Minden Ami Külföld | Tábor a magyar rejtélyek nyomában - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ismerje meg a gyermeketek a magyar kultúrát játékos formában, JEELENTKEZZETEK a nyári táborba rajtunk keresztül kedvezményesen!

Tábor a magyar rejtélyek nyomában

Interjú Szőke Annával a „Magyar rejtélyek nyomában” tábor vezetőjével és megálmodójával. A beszélgetés alatt megtudtuk honnét jött a tábor ötlete, milyen gyerekek vehetnek részt rajta, és milyen programokkal készülnek a szervezők, és persze az árakat is. Következzen az interjú.

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Anna és a családja négy gyerkőccel Dél-Spanyolországban élnek közel tíz éve. Gyermekeiknek szerettek volna olyan nyári tábort találni, ami a régi táborok hangulatát adja vissza, ott alvással, jópofa programokkal, tábortűzzel. De csak olyan lehetőséget találtak Spanyolországban, amik jellemzően reggel 9-től kora délutánig tartanak.

Innen jött az ötlet, hogy magyar kultúrával foglalkozó tábort alapítsanak hasonló cipőben járó, magyar, de külföldön élő gyerekek számára, hogy ők is át tudják élni a magyar hagyományokat. Anna nagy álma az volt, hogy sok országból jöjjenek a táborba, és ez meg is valósult. Minden évben kb. 15 országból érkeznek a gyerekek, ebbe az ottalvós 6 éjszakás nyári táborba, ahol megtalálható a nemzetközi hangulat és a magyar identitás is.Nyári tábor külföldön élő magyar gyerekeknek

Mikor és pontos hol tartjátok ezt a tábort idén?

2023.07.30 vasárnap délutántól várjuk a gyerekeket, augusztus 5. szombat délelőtt pedig hazautaznak a résztvevők.

Idén újra Magyarországon, Visegrádon leszünk az Ezüstfenyő üdülőben. Nagyon jól fenntartott helyszín és minden megvan, amire csak szükség lehet a hét során. Nagyon jó a konyha, rendszeresen karbantartott az épület, és a közelben rengeteg programlehetőség van. A helyszín kiválasztásánál minden évben Budapest környékét célozzuk meg. A cél, hogy könnyen megközelíthető legyen minden külföldön élő magyar család számára, sokan jönnek vissza a hátországba nyáron, akár családot látogatni, vagy csak nyaralni.

Tavaly Visegrádon nem használtuk ki az összes, helyszín adta lehetőséget a programok kapcsán, ezért is erre a helyre esett ismét a választás. Az üdülőben a gyerekek teljes ellátást kapnak, ez reggelit, ebédet és vacsorát foglalja magában. A tízórait és uzsonnát ezen felül a szervezők biztosítják. Étel és egyéb allergiára is fel vagyunk készülve mi is és az üdülőközpont is. Az ellátás maximálisan változatos, és nem fantáziátlan, mint sok helyen.

Mi a tábor célja, miért jó ez a gyerekeknek?

A tábor célja az volt, hogy a résztvevő gyerekek a magyar kultúra egy-egy elemével megismerkedjenek, úgy, hogy azokban aktívan részt vesznek, és nem csak könyvekben látják a képeket. Ez nem egy nyelvtanulós és anyanyelv megőrző tábor. Az összes program magyarul van, a közreműködők is magyarul beszélnek, de abba nem szólunk bele, hogy a gyerekek egymás közt milyen nyelven beszélnek.

Viszont nagyon jól működik az, amikor adott esetben két Németországban élő gyerekhez egy németet nem beszélő gyerkőc csatlakozik, akkor átváltanak a közös, magyar nyelvre a beszélgetés során. Néhány nap után a szülők is megjegyzik, hogy a gyerekkel már végig magyarul telefonáltak. De nem az a kifejezett cél, hogy a nyelvet gyakorolják, nem ékesszóló gyerekeket akarunk átadni a hét végén. Természetesen díjazzuk, hogy próbálkoznak a passzív nyelvtudásukkal, és mennyire motiválja a tábor őket, hogy magyarul beszéljenek, akár a tábor után otthon is.

Milyen a tábor összetétele, mennyi gyereket vártok idén?

“Idén 40 gyerekre terveztem a tábort, így a miénk lesz az egész üdülő, de még plusz 5 gyerkőc elfér a táborban kényelmesen. Még vannak szabad helyek.
5 felnőtt és kettő 17 éves asszisztens segíti a gyerekeket a hét során.

Tavaly fele-fele arányban voltak a fiúk és a lányok is. Idén is nagyjából úgy alakul a csapat. A közös programokon túl és a nagy létszám miatt idén is megbontjuk korosztály szerint a csoportokat. A táborba alapvetően 7-14 éves korig lehet jönni. Az egyik csoportban a 7-10 évesek, a másikban 11-14 éves gyerekek lesznek, de így is fele-fele árnyában lesz nagyjából a létszám. Sok a vegyes házasságból jövő gyerek is, ahol csak az anya vagy az apa magyar, vagy hogy egyedül neveli külföldön a gyermekét, ilyen felállás is van, az mellett, ahol mindkét szülő magyar nyelvű. Nagyon vegyes, de minden magyar anyanyelvi vonatkozású gyermeket várunk szeretettel. A tábor egy bentlakásos program, így sajnos a szülők nem alhatnak benn a gyerekükkel. De nem kell attól tartania senkinek, hogy a gyermeke nem fogja magát jól érezni egyedül, ha aggályuk van a szülőknek, akkor velük személyesen át szoktam beszélni a felmerülő kérdéseket.

Honnan érkeznek a gyerekek főként?

15 országból érkeznek a gyerekek hozzánk, nem csak Európából, hanem idén is jelentkeztek Amerikából, Dubaiból, ők tavaly is voltak már. Jelentkeztek már Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, Franciaországból, Svájcból. Az, hogy nem csak Nyugat Európából jönnek a srácok még inkább színesítik a tábort.Milyen egy nap a táborban?

Hogyan közlekedtek?

Az ellátást az üdülő végzi. Reggeli után van egy délelőtti programblokk, és ebéd után egy délutáni, ezek különbözőek, és van egy vacsora utáni program, ami például egy táncház, vetélkedő, bátorságpróba. Lesznek olyan napok, amikor elmegyünk kirándulni, ebben az esetben nem fogunk ott ebédelni. Ilyenkor a szervezők készítenek össze a gyerekeknek ebédnek valót, és azt visszük magunkkal. A kirándulásokra tömegközlekedéssel megyünk, vonat, busz, de ha olyan a program akkor például tavaly kompoztunk is.

Milyen foglalkozások, programok várhatók?

A tábor programhangsúlyos 😊, nagyon sokféle tevékenységet csinálunk, sok közreműködőt szoktam meghívni. Magyar kultúra egy-egy szeletét zongorázzák végig a gyerekek.
Nagyon fontosnak tartom a népi hagyományokat, ezért jön egy népi zenekar, akik táncházat tartanak egyik este, előtte megmutatják a népi hangszereket, előtte pedig a métával fogunk megismerkedni.
A szállás a visegrádi királyi palota mellett van közvetlenül. Reneszánsz királyi udvarokat, azoknak a kultúráját járjuk majd körbe a történelmi programunk során. Természetismereti programok is lesznek, ezek vezetett túrák szoktak lenni. Magyarország növényeit és állatait a gyerekek szinte egyáltalán nem ismerik, a nevüket pedig még kevésbé, így ez is egy érdekes program szokott lenni.
Meghívtam kortárs gyermek és ifjúsági szerzőt is Mészöly Ágnest, neki vannak kisebb és kamasz korosztálynak szóló művei is.
Sportos foglalkozás a kenuzás lesz a Dunán, és itt ki tudják az íjászatot is próbálni. A hét során az egyik nap a gyerekek részt vehetnek drámajáték foglalkozáson is, ami elsőre nem biztos, hogy megfogná őket, de maga a programot nagyon szokták élvezni. Ez egy játékos program, fő témája a többes kultúra, és az identitás.  Nagyon fontosnak tartom ezt, mivel a külföldön élő gyerekekben nagyon gyakran merülnek fel identitásukhoz kapcsolódó kérdések. Ezekkel a kérdésekkel kevesen foglalkoznak tudatosan, így a program során a gyerekeknek lehetőségük lesz végig gondolni saját többkultúrájú helyzetüket.


A szülők is kapnak a hét során egy nagyon jó programot, Dr. Csiszár Rita előadását (Két és több kultúrájú gyerekek neveléséről), amit idén online keretek közt tudnak megnézi, és kedvezményes árú egyéni konzultációt is felajánlott Rita az érdeklődő szülők számára.


KEDVET KAPTÁL?


Jelentkezz MOST kedvezménnyel!


Mennyibe kerül a tábor?

389 euro, a testvérkedvezmény pedig -10%

Kedvezményes ár: 369 euro:

  • a tavalyi résztvevőknek
  • ‘Minden Ami Külföld’ olvasóinak, az oldalon keresztül jelentkezőknek
  • ‘Nem vagyunk HUNtalanok’ közösségen tagjainak

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

GYERE VELÜNK TÁBOROZNI!


Forrás(ok):

Magyar rejtélyek nyomában


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá