Minden Ami Külföld | Klasszikus brit vacsi: Chippy Tea!
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Merüljünk el együtt az ikonikus BRIT STREET FOOD gasztronómiájában! CHIPPY TEA 😋 a tökéletes vacsora sokak számára

Klasszikus brit vacsi: Chippy Tea!

Mit is jelent a chippy tea? A “chippy” egy egy szleng kifejezés amit olyan gyorsbüfékre használnak, ahol rántott halat, rántott csirkét vagy sörbundában sült kolbászt lehet enni sültkrumplival. A “chips”, azaz sültkrumpli becézéséből származik. A “tea” pedig a vacsorát jelenti. Tehát, ha valaki azt mondja, hogy “chippy tea”-t szeretne enni, akkor egy jó kis fish and chips-re fáj a foga!

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Chippy tea rejtelmeit felfedezzük!

Merüljünk el együtt az ikonikus brit street food, a chippy tea gasztronómiában! Több, mint 150 éve tartja rabságban a diétától menekülő embereket Angliában.

 Chippy nyam-nyam: Egyesült Királyságban a sültkrumpli az abszolút kedvenc! Bármerre is járj az országban, biztos találsz egy gyorsbüfét (chippy-t) ahol gazdagon válogathaszt a lehetőségek közül, hogy mit is egyél a sültkrumplidhoz: több féle rántott csirke, rántott hal, tésztában sült kolbász biztos lesz a menün.

 Leugrunk a chippybe: Amikor valaki azt mondja, hogy “Leugrok a chippybe”, az azt jelenti, hogy elmegy a sarki büfébe, hogy egy felejthetetlen street food vacsival koronázza az estét. Sokszor csak elvitelre lehet kérni, de ha szerencséd van, és van asztal is, akkor helyben is fogyaszthatod (emlékezz, hogy tört borsót is kérj a chips mellé és ecetet a sültkrumplidra ) 

A tea hagyománya: Most pedig beszéljünk a “teáról”. Nem, nem csak egy csésze teára gondolok! Eredetileg az olcsó, finom, forró ital a munkások kedvence volt és a délutáni műszak végén fogyasztották leggyakrabban. Gyakran ettek egy szendvicset vagy kekszet teázás közben, innen ered a délutáni teázás hagyománya, ami egy könnyű vacsorát is jelent. Ezt szinte kötelezően egy kis lazulás követett a helyi kocsmában

High Tea feeling: Képzeld csak el a kedvenc rántott finomságodat sültkrumplival. Lehet ennél jobb? Naná! Desszerttel! Dobj hozzá egy szelet sütit és voálá, kész is a klasszikus “high tea” vacsi! A tökéletes gasztro élmény megkoronázása egy kis édességgel zárni a vacsorát.

Akár beéred a chippy tea-vel, akár felturbózod, hogy high tea-t ehess, az biztos, hogy bármerre is járj Angliában, biztos lesz egy chippy a környéken!


Tudtad?

Adele, a híres angol énekes, nem fish and chips-et választ a chippy-ből. Amikor éppen megúnja kedvenc kínai vagy indiai éttermeit, gyakran rendel a helyi chippy-ből sörbundában sült kolbászt! És mimt tesz a sültkrumplira ecet helyett? Worcester szószt!


Fel kéne turbóznod kicsit az angolod? Utazás előtt állsz és jól jönne egy kis nyelvtudás vagy magasabb szintre kéne emelni meglévő tudásod? Keresd Nórát, aki segítségedre lesz a nyelvtanulásban.


Forrás(ok):

Mit jelent a chippy tea

Adele kedvenc ennivalói


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá