Minden Ami Külföld | Ilyen nehézségekkel nézhetsz szembe, ha külföldre költözöl!
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ilyen nehézségekkel kell szembenezned ha külföldre költözöl

Ilyen nehézségekkel nézhetsz szembe, ha külföldre költözöl!

Ha külföldre költözöl, a pozitív dolgok mellett sok olyan nehézséggel nézhetsz szembe, melyekre nem is gondoltál volna első körben. A hatalmas változáson és a lelki terheken, az alkalmazkodáson túl, számos dolog fejtörést okozhat neked. Nézzünk néhány dolgot, amivel számolnod kell mindenképp, ha úgy döntesz, kivándorolsz, más országba költözöl hosszabb távon.

Mayerné Répási Adrienn cikke

Ezekre gondolj még a célország kiválasztása előtt

Nem mindegy, hova szeretnél költözni. Európán belül maradnál vagy messzebb mennél? Hogyan fogsz eljutni oda, repülővel, hajóval, busszal, saját autóvak? Hol fogsz lakni? Van már albérleted, szálló vagy saját lakást veszel? Mit fogsz dolgozni? Milyen hamar tudsz munkába állni? A hőmérséklet, a klíma milyen ott? Bírni fogod? Milyen nyelvet beszélnek? Milyen a kultúrájuk? Hosszabb távban gondolkodsz, vagy csak átmenetiben? Családod viszed magaddal, vagy egyedül vágsz neki a nagy kalandnak? Lesz kint segítséged, ismerősöd, aki a rendelkezésedre tud állni, ha kell és segíteni tud az elakadásokban, problémákban, alkalmazkodásban?

Teljesen máshogy kell készülnöd egy szomszédos, Európai Uniós országbeli költözésre, mintha mondjuk Balira, Indonéziába, Afrikába vagy Kínába szeretnél lakni. Kell a kiutazáshoz bármilyen vízum, vagy bármilyen papír, meghívó, esetleg az ott tartózkodásodhoz? Milyen hosszú ideig maradhatsz anélkül, hogy állampolgársághoz folyamodnál?

Mi lesz az itthoni dolgaiddal? A szeretteiddel, a lakásoddal, az autóddal, a háziállataiddal, a mindennapi használat tárgyaiddal? Az otthoni munkád, az egészségbiztosításod, a bankszámlád, az életbiztosításod, nyugdíjbefizetésed, szintén olyan dolgok, melyeket figyelembe kell venned. Van, amit le kell mondanod még kiköltözés előtt. Más ügyben pedig bejelentési kötelezettséged van arról, hogy kiköltözöl.

Bizonytalan vagy benne, melyik oroszágban, milyen papírok kellenek? Nálunk biztosan találsz segítséget: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/

Ezeket kell beszerezned még indulás előtt

Szükséges okmányok

Ha az Unión belül maradsz, akkor elegendő első körben a magyar személyi igazolvány. Később ráérsz beszerezni a szükséges helyi dokumentumokat. Viszont Európán kívül szükséged lehet meghívóra, útlevélre, vízumra, munkáltató igazolványra, sőt még akár a lakhelyed pontos címére isAkadnak olyan országok, ahol turistavízum elegendő. Más országok szigorúan veszik a beutazást és kérelemmel, érvényes vízummal, bejelentett lakcímmel, munkáltatói igazolással, munkaszerződéssel mehetsz csak. Jobb, ha már úgy utazol ki, hogy van meghívód egy cégtől, munkaszerződésed. Sőt vannak olyan országok, ahol csak így bérelhetsz külföldiként lakást, ha helyi közvetítőirodán keresztül béreled és van már munkád. Továbbá szükséged lehet helyi bankszámlára az új országban, és egészségbiztosításra is.

Ha megvannak az utazás előtt beszerzendő fontos iratok, gondolnod kell arra is, mi lesz az itthoni dolgaiddal!

Még itthon elrendezendő feladatok

Bejelentést kell tenned a NAV felé a külföldre utazásodról, 15 napon belül. Ekkor tehát mentesülsz az itthoni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól. Bankszámlaszámod lemondod-e vagy sem, arról is gondolkodj el. Le kell mondanod az itthoni családtámogatásokról is.

Fontos, hogy az utazást, költöztetést, miként szeretnéd megoldani. Otthon marad a lakásod, a bútorok, a nehezen mozdítható dolgok, az autó? Vagy a lakást eladod, kiadod, megbízol valakit a szükséges szellőztetéssel, karbantartással? Amit magaddal szándékozol vinni, hogyan juttatod ki az új lakcímedre? Mindent összecsomagolni, kivinni vagy költöztető céggel kivitetni, esetleg eladni egyszerűbb, olcsóbb megoldás? Mérlegelj!

Ha megérkeztél, ezeket vedd figyelembe

Érdemes helyi közvetítő irodákkal, ismerősökkel, a konzulátussal felvenni a kapcsolatot, ahogy megérkezel. A lakás és munka elrendezése után, megvan a kiköltözés, de további teendők várnak még rád. Ilyen az oktatás, nyelvtanulás, a hely feltérképezése, megismerés, a pénzügyek elrendezése, az egészségügybe való bejelentkezés. Esetleg a papírjaid honosítása, elfordíttatása is (jogosítvány, bizonyítványok).

Megváltozott körülmények

Új közeg, új kultúra, idegen nyelv, a megszokottól eltérő szokások, teljesen más értékrend. Csak hogy pár fontos dolgot említsek. Ami neked evidens, más országokban élőknek nem biztos, hogy az. És fordítva is igaz. Mire belerázódsz, mik az elfogadott szokások, megszokod, addig jelentős alkalmazkodóképességről kell tanúbizonyságot tenned. Nem beszélve azokról a nehézségekről, amikor akkor következnek be, ha nem beszéled az ott használt nyelvet. Az nagyban megnehezíti a kommunikációt.

Amivel még számolj

A következő a honvágy, mely rád törhet, bármikor. Teljesen normális, ha vágysz vissza a megszokott közegedbe, az ismerős emberek, helyek, a sok megélt emlék színhelyére. Előfordulhat, hogy teljesen elveszettnek érzed magad az új helyzetben.

Számolj a nehezített kapcsolattartással is az otthoniakkal. Ha hazamész látogatóba, akkor mindenkit végiglátogatni, nem könnyű feladat. Sokan elfordulhatnak, megsértődhetnek rád.

Az ország váltás, az új hely, rengeteg újdonságot, változást hoz az életedbe. Az ezekhez való alkalmazkodás és az, hogy megszűnik körülötted a megtartó erejű társas háló, a segítség, félelmetesnek tűnhet. Pedig ha felkészülsz, nagyon izgalmas kaland veheti kezdetét!

Félsz az ismeretlentől? Problémáid adódtak? Keresd meg bátran közösségünk, segíteni tudunk: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/

1 hozzászólás

Szólj hozzá