Minden Ami Külföld | Külföldre készülsz? Nyelvgyakorlási tippek utazóknak
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Külföldre költözés kapcsán fontos az idegen nyelv magabiztos ismerete, angol tanulás. Tippek és trükkök, hogyan fejleszd nyelvtudásod még indulás előtt.

Külföldre készülsz? Nyelvgyakorlási tippek utazóknak

Külföldre költözés kapcsán fontos az idegen nyelv magabiztos ismerete, angol tanulás. Tippek és trükkök, hogyan fejleszd nyelvtudásod még indulás előtt.

Baráth Mea írása

Ahhoz, hogy új országban, ismeretlen helyen, külföldön kezdj új életet, szükséged lesz néhány előkészületre. Célországtól függetlenül a nyelvgyakorlás egy kiemelten fontos feladat. Ebben a cikkben elsősorban az angol nyelvre koncentrálunk, de ötleteink, tippjeink bármely más idegen nyelv gyakorlásához is hasznos javaslatokkal szolgálnak.


Külföldre készülsz? Fejlesztenéd az angol tudásod? 

Tippek, trükkök a nyelvgyakorláshoz.


Az angoltanulás az iskolapadhoz kötődő homályos emlék? Vagy jól érted a nyelvet, de megszólalni mégsem annyira egyszerű? Hiányzik a nyelvi magabiztosság? Bármilyen szintről is indulsz, mindenképpen érdemes időt szánnod a nyelvtudásod fejlesztésére. Hacsak – például a munkád kapcsán – nem használod napi szinten az angolt, jót fog tenni egy könnyed, de tudatos és alapos nyelvi felkészülés. Érdemes online szintfelmérővel kezdened. Találhatsz erre lehetőségeket az interneten. Ezután tudsz a tudásszintednek megfelelő segítséget, fejlődési lehetőségeket keresni.


Kezdőként is bátran vágj bele!


Talán ijesztő lépésnek tűnik elkezdeni az alapoktól egy idegen nyelv elsajátítását, de megtalálhatod a számodra élvezetes és hatékony módját. A vágyott úticéloddal, a kitűzött célországgal kapcsolatos álmaid motiváljanak! Ha kezdő vagy, mindenképpen érdemes szaktanári segítséget igénybe venni, nehogy téves alapokra építs. Ma már sok hasznos online oktatóanyagot találhatsz az interneten is nyelvtanároktól. 


Általános jótanácsok:


 • Teremts magad körül angol környezetet, amennyire csak lehetséges! 
 • Olvasd angolul a social media hírfolyamodat! 
 • Állítsd angolra a telefonodat! 
 • Kövess angol influencereket! Ha találsz olyat, aki a célországodban él, tartalmai valószínűleg különösen izgalmasak lesznek számodra!
 • Olvasd el a kezed ügyébe kerülő használati tárgyakon az angol termékleírásokat is!
 • Angolul főzz! Receptekre angol nyelven keress rá!
 • Vedd magadhoz a múzeumok angol nyelvű brossúráit és olvasd!
 • Tanuld meg a kedvenc számod angol dalszövegét!
 • Nézz angol filmeket/sorozatokat/mesefilmeket! 

Filmezz angolul!


A nyelvtudási szintedtől függően válassz angol nyelvű vizuális tartalmakat! Kezdőként mesefilmekkel, egyszerűbb nyelvezetű rövidfilmekkel, sorozatokkal próbálkozz! A Friends például a hétköznapi beszéd, egyszerű szófordulatok, gyakori kifejezések gyakorlására tökéletes – miközben észrevétlenül függővé válsz a humoros sorozattól. 

Megnézheted ugyanazt a filmet magyarul, aztán angolul, akár többször egymás után. Válaszd a kedvenc filmed, amit szívesen nézel újra és újra, és nem unod meg egyhamar! A fokozatosság elvét követve ugyanazt az angol nyelvű mozit kezdetben magyar felirattal, aztán angollal, végül szövegaláírás nélkül is nézd meg! Netflix-en mindegyik verzióra van lehetőséged.

Izgalmas TED előadásokra szintén rákereshetsz, opcionálisan felirattal is nézheted, hallgathatod őket. 


Haladóbbaknak képi tartalom nélküli gyakorlást javaslunk. Hallgass hanganyagokat, rádióadást, podcasteket, érdeklődési körödnek megfelelő témákban!


Olvass angolul!


Kezdetnek képregényeket, mesekönyveket! Haladók találhatnak ifjúsági regényeket könnyített angol fordításban. Léteznek angol-magyar kiadványok, melyekben a történet párhuzamosan fut: a páros oldalakon egyik, míg a páratlanokon a másik nyelven. Szókincsbővítésre, és mondatalkotási szabályok tanulására is nagyon hasznos.


Barátkozz külföldiekkel!


Ha van lehetőséged angol anyanyelvűekkel kapcsolódni, ragadd meg az alkalmat! Az Internations egy hasznos közösségi felület ehhez. Illetve expat csoportokhoz is csatlakozhatsz, Facebook-on biztosan találsz külföldieket tömörítő közösségeket. Érdemes a téged érdeklő témákkal foglalkozó oldalak illetve csoportok angol verzióját is megkeresned. A napi szinten felmerülő kérdések, beszélgetések sokat lendíthetnek a hétköznapi nyelvhasználatodon.


Tanulj online!

Kifejezetten angol tanítást nyújtó youtube csatorna a BBC Learning English, ahol egy-egy nyelvtani szabály magyarázatát és használatának bemutatását éppúgy megtalálhatod, mint a szókincsfejlesztést célzó tartalmakat, helyes kiejtést segítő videókat, vagy a legkülönbözőbb témákról szóló rövid, érdekes összefoglalókat.

Ingyenes telefonos applikációk is fellelhetőek, legnépszerűbbek a Duolingo, és a Xeropan, ez utóbbi magyar fejlesztés. De például a Memrise, Busuu, AccellaStudy Essential App, vagy a Tutor App is nagyon jól használhatóak. Ebben a cikkben részletesen megismerkedhetsz velük.

A Google Translate, vagy szintén telefonon használható DeepL fordító alkalmazások is segítik a tanulást, ha aktívan használod őket. Utazás közben, a buszon kapaszkodva, gondolataidba merülve is tanulhatsz, ha elég odaszánt és tudatos vagy. Próbálj angolul gondolkozni, csípd fülön egy-egy gondolatmenetedet, és ültesd át angolba! Egy-egy szót pedig a telefonodon bármikor kikereshetsz a fordító applikáció segítségével.


Új szavak memorizálásának legjobb módja, ha rögtön mondatba ültetve jegyzed meg őket. Ha szótárfüzetet nyitsz, egy-egy szó vagy kifejezés mellé írj legalább három, de minimum egy mondatot, amiben a frissen megismert szót alkalmazod.


Nézz brit sorozatot! Ajánlónk:


Ha szeretnéd, hogy brit kiejtéshez szokjon a füled, a tartalom megérintsen, és közben még jól is szórakozz, hadd ajánljak figyelmedbe egy nem mindennapi sorozatot. A Ricky Gervais főszereplésével és rendezésével az ún. “dramedy” műfajban jeleskedő After Life a dráma és a komédia keveredése – és akármilyen szokatlanul is hangzik ez a párosítás: működik! A főhős felesége halála után elveszíti érdeklődését az élet iránt. Ugyan az öngyilkosságról letesz, de a belső nihil következtében kíméletlenül őszintén és minden következményt közönyösen szemlélve tesz és mond dolgokat, ami pedig számtalan vicces helyzetet idéz elő. A sorozat ugyanakkor érzékenyen mutatja be az életünk egyszerű és mégis nagyszerű voltát. Hozzon kedvet az előzetes, és már nézhetitek is a Netflix-en!


Mivel nyelvtanulásra már tényleg számtalan lehetőség kínálkozik online is – ha az angolodat fejlesztenéd, akkor kiváltképpen -, érdemes letenni a voksodat egy anyagnál, és következetesen végigcsinálni az adott feladatokat. Könnyen megtörténhet, hogy elveszíted a fókuszt a bőséges választékban. 


Ami a legfontosabb: Ne félj!


Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Az akcentus,  a nyelvi bakik tudod mit mutatnak? Egy bátor embert, aki képes volt belevágni ebbe az izgalmas kalandba, ami komoly kihívás is egyben: hogy egy idegen nyelvet sajátítson el. Egy kalandvágyó és kíváncsi embert, aki a nyelvtanulás által hidat épít önmaga és a tágabb világ közé. Aki átlépi a saját határait, és ezáltal gazdagodik az élete. Hajrá, minden kis lépés megéri!

Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálszMinden ami külföld szolgáltatói köre. Nyelvtanuláshoz szakértő tanáraink bemutatkozását ITT találod. IELTS nyelvvizsgára való felkészülésben is segítünk!

3 Hozzászólás

 1. |

  Sok hasznos tanácsot találtam
  De még mindig ùj dolgok is felmerültek!🙂

Szólj hozzá