Minden Ami Külföld | Új-Zéland a célod? Van segítség! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • petraujzelandmindenamikulfold

Új-Zéland a célod? Van segítség!

Petra másfél évtizede él Új-Zélandon és bevándorlási ügynökként dolgozik. Cikkünkben a történetéről, a munkájáról és a folyamatról mesél. -Paulikovics Réka írása 

Mióta élsz Új-Zélandon, hogy indult ez a kaland? 

15 éve érkeztünk, a férjem kapott egy állásajánlatot egy új-zélandi cégtől. Mindenképpen szerettünk volna külföldre költözni, legalább pár évre, szó volt róla, hogy Ausztráliába vagy Új-Zélandra megyünk. Bennünk volt a kalandvágy, így ez a lehetőség kapóra jött. Úgy döntöttünk, hogy Új-Zéland eléggé sokoldalú ország ahhoz, hogy itt kiránduljunk egy nagyot. Én jogászként tanultam Magyarországon, az egyetem után a Legfelsőbb Bíróságon voltam fogalmazó, utána pedig a Fővárosi Ítélőtáblán. Még otthon szakvizsgáztam, mielőtt kijöttünk, de azt már akkor láttam, hogy olyan területen szeretnék jogászként dolgozni, ahol emberekkel lehet foglalkozni. Nem vonzottak feltétlenül a gazdasági és céges ügyek, sokkal izgalmasabbnak találtam azt a részét, ahol embereknek lehet segíteni. Például a családjogot, hogy melyik szülőnél helyezzék el a gyereket stb. Ez a része mindig is jobban tetszett, világéletemben emberközpontú voltam. Aztán kijöttünk Új-Zélandra, ahol az eljárásjog miatt teljesen más az egész jogrendszer. Otthon kontinentális jogrendszer van, itt pedig az angolszász verzió. Ekkor világos lett, hogy teljesen újra kéne magam képezni, és nyolc évnyi egyetemi tanulás után nem akartam megint főállásban tanulni, plusz akkor már útban volt a második gyermekünk, ráadásul anyagilag is eléggé nehéz lett volna. Akkor döntöttem úgy, hogy keresek egy olyan szakterületet, ahol tudom hasznosítani a jogi tudásomat, vagy ahol kell egyfajta jogi gondolkodásmód, viszont nem kell hozzá itteni szakvizsga és nem kell kamarai tagság. Így esett a választás a bevándorlási jogra. Akkoriban jött ki az ügynökök szabályozásáról szóló törvény, kellett hozzá egy engedélyért jelentkezni, hogy ügynökként kezdhessek dolgozni. Szükségem volt egy akadémiai nyelvvizsgára és volt egy interjúm a hatósággal, aki felelős ezért. 

Jól érezted magad benne?

Hamar kiderült, hogy ez egy elég jó terület. Szerettem is nagyon, volt itt egy másik magyar ügynök, aki elvállalt, így ő lett a supervisorom, kezdetben az ő felügyelete alatt dolgoztam. Aztán pedig megkeresett egy angol cég, nekik kezdtem el dolgozni, körülbelül nyolc évvel ezelőtt.  

Új-Zéland a célod? Úgy érzed, van esélyed munkát találni ezen a gyönyörű helyen? Keresd bátran Petrát a linkre kattintva: https://mindenamikulfold.hu/member/petra-l/

És azóta is nekik dolgozol?

Igen, mellette pedig csinálom a saját vállalkozásomat is. Van köztünk egy megállapodás, mert én másik piacon vagyok a saját üzletemmel, mint ők, így nem ütközünk. Ennél a cégnél vagyok heti harminc órában. Hongkongban van a székhelyük, főleg új-zélandi bevándorlásra szakosodtak és főleg dél-afrikai ügyfélkörre. Azóta persze nyitottak, foglalkoznak bevándorlással például az Egyesült Királyságba vagy Kanadába, de én csak az új-zélandi ügyeket viszem náluk. Emellett dolgozom a saját irodámban, ami egy asszisztensből és belőlem áll, főleg magyar ügyfeleink vannak, de persze máshonnan is megtalálnak. 

Hogyan találnak meg az ügyfelek? 

Mindenki ajánlás alapján jut el hozzám. Egy volt ügyfél javasol engem és úgy keresnek meg. Új-Zéland népszerű bevándorlási ország, itt rengeteg a bevándorló, előbb-utóbb mindenkinek kell vízum, vagy egy idő után meg kell újítani. Mindenkinek van valami ügye, tehát elfoglalt vagyok még így is, hogy zárva a határ.  

Most, hogy zárva a határ, hogyan alakul a munkád? Milyen ügyfeleid vannak? 

Intézek kivételes eseteket, bár ez viszonylag ritka, mert nagyon komolyan szabályozzák, hogy a zárt határ ellenére ki utazhat be. Mi főként egészségügyi dolgozókat hozunk be, ők jöhetnek most is. Nyitva van a befektetői kategória is, azonban ez egy komolyabb ügy, 3 millió dollártól indul felfelé, viszont ilyen munkám is van néhány. Rengeteg helyi ügyem is van, mert az emberek munkát váltanak, új munkavállalási vízumra van szükségük, vagy a gyereknek kell új tanulói vízum, mert ötéves lett és oviból iskolába megy, vagy szeretnék a letelepedési vízumeljárást elindítani. Tehát sokan vannak, akik már itt vannak Új-Zélandon, csak valami miatt váltaniuk kell. Most ez a leggyakoribb, mert kintről nincs beutazás.

Van megkeresésed olyanoktól, akik tervezik, hogy a határnyitás után Új-Zélandra költöznének? 

Igen, nagyon sok magyar megkeresésem van. Most úgy tűnik, hogy az év végéig nem nyílik ki a határ, de ha jól belegondolunk, az embereknek általában kell ennyi idő ahhoz, hogy felszámoljanak egy életet, hogy tudjanak előre tervezni. Szóval azért ez nem annyira hosszú idő. 

Mi az, amit a legjobban szeretsz Új-Zélandban?
Az embernek itt könnyebb kiegyensúlyozott, egészséges életet élni, kifejezetten jó életminőséggel. Nem azt értem ezalatt, hogy rengeteg pénzt keresel, hanem inkább azt, hogy nagyon jól el tudod tölteni a szabadidődet. A fizetések nem különösebben jók Új-Zélandon, ezt mindenki tudja. Aki ide jön, általában egy bizonyos életstílus miatt dönt az ország mellett. Itt ledolgozod a napi ’X’ számú órádat, ami nem feltétlenül stresszes, utána lemész szörfözni vagy úszni a tengerben, vagy elmész futni a parton, ezt a legtöbb ember napi szinten megteheti. Ez az életérzés az, ami szerintem nagyon jó, illetve, hogy az emberek normálisak egymással. Jól működik a közigazgatás, egy ügy elintézéséhez nem kell kivenni egy szabadnapot, és nem kell bevenni hozzá egy nyugtatót. Nekem az is tetszik itt, hogy ez egy toleráns ország, elfogadják a külföldieket. Új-Zéland kifejezetten büszke arra, hogy ennyire multikulturális és szeretik a sokszínűséget. Készült egy felmérés, ami alapján az emberek 87 százaléka azt gondolja, hogy nagyon jó hatással van Új-Zélandra a sok bevándorló érkezése.

Ez gyakorlatban is így van? Tényleg ennyire elfogadóak?

Nem azt mondom, hogy tökéletes, de a többi célországhoz képest nagyon jó helyen vagyunk ebben.

Új-Zéland a célod? Úgy érzed, van esélyed munkát találni ezen a gyönyörű helyen? Keresd bátran Petrát a linkre kattintva: https://mindenamikulfold.hu/member/petra-l/

Hogyan zajlik nálad egy folyamat? Ha valaki Új-Zélandon szeretne dolgozni és ott letelepedni, mik a teendői?

Ki kell tölteni az ingyenes jelentkezési lapot a Minden ami külföld oldalán. Ez alapján vagy ajánlok konzultációt az ügyfélnek vagy nem. Aki egyáltalán nem esélyes, annak nem szoktam, mert a konzultáció már pénzbe kerül és ha nincs miről beszélni, akkor nincs értelme egymás idejét és pénzét rabolni. 

Ez egy jó hozzáállás.

Nekem is véges az időm, az ügyfélnek is, neki pedig még pénzbe is kerül. Mint ügynök, nem csinálhatok olyat, hogy belerángatok valakit egy teljesen felesleges eljárásba. Akinek van esélye, vagy van vele miről beszélni, annak ajánlok egy konzultációt, ami általában Skype-on vagy más online felületen zajlik. Ez körülbelül 45-60 perc és 100 dollárba kerül. Ezen a konzultáción meg tudjuk beszélni az ügyféllel magát a bevándorlási struktúrát, a folyamatot, hogy időben hogyan is néz ki ez az egész. Arról is szoktunk beszélni, hogy milyen iratokat érdemes addig összerakni, még így is, hogy zárva a határ. Vannak olyan dolgok, amikkel előre lehet készülni, iratokat beszerezni, esetleges vízumhoz köthető szakmai regisztrációt elintézni, az ilyen folyamatokat simán el lehet indítani most is. A végzettség-elismertetési folyamatot például egy hatóság végzi, egy kormányszerv, ami most is nyitva van. Be lehet adni az ilyen kérelmeket. Sok dolog van, amivel előre lehet készülni és úgymond megágyazni az egész folyamathoz. Ilyenkor el szoktam mondani, hogy akinek kell, ezalatt az idő alatt nyugodtan feküdjön rá az angolra, mert nincs az a jó angol tudás, amit ne lehetne fejleszteni, még jobbá tenni. Ami még nagyon fontos, minél több pénzzel kell jönni, elég drága egy bevándorlás. Nagyon sok pénzt felemészt, illetve emocionálisan is egy elég komoly folyamat, úgyhogy ha legalább a pénz miatt nem kell stresszelni, akkor az egy nagy könnyebbség lehet. 

Jó, hogy ezeket elmondod, mert szerintem sokan nem tudják, hogy igenis lehet előre készülni erre.  

Amikor kinyitják a határokat, tömegesen kezd el mindenki kapkodni, hogy még hiányzik egy erkölcsi bizonyítvány vagy egy munkáltatói referencia. Ezt a stresszt lehet most megelőzni azzal, hogy felhasználják ezt az időszakot az előkészületekre. 

Hogyan lehet készülni, ha valaki el akar indulni? Mire kell figyelni?

Általában fő szabály az, hogy munkakereséshez itt kell lenni fizikailag. Nem tudom, hogy ez az egész Covid-szituáció mennyire fog ezen változtatni. El tudom képzelni, hogy több embert fognak felvenni online interjú alapján mostantól, de a magyarokkal az a helyzet, hogy őket egyáltalán nem ismerik az új-zélandiak. Azt szoktam mondani, hogy velünk szemben még előítélet sincs, mert a legtöbb kiwi még életében nem látott magyart. Persze a legtöbb magyar sem látott életében új-zélandit. És mivel ilyen szinten messziről jött emberek vagyunk, szerintem a magyaroknak nagyon nehéz úgy munkát szerezni (a munkaajánlat kötelező a vízumhoz), hogy nem tudják, kivel van dolguk. Az egész bevándorlás egy munkaajánlatra alapul, ezért mindenképpen ki kell jönni és munkát kell keresni. Tehát aki anyagilag és időben meg tudja tenni, az úgy számoljon, hogy az egész bevándorlási folyamat a legtöbb ember számára úgy indul, hogy kijön ide négy-öt hétre turistaként és keresi a munkát folyamatosan, fejvadászokkal és munkáltatókkal interjúzik. Mert amíg nincs munkaajánlat, addig nem lehet beadni vízumkérelmet. El lehet kezdeni jelentkezni Magyarországról is munkákra, azonban a legtöbb fejvadásznál ez az első szűrő, ami alapján a kukába dobja a kérelmet, mert azt mondja ’De hiszen nincs is itt és ki tudja, bármikor kijön-e majd.’ Viszont, ha itt vagy és egy munkáltatónak megvan a lehetősége, hogy behív holnap egy interjúra, és szemtől szembe megbeszéltek valamit, kezet adsz rá, az egy egészen más tészta. Akkor látja, hogy normálisan fel tudsz öltözni, látja, hogy jó az angolod, látja, hogy egy olyan ember vagy, aki bele fog passzolni a csapatába. Ebből sokkal többet megtudnak, mint egy online interjúból.  

Tehát a személyes megjelenésnek itt is jóval nagyobb ereje van.

Főleg azért, mert Új-Zéland a bizalomra épül, feltételezik hogy amit mondasz, az úgy is van. Az emberek bíznak egymásban, emiatt is nagyon fontos az, hogy kivel dolgozol együtt. Mert ha nem jöttök ki egymással, az sokkal rosszabb, mint az, hogy nincs egyetemi diplomád. Az itteni cégek többsége kis cég és ha nem tud egy jó csapat kialakulni, akkor a munka is nehezen megy. Szerintem fontos az, hogy valaki személyesen itt legyen, amikor állást keres. 

Ehhez azért kell egy egyfajta elszántság és hit.

Így van és szerintem ez egy jó szűrő. Már anyagilag is megszűri a jelölteket, hiszen csak úgy kiutazni, itt lenni pár hétig, ahhoz azért kell pénz. Általában a férfiak, a családfők szoktak esélyesebbek lenni, nekik több munkatapasztalatuk van, a karrierjük komolyabb 30-40 éves korukra. Azt szoktam mondani, hogy ha meg tudják tenni, jöjjenek ki egyedül, legalább egy hónapra, de nem nyaralgatni, hanem aktívan munkát keresni. 

Van még valamilyen tanácsod? 

Amikor mi jöttünk, nem nagyon olvastunk utána az itteni dolgoknak. Egyrészt akkor még nem volt ennyi blog, és nehezebb volt információt szerezni, másrészt a férjem munkáltatója fizette a költözésünket és a repülőjegyet. Úgy voltunk vele, hogy majd itt megvásároljuk, amire majd szükségünk lesz. Ha most jöhetnék, akkor egészen más dolgokat hoznék magammal a konténerben, mint akkor. Vannak dolgok, amik itt nagyon drágák, otthon olcsóbban beszereztük volna és megérte volna még kiszállítani is. Ebből is az látszik, hogy mennyire más tud lenni két ország. Fel kell belőle készülni, utánajárni mindennek, aminek csak lehet. 

Ha szeretnéd felvenni Petrával a kapcsolatot, a Minden ami külföld oldalán megteheted: https://mindenamikulfold.hu/member/petra-l/

Szólj hozzá