Minden Ami Külföld | IELTS nyelvvizsga előnyei! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ismerd meg a nemzetközileg elismert IELTS nyelvvizsga legnagyobb előnyeit. A legtöbb országban hasznosíthatod az így nyert tudásod.

IELTS nyelvvizsga előnyei!

Annak jártunk utána, hogy mennyiben más és miben előnyösebb a hasonló nyelvvizsgák között az IELTS nyelvvizsga. Továbbá hogyan látja, mik az előnyei ennek a vizsgafajtának, egy frissen végzett vizsgázó.

Mayerné Répási Adrienn írása

Mi is az az IELTS tulajdonképpen?

Egy Nemzetközi Angol Nyelvvizsgarendszer (IELTS), melynek az a fő célja, hogy segítse minden vizsgázóját abban, hogy olyan országban dolgozhasson, tanulhasson vagy akár le is telepedhessen gond nélkül, ahol az angol az anyanyelv. Ehhez magas szintű angol nyelvtudást kell felmutatnod. Az IELTS erre koncentrál maximálisan!
Egy vizsga során azt nézik, hogy mennyire tudsz angolul ténylegesen. Az IELTS-t úgy fejlesztették ki, hogy az angol nyelvtudást tisztességesen és pontosan is értékelje. 0-9-ig terjedő skálán értékeli négy szakaszt, a hallgatást, az olvasást, az írás és beszédet.

Ha képes vagy kommunikálni annak az országnak az anyanyelvén, ahol dolgozni vagy tanulni szeretnél, az számos előnnyel jár. A munkalehetőségek, valamint a közösségbe való beilleszkedés szempontjából is elengedhetetlen.

Az IELTS a legjobb vizsga azok számára, akik Ausztráliába, Kanadába, Új-Zélandra vagy az Egyesült Királyságba szeretnének kivándorolni. Világszerte több mint 11 000 munkaadó, egyetem, iskola és bevándorlási hivatal ismeri el, köztük 3400 intézmény az Egyesült Államokban. Magyarországon a British Council szervezi a vizsgákat, Budapesten es Szegeden.

Ma egy igen friss, most végzett hallgatóval készítettem interjút, aki mesél a tapasztalatairól IELTS vizsga ügyben.


– Mit gondolsz a computeres IELTS vizsgáról? Mesélnél a tapasztalataidról?

Informatikusként hozzám mindenképp közelebb áll a számítógépen történő vizsgázás, mint a papír alapú mind a két vizsgalehetőséget volt szerencsém kipróbálni az évek során, a Vizsga szerkezetét tekintve ugyanolyan szervezettséggel történik mind a két esetben.   

Milyen volt az oktatás, a felkészítés? Mi az erőssége?

  Az oktatást specifikusan csak IELTS felkészítést végző tanárral, online végeztem így nem ért meglepetés. Az első vizsga felkészülésre már kevésbé emlékszem (ekkor még kevesebb pontszám volt a cél, mint a mostaninál). Azonban a legfontosabb dolog az IELTS teszt sajátosságainak elsajátítása, a nyelvtudás mellett, mivel sajnos nem tartozik az egyszerűbb vizsgák közé. Természetesen az órákon kívül is gyakoroltam, például feladatsorok megoldásával, valamit a “házi feladat” elvégzésével. 

– Hogy látod, mik az előnyeit ennek a vizsgának? 

 Az IELTS előnyei közé sorolnám, hogy nemzetközileg elismert! Minden angol nyelvterületen elfogadják, és számos olyan országban  pl.: egyetemi jelentkezéshez is, ahol nem az angol a hivatalos nyelv. Ezt mondanám a legnagyobb előnyének az itthon választható nyelvvizsgákkal szemben. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy két modul létezik General Training és Academic. Az első többnyire általános bevándorlási ügyekhez szükséges, míg utóbbi egyetemi jelentkezéshez. 

Mi volt a legnehezebb? Mire megy rá jobban? Nyelvtanra, szóbeli tudásra, a megértésre?

Én az előbb említett GT modult csináltam mivel erre volt szükségem, Véleményem szerint az általános megértésre, szókincsre, magabiztos nyelvhasználatra fókuszál. 

Számomra a Writing része volt mindig a mumus, mivel szóban szerencsére jól boldogulok, így ettől féltem a legjobban. A Writing egy levélből és egy Essay kérdésből áll, ami igen sokféle lehet. Erre egy “elvárt formátum” szerint válaszolva lehet magasabb pontszámot kapni, illetve szintén a nyelvtan és szókincs is sokat számít.

További hasznos bejegyzéseket, beszélgetéseket találhatsz ebben a témában ITT!

– Ha vannak, akkor esetlegesen mik a hátrányai?  

 Véleményem szerint kicsit drága a többi nyelvvizsgához képest, viszont mivel nemzetközileg elismert, ezért nem sorolnám ezt nagyon nagy hátránynak. De ha esetleges ismétlésre van szükség, akkor a zsebünkbe kell nyúlni. Illetve minden modult újra kell csinálni, nincs lehetőség például csak szóbelire menni külön. A másik dolog, amit megemlítenék még, az időbeosztás. 60 perc a feladatokra elég kevés tud lenni. Ezt főleg én az írásbelin éreztem.

Mit javasolnál azoknak, akik erre a vizsgára készülnek?

Mindenképpen ajánlom, hogy olyan tanárral készüljenek fel, aki rutinos az IELTS felkészítésben. Rengeteg praktikus megoldást tanultam meg, ami kifejezetten jól jött vizsga közben, annak köszönhetően, hogy a tanárom ismerte a vizsga és a pontozás menetét A- Z-ig. Hiába van egy magabiztos nyelvtudásom, ha nincs a felkészítés, valószínűleg kevesebb pontot érek el. A vizsga előtt érdemes megnézni, hogy hány pontra van szükségünk és ennek alapján készülni rá. 

IELTS vizsgáztató szemével szeretnéd látni a teljesítményed ezek után te is? Keresd Évit, aki már több ügyfélnek segített elérni a célját. Kérj segítséget ide kattintva az IELTS nyelvvizsga felkészüléshez a lehető leghatékonyabb módon!

Miért pont ezt a fajta angol nyelvvizsgát választottad, az elérhetőek közül?

 Én a külföldi munkavállalás miatt választottam ezt a nyelvvizsgát, mivel csak pár nyelvvizsgát fogadnak el a vízumkérelemhez. Ezek közül messze az IELTS a legnépszerűbb. Akárhány bevándorlóval beszéltem, mindenki IELTS vizsgával rendelkezett.

Illetve fontos hangsúlyozni, hogy a gyors eredmény kézhez kapása (számítógépes esetén ez 5 munkanapon belül) is számíthat ilyen esetekben.     

Miben másabb, jobb az IELTS nyelvvizsga?

Az IELTS legnagyobb előnye, hogy a legtöbb országban elismerik!

A felépítését tekintve minden modul 3 részből áll ezek egyre nehezebbek, hosszabbak. Ez a felépítés nekem sokat segített, mivel az elején lévő egyszerűbb feladatoknak hála nem ég ki az ember már az elején, és marad energiája a végén lévő hosszabb, nehezebb feladatra.  Illetve mindenki kiválaszthatja, hogy melyik vizsga módszer felel meg számára jobban, Számítógépes vagy Papír alapú.

3 Hozzászólás

  1. […] mik az IELTS nyelvvizsga előnyei, arról ebben a bejegyzésben olvashatsz, illetve ezen írásunkban azt is összeszedtük neked, hogy mi mindent kell tudnod […]

  2. […] felmutatása, bizonyítása. Tehát ezek mindegyikéhez az IELTS nyelvvizsga lesz a belépőd! Sok előnye van mindamellett, hogy az egész világon elismerik, illetve több ezer felsőoktatási intézményben […]

Szólj hozzá