKOZÓDJ. ALAPOSAN
Azok a hósipkás hegyek…

Ideutazni is sokáig tart

Ideutazni masszív befektetés. Nem csak pénzben, hanem időben is. Jelenleg az egyik leggyorsabb idejutási lehetőség Budapest – Dubaj – Auckland útvonalon egy este 10 órás budapesti indulással két nap múlva érkezés délután fél háromkor. Amiből nettó 21,5 óra a repüléssel töltött idő, és mindössze 3,5 óra az átszállás. Szóval ahhoz hogy egyszerűen idejuss szükségeltetik több mint egy nap.

Ez akármennyire is fáj, kerek 24 óra. És ebben a reptérre történő kiutazás, plusz a „mennyivel korábban kell kiérni” és a „biztos ami biztos, nehogy lekéssük, érjünk oda még egy-két órával korábban” nincs is benne. Ahogy az sem, hogy leszállás után sem lesz egyszerű kikeveredni a reptérről. Útlevélellenőrzés, csomagfelvétel… aztán ha olyat hoztunk akkor irány a Biosecurity-hoz vezető jellemzően hosszú sor. Vagy nem hoztunk olyat, de akkor sem ússzuk meg könnyen.

Amennyiben Új-Zélandra költözöl, esélyes, hogy időnként “hazalátogatsz” majd. Mivel a Föld forog és vannak uralkodó széláramlatok a fenti légrétegekben, naivitás lenne azt hinni, hogy visszafelé hasonló gyorsasággal megússzuk. Bár egy este kilences indulás után másnap délután fél kettőkor szülőhazánk aszfaltjára tehetjük a lábunkat, ez az irány picivel több mint nettó 23 óra repülési idő. Hozzáadva a csekélyke 5 órás átszállást és máris elértük a 28 órát. Viszont továbbra is az indulási és érkezési reptereken eltöltött extra idő nélkül.

Na, ki hogy áll az időzóna átszámítási feladattal?

És akkor Aucklandig jutottunk csak el és csak egyetlen átszállással… mondom ez a nagyjából leggyorsabb és legrövidebb út. Szóval messze van vagy messze van?

És még drága is a letelepedés Új-Zélandon

Még ideutazni is. Nem csak bevásárolni. Meg itten nagyjából bármit megvenni.

Az európai nyárból az új-zélandi télbe utazni elméletileg olcsóbb. A télből a nyárba… mikor minden turista éppen jönni akar… az a repülőjegy árakon is meglátszik. A Covid jól felborított mindent. Mostanában kezdenek erőre kapni a nemzetközi járatok és úgy tűnik sűrűsödnek. Meglátjuk majd mit hoz repülőjegy fronton a jövő.Mind ezek ellenére még mindig Új-Zélandra vágysz?

Letelepedési kérdésekkel keresd Petrát!

Munkaajánlatra van szükséged vízumhoz?

Új-Zéland, Ausztrália, Kanada es Anglia esetén ebben Zsuzsi tud Neked segíteni!

Új-Zéland kisokos e-bookot itt tudod megvásárolni!


Tudtad?

  • Miért gyorsabb nyugatról keletre repülni mint keletről nyugatra?
  • Új-Zéland egy saját kontinensen fekszik, melyet Zelandia-nak hívnak
  • Iránytűből is jó eséllyel másik szükségeltetik a déli féltekén

Forrás(ok):

Chatham Islands

Milyen messze van Új-Zéland Ausztráliától?

Tasman-tengerről magyarul és angolul

Van amikor megéri Ausztráliából bevásárolni

Küszöb helyett…

Nehéz a magyar nyelv, na

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

5 Hozzászólás

Szólj hozzá