Minden Ami Külföld | Mediterrán karácsony, ünnepi hangulat Gozo szigetén
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Töltötted már az ünnepeket az otthontól távol? Karácsony idegen országban, Gozó szigetén, a SZERETTEINK NÉLKÜL.

Mediterrán karácsony, ünnepi hangulat Gozo szigetén

Töltötted már a karácsonyi ünnepeket az otthonodtól távol?

Hogy éljük át az ünnep hangulatát külföldön? Karácsony egy idegen országban, Máltán, a szeretteink nélkül.

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

A karácsony a szeretet ünnepe. Talán a legfontosabb családi esemény. A készülődés már hetekkel korábban meghatározza a hétköznapokat. El sem tudtam képzelni, milyen lehet az ünnep az otthontól távol, külföldön megélve. A kulturális különbségek izgalmassá teszik, az egyedi érdekességek felfedezése az újdonság varázsával hat. De felmerült a kérdés, hogy nem pont a megszokott hagyományaink adják az ünnep átélésének alapját?


Máltán, egy mediterrán országban ünnepeltük a karácsonyt


A fagyos tél, amikor reggelente kilépsz az ajtón, és csípi az arcodat a hideg. A szikrázó hó, ami ropog a talpad alatt. Még a latyak is. Ezek a karácsonyhoz tartoznak. A fenyőillat! A narancs, a fahéj, a mézeskalács. Az esti fények, gyertyagyújtás a meleg kakaó mellett, miközben karácsonyi filmet nézünk, és melegszünk a kályhánál, amin a vizes kesztyűk száradnak. Mi más, ha nem ez a karácsony?


Húsz fok és tengerpart karácsonykor


Máltán a tél nem az általunk megszokott időjárási viszonyok között telik. Azt mondják, az év 350 napján süt a nap, ebben a téli hónapok is bőven benne vannak. Télen sok esőzés, és erős szelek jellemzőek. De a mediterrán időjárás megengedi, hogy akár a karácsonyt is a tengerparton, napsütésben töltsd. Nem a megszokott, de igazán varázslatos karácsonyi élményeket kínál ez a szokatlan helyzet! 


Az ünnepi hangulatot a hagyományos karácsonyi dekorációk és az ég felé kúszó fénycsíkok teszik teljessé. Hálásan gondolok vissza a máltai karácsonyunkra. A helyiek számára a hangulat megteremtése elsődleges fontosságú. Gozon, ezen a Málta melletti kis szigeten a húsvét is emlékezetes, erről szintén olvashatsz nálunk.


fotó: Baráth Mea, Családmesék

Gozo családias karácsonnyal ajándékozott meg minket. Az apró falvakban a helyiek komoly figyelmet fordítanak arra, hogy feldíszítsék házaikat, otthonaikat. A szűk, kanyargós utcákon karácsonyi fények, dús dekoráció fogad háztól házig. A vadregényes, sziklák által körülvett öblökben a hajók is fényárban úsznak. Minden évben megrendezik a “Legszebb ünnepi dekoráció” versenyt, amiben a házak, erkélyek versengenek. A máltaiak pedig egyáltalán nem spórolnak, ha ünneplésről van szó.


fotó: Baráth Mea, Családmesék

Helyi szokások, a karácsony Máltán


Az ünnepi menük a helyi specialitásokat vonultatják fel: a máltai pite, a ‘qaghaq tal-ghasel’ (mézeskalács), és persze a tradicionális ‘imbuljuta’, egy forró ital, amely fűszerei miatt kiválóan melegít hűvösebb, szeles téli estéken. Gyakran forró édes likőrrel vagy csokoládéval fogyasztják. Az imbuljuta fő összetevői a méz, a mandula, a gyümölcsök és a fűszerek.


A templomok a vallási ünnepségek színhelyei, és a helyiek körében kiemelten fontos szerepet játszik a hit. Az éjféli miséken a templomok ragyogóan kivilágítottak, és a tereken hagyományos énekek zengenek. A feldíszített utcákon szervezett karácsonyi fesztiválokon, csak úgy, ahogyan a festákról már írtuk: élőzene, fúvós zenekar, és helyi kézművesek, árusok alkotják az ünnepi programot. A tűzijáték pedig ekkor is elmaradhatatlan


Mivel az időjárás a tél során enyhe, így igazán élvezhetőek ezek a szabadtéri események. A tengerparton és a főtereken rendezett karácsonyi vásárokon sétálva a mediterrán klíma kellemes érzést nyújt. Az adventi időszakban az utcákon hangszórókból szólnak a karácsonyi dalok.


Presepju, vagyis Betlehem


 A Betlehem vagy Presepju Máltán, és Gozon is rendkívül fontos. Az emberek házaikat elsősorban a betlehemi jelenettel díszítik, ahol a Szűz Mária, Szent József, a kis Jézus, a pásztorok és a háromkirályok figurái találhatóak meg. Ezeket otthon, saját maguk készítik el, vagy a kegytárgyboltokban szerzik be. Az utcákon is sok helyütt láthatók a szent család szobrai.


Gozon Ghajnsielem városában fel van építve egy betlehemi falucska. Minden évben itt lehet találkozni Máriával, Józseffel, és a kis Jézussal. József szamárháton vonul be a családjával Betlehembe. Máltáról áthajóznak ide a három királyok. Az ünnep kiemelt helyszíne.


A Covid járvány idején sajnos egyáltalán nem nyitották meg a helyet, de amikor mi töltöttük a szigeten a karácsonyt, már családonként, időpontra feliratkozva végig lehetett sétálni. A gyerekek az iskolával is meglátogatták az utolsó tanítási napokon.


A készülődés jegyében szerveződött takarítás, önkéntes szemétszedés Betlehembe, amire mi is jelentkeztünk. Emlékszem, micsoda viharos szelek voltak azokban a hetekben, és sok szemetet behordott, széthordott az időjárás. Meghatározó élmény volt a gyerekeink számára közösen felkészíteni a betlehemi falucskát az ünnep méltó fogadására.


A karácsony valódi csodája

fotó: Baráth Mea, Családmesék

Ez a korabeliséget idéző Betlehem nagyon közel hozta Jézus megtestesülésének valóságát. Különös módon, sokkal mélyre hatolóbban élhettük át. A betlehemi faluba néhány napra önkéntes résztvevők költöznek, akik korhű ruhában várják a nézelődőket. Bemutatják a korabeli életet, dolgoznak a kovácsműhelyben, a fonodában, állatokat gondoznak, tevékenykednek, főznek, mosnak. Sok-sok éve ugyanígy zajlottak a mindennapok, az emberek ettek-ittak, nevettek és sírtak, amikor egyszer csak leszületett maga az Isten. Egy csecsemő, akit etetni és gondozni kell, akinek meg kell tanulnia mindazt, ami aztán emberré emeli. Tanul beszélni, járni, kiszolgáltatja magát, s a szeretet által emberré növekszik. A Teremtő megteremti emberként önmagát.

A karácsony csodája!


fotó: Baráth Mea, Családmesék

A Betlehemben egy helyi család: egy pici csecsemő és az ő édesanyja, édesapja vállalta a Szent Család szerepét.


Ezek a számunkra új, helyi hagyományok mind segítették a karácsony átélését. Máltán az ünnepi időszak erősen összefonódik a vallási és kulturális hagyományokkal, és az emberek a közösségi ünneplésre nagy hangsúlyt fektetnek. 

Varázslatos, felejthetetlen karácsony a mediterrán országban


Számunkra felejthetetlenné tették a gozoi karácsonyt a reggeli, iskolába vezető séták is, amik során a fő térre érve gyönyörű, óriás karácsonyfa alatt haladtunk el, és az utcai hangszórókból dallamos ünnepi zeneszó kísért. A dekorációk, a házak ünnepi ruhái, a karácsonyi fürdés a tengerben, mind-mind csodálatosan különlegessé tették ezt a külföldön töltött ünnepet.


Te is egyedi karácsonyra vágysz?

Ha külföldön töltenéd az ünnepet,  vagy kérdéseid vannak, keresd akár utazási partnereinket vagy bármely szakértőnket!

Segítségre, támogatásra szorulsz?

Nézz körül szolgáltatásaink közt, keress akár ország szerint! Ha külföldre utaznál, mi itt vagyunk, minden kérdésben számíthatsz ránk!

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá