Minden Ami Külföld | Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? - 6.rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Letelepedés Új-Zélandon? Ha az apróbetűsökön túl vagy, itt az apróbetűs apróbetűse. KÉSZÜLJ FEL EZEKRE IS.

Jó ötlet a letelepedés Új-Zélandon? – 6.rész

És akkor elérkeztünk az apróbetű apróbetűs részéhez. Igérem, ezen egyveleg egy időre eltelt benneteket 😊

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ami hiányozni fog – legfőképp attól függően hogy hol telepedtél le Új-Zélandon

Mivel van egy csomó magyar ételeket készítő vállalkozás látszólag nem szenvedünk hiányt a magyar ízekben. Azonban ezek főleg az északi szigeten vannak. Ami egészen addig jól hangzik, amíg a postaköltséggel nem számolunk. Ugyanis ide délre nagyon drága a postaköltség. Országon belül is. Szóval, a teljesség igénye nélkül hiámyozhat:

  • túró, bár a ricotta elég jó helyettesítő, vagy a kwaark, Aucklandban akadnak kisboltok ahol lehet venni túrót, vagy megtanulunk túrót főzni 😊
  • téliszalámi – ez pótolhatatlan, a téliszalámi ugyanis attól az ami mert ott készül ahol, behozni viszont – mivel sertésből van – tilos
  • csabai, gyulai, hurkák, mindenféle szalonnák – ezekből már van kínálat, leginkább Aucklandban, de van Taurangán és Christchurcben is magyar hentes
  • füstölt csülök – nálunk a német hentesnél akad
  • savanyúkáposzta – van, többféle is, mindegyik élelmiszerbolt-hálózatban, na de azért nem a vecsési
  • csalamádé – van magyar boltos, aki készít, Auckland nyerő helyzetben van, vidékre tetemes postaköltség várható
  • puding – hát az itteniek szerintem köszönő viszonyban sincsenek az otthoniakkal, de doktor ötker jóbarát és kibírja az utat a postacsomagban ha kell 😊

Lélegzetállítóan szép…

Hívatlan vendégek

A kint tartott cipőkbe / gumicsizmákba célszerű beleugrás előtt belenézni. Ha skorpiók és kígyók nem is, de pókok vannak. Csípnek, és vannak köztük veszélyesek. Bizony, itt a szárazföldön is akadnak veszélyes állatok, nem csak a cápákra kell vigyázni.

Karácsonyi kihívások

Hideg, esetleg hó, délután négy körül már sötétedik, jó kis nehéz téli karácsonyi ételek, forralt bor… ez utóbbi még belefér, a többi hogy is mondjam… kuka? A meleg nyárban a nehéz kajákat célszerűbb kihagyni, hó maximum a magasabb hegyek csúcsán található, a hideg meg relatív. A sötétedést azt hagyjuk. Este fél tízkor még hétágra süt a nap. Karácsonykor. Ennyit a karácsonyi hangulatról. Én még mindig nem tudtam megszokni.

Tömegközlekedés

Létezik. Aucklandról „jót vagy semmit” – mivel nem éltem ott csak hallomásból ismerem, hát… Wellingtonban jártunk párszor, tömegközlekedtünk is, és teljesen türhető. Itt nálunk délen… inkább hagyjuk. Járnak buszok. Ha rugalmas az ember akkor működhet – járattól függően félóránként vagy óránként jár egy. Simán lehet, hogy az egyik kerületből a másikba gyorsabb átgyalogolni mint átmenni busszal. Mert ha mindkettő óránként jár és épp nem éred az átszálláskor akkor… ott a „gyalogbusz” opció. Hétvégén 9-10 előtt bejutni a városba busszal esélytelen. Tömegközlekedés a városok között akad. Mármint meghatározott útvonalon megy az Intercity busz. Naponta egyszer. Legalábbis itt lent délen. Csak aztán oldd meg hogy a főúttól pár 10 km-re fekvő célállomásra hogy jutsz el. Járattérkép itt. Google maps-et kedvelő felhasználóink megpróbálhatnak útvonalat tervezni pl Christchurch – Owaka között tömegközlekedéssel. Sok sikert!

Más szóval az autó nagyjából „kötelező” kellék. Igen ám, de az úthálózat sem igazán az amit Európában megszoktunk. Főleg a déli szigeten.

Autópályák léteznek. Aucklandban. Ott szerintem bonyolultabb az autópálya-hálózat mint egész Magyarországon. Nem mertem még ott vezetni. Aztán Dunedinben is akad pár kilométernyi. És ennyi. Tapasztalati alapon azt mondanám, hogy leginkább 2×1 sávos főút, időről időre előző sávokkal („passing lane”).  A kanyarok egy része véletlenül sem döntött, és gyarkan mintha a körző is hiányzott volna a tervező eszköztárából – jó is az a kanyar amiben háromszor kell korrigálni mert kissé hektikusan megy az íve. Az autóvezetés további szépségeiről itt már ejtettünk bővebben szót.

Lakhatás

Az ingatlanok nagyon drágák (bár most mintha elindultak volna lefelé) és a minőségük… hát azt mondjuk inkább hagyjuk. Az első részben már utaltunk a door-snakek-re. Elkélnek. Nagyon is. Persze megint sokminden függ attól, hogy az ország melyik részét választod letelepedésre Új-Zélandon. Az éghajlat változatosságairól pedig már szóltunk emitt.

Ahhoz hogy el tudd képzelni mivel találhatod magad szemben ha letelepedsz Új-Zélandon, itt egy rövid beszámoló.

A ház 1950-60as években épült. Belülről kifelé nézve a fal összetétele: gipszkarton, levegő, weather board (fából készült lapok, ezzel van borítva kívülről a ház). Ahol hozzá kellett nyúlni ott már vannak üveggyapot kockák a gipszkarton és a weather board közötti fakeretben, meg fólia is. Hogy páraáteresztő-e azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy ha délről vagy nyugatról (vagy a kettő között bárhonnan) fúj a szél, akkor az bizony szó szerint átfúj a házon. És mivel ama nevezett szél marha hideg, így előfordul hogy a maximum amit ki tudunk csikarni az 15 fok Celsius. Bent. Úgy, hogy megy a hűtő-fűtő klíma (fűtésen!) és a fali panelek a még vagy 4 helyen.

A klímát nem minden nyáron szoktuk bekapcsolni hűtésre, felettébb ritkán van szükség arra a funkcióra. És adjuk hozzá, hogy jó helyen van a ház – a leggyakoribb keleti szelet nem kapjuk, viszont legkésőbb 11-től napnyugtáig süt ránk a nap ha éppen süt 😊 Biztos, hogy neked való a letelepedés Új-Zélandon?

Mielőtt azt hinnéd, hogy a probléma csak a régi házakkal kapcsolatban áll fenn, sajnálattal kell elmondanom, hogy hallottam új építésűekről, ahol ugyanúgy befújt a szél. Meg ott vannak az erkélyre kijutást elősegítendő tolóajtók – széláteresztő minőségben. Milyen kellemes is mellettük ülni télen! Bár láttam olyat is amelyik a vízzel sem igazán boldogult. Pedig itt esik. Elég sokat. Hát ja…

Majdnem elfejetettem! Központi fűtés…? Viccelsz?

Letelepedés Új-Zélandon? Ha az apróbetűsökön túl vagy, itt az apróbetűs apróbetűse. KÉSZÜLJ FEL EZEKRE IS>>>
…de azért a víz az úr!

Ötletek, hogy mit gondolj át – a „szokásos” dolgokon kívül – ha letelepednél Új-Zélandon

A lista korántsem teljes, gondolatébresztőnek készült.Munkaajánlatra van szükséged vízumhoz? Új-Zéland, Ausztrália, Kanada es Anglia esetén ebben Zsuzsi tud Neked segíteni!

Új-Zéland kisokos e-bookot itt tudod megvásárolni!

Ha a házi kedvencedet is hoznád, állat kivitelben is tudunk segíteni!


Forrás(ok):

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá