Minden Ami Külföld | Mennyi az annyi Angliában 2023-ban? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • MENNYI AZ ANNYI Angliában? Érdekelnek a költségek? Szeretnéd tudni, hogy Anglia szerte mire számíthatsz? AKKOR EZ A CIKK NEKED SZÓL!

Mennyi az annyi Angliában 2023-ban?

Anglia az Egyesült Királyság legnépesebb és leggazdagabb országrésze, amely sok bevándorló számára vonzó célpont. Azonban Angliába költözni ma már nem olcsó mulatság. Az életszínvonal magas, de ez magas költségekkel is jár, amivel az elején számolni kell. A megélhetési költségek nagyban függenek alapvetően attól, hogy az ember melyik városban vagy régióban él. Általánosságban elmondható, hogy London és a délkeleti országrész a legdrágább, míg északon, Wales vagy épp Skócia valamivel olcsóbb. Az élet költségeit befolyásolja többek között az albérlet vagy lakásár, az élelmiszerárak, a közüzemi szolgáltatások díjai, a jövedelem és az adózás. A cikk további részében ezeket a tényezőket hasonlítjuk össze Anglia egyes részei között.

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Miért döntenek úgy az emberek, hogy Angliába költöznek? Kalandvágy? Munka vagy tanulás céljából? Vagy csak egy rossz kapcsolat elől menekülnek?

Az alábbi tényezők is biztosan közrejátszanak:

  • Anglia nyelve az angol, amely a nemzetközi kommunikáció és az üzleti élet egyik legfontosabb nyelve. Az angol nyelvtudás javítja az emberek esélyeit a munkaerőpiacon és más országokkal való kapcsolattartásban.
  • Anglia oktatási rendszer világszerte elismert és magas színvonalú, amely vonzza a külföldi diákokat. Anglia néhány egyeteme, mint például az Oxfordi Egyetem vagy a Cambridge-i Egyetem, a világ legjobbjai közé tartozik.
  • Anglia sokszínű és multikulturális ország, amely befogadja és tiszteletben tartja a különböző nemzetiségek, vallások és hagyományok értékeit. Az Angliában élő bevándorlók sok esetben már rendelkeznek családi vagy baráti kapcsolatokkal, amelyek megkönnyítik az integrációt.
Anglia: gazdag, népes ország és vonzó bevándorlási célpont. London drága, észak olcsóbb. Kiadások, költségek összehasonlítása egyes régiókban.

  • Az Egyesült Királyság gazdasága a világon az egyik legfejlettebb és leginnovatívabb, amely széles körű iparágakat foglal magában, mint például a pénzügy, a gyógyszeripar, a művészet, a média és a sport.
  • az ország kulturális öröksége is gazdag és sokszínű, történelmi városokkal, lenyűgöző építészettel, híres múzeumokkal és galériákkal.

Otthonra lelsz?

Anglia vonzereje azonban nem jelenti azt, hogy mindenki számára megfizethető vagy élhető. Az életköltségek Angliában nagyban függenek attól, hogy melyik városban vagy régióban élünk. Általánosságban elmondható, hogy London és a délkeleti régió a legdrágább területek, míg az északi és nyugati régiók olcsóbbak. A következőkben néhány tényezőt hasonlítunk össze, amelyek befolyásolják az életköltségeket Angliában.

Anglia: gazdag, népes ország és vonzó bevándorlási célpont. London drága, észak olcsóbb. Kiadások, költségek összehasonlítása egyes régiókban.

Ingatlan, albérlet Angliában

Nagyban változik attól függően, hogy milyen típusú és méretű ingatlant bérlünk vagy akár vásárolunk. Lényeges az is, hogy milyen távolságra van a városközponttól vagy a közlekedési csomópontoktól. Átlagosan Londonban a legmagasabbak az albérleti díjak, egy egy hálószobás lakásért havonta így 2023. második felében akár 1400 fontot (kb. 615 ezer forint) is elkérhetnek. Ugyanezért más városokban jóval kevesebbet kell fizetni, például Manchesterben 700 fontot (kb. 310 ezer forint), Liverpoolban 550 fontot (kb. 243 ezer forint), vagy Newcastle upon Tyne-ban 500 fontot (kb. 221 ezer forint). A lakásárak is hasonlóan alakulnak: Londonban egy átlagos lakás ára 2023-ben 526 ezer font (kb. 233 millió forint) volt, míg más városokban ez akár fele ennyi is lehetett.

Élelmiszerárak

Az élelmiszerárak Angliában viszonylag alacsonyak a nyugat-európai országokhoz képest, de természetesen ez is függ attól, hogy milyen boltokban vásárolunk és milyen termékeket, márkát választunk. Átlagosan egy négyfős család havonta kb. 400 fontot (kb. 177 ezer forint) költ élelmiszerre. A legolcsóbb élelmiszerek általában az Aldi és a Lidl üzleteiben találhatók meg, de más nagy láncok is versenyképes árakat kínálnak bizonyos termékekre. Az élelmiszerárak nem mutatnak nagy különbséget Anglia városai között, de természetesen ez is változhat az idénytől és a kereslettől függően.

Rezsi

A közüzemi szolgáltatások díjai Angliában magukban foglalják a villany, a gáz, a víz, a szemétszállítás és az internetszolgáltatás költségeit. Ezek az árak is változhatnak attól függően, hogy milyen szolgáltatót választunk, milyen szerződést kötünk, és mennyit használunk ezekből a szolgáltatásokból. Átlagosan egy háromszobás lakásban élő család havonta kb. 200 fontot (kb. 88 ezer forint) fizet ezekért a szolgáltatásokért. A villany- és gázárak Anglia városai között nem mutatnak nagy eltérést, de a vízárak igen, mivel ezeket a helyi vízművek határozzák meg. Például Londonban a vízár 2023-ban átlagosan 448 font egy évre, míg Manchesterben 442 font.

Angliai kereset, jövedelem

A jövedelem és az adózás Angliában is nagyban függ attól, hogy milyen munkát végzünk, milyen képzettséggel és tapasztalattal rendelkezünk, és hogy milyen jogviszonyban állunk a munkáltatóval. Átlagosan Angliában egy teljes munkaidős alkalmazott 2023-ban hetente bruttó 585 fontot (kb. 234 ezer forint) keresett. A legmagasabb átlagkereset Londonban volt, hetente bruttó 713 font (kb. 285 ezer forint), a legalacsonyabb pedig Északkelet-Angliában, hetente bruttó 523 font (kb. 209 ezer forint). A 2023-as Nemzeti Minimum jövedelem 10.42 font óránként és 22. életév betöltése előtt ez korosztályonként változva csökken. Az adózás Angliában progresszív, vagyis minél többet keresünk, annál nagyobb arányban kell adót fizetnünk. Ezen felül még járulékokat is kell fizetni a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerbe, amelyek összege függ attól, hogy alkalmazott vagy egyéni vállalkozó vagyunk.

Anglia: gazdag, népes ország és vonzó bevándorlási célpont. London drága, észak olcsóbb. Kiadások, költségek összehasonlítása egyes régiókban.

Összefoglalva elmondható, hogy Anglia sok előnnyel járhat azok számára, akik ott akarnak dolgozni vagy tanulni, de ezekért cserébe magas életköltségekkel is számolni kell. Az életköltségek Anglia városai között jelentősen eltérhetnek, ezért érdemes alaposan tájékozódni és összehasonlítani a különböző lehetőségeket, mielőtt döntést hozunk arról, hogy hol szeretnénk élni.


Életképek, saját tapasztalatok

Anna

“Én egy fiatal magyar nő vagyok, aki 10 éve él Angliában és két kisgyermekem van, akiket egyedül nevelek. Jelenleg Derbyben lakom, egy kisvárosban, ami olcsóbb, mint London vagy Bristol, ahol korábban éltünk. Sajnos nem nagyon tetszik itt, és szeretnék elköltözni, amint meg tudnék venni egy saját házat. Erre valószínűleg a “shared ownership”-el lesz lehetőségem, ami nagyon kedvező, hiszen az állam támogatja az egyedülálló szülők ingatlanhoz jutását.

Albérletben lakom jelenleg egy két szobás kertes házban, ami havonta 675 fontba kerül. Ezt az összeget nagyrészt az állami támogatás fedezi (90%), amit havonta utalnak. Egy összegben folyósítják a támogatásokat, ami magába foglalja a háztámogatást és a gyermekek után járó összegeket is. Önkormányzati díjat fizetnem kell, ami havonta 115 font, de erre is van kedvezmény, mert egyedülálló vagyok.

A legtöbbet az élelmiszerre költök, nem szeretek spórolni a minőségen. Tesco-ban vagy Aldi-ban vásárolok, havonta kb. 300-400 fontot költök ennivalóra és háztartási cikkekre. A ruházaton tudok spórolni kicsit, többször megyek charity shop (turkálóba) vagy bolhapiacra. A gyerekek ruhái többe kerülnek, mert meg kell venni az iskolai egyenruhákat és egyéb iskolai kellékeket. Havonta kb. 50 fontot költök erre, beleértve az egyenruhákat is.

Közlekedésre nem költök sokat, mert mindenhova gyalog megyek. Csak akkor használok vonatot vagy buszt, ha kirándulunk vagy messzebbre kell utazni. A nagy bevásárlást interneten rendelem meg, és kihozzák a házhoz.

Nehéz spórolni, mert nagyon megdrágult a gáz és a villany. Most havi 200 fontot fizetek ezekért általányban. A telefonra és az internetre is szükségem van, ez havonta 40 fontba kerül. Ezeken kívül Amazon Prime előfizetésem is van, ezzel nézünk tévét, más előfizetésem nincs.

Szórakozásra keveset költök, mert sok az ingyenes program és mindig figyelem az akciókat. Szeretek parkokba vagy múzeumokba járni a gyerekekkel, vagy találkozni a barátaimmal egy kávéra.

Összességében azt mondhatom, hogy Angliában nem könnyű az élet, de meg lehet élni. Szerencsés vagyok, hogy van állami támogatásom és barátaim, akik segítenek nekem. Remélem, hogy hamarosan jobb helyzetbe kerülök, és találok egy fix munkát, valamint egy jobb, nagyobb lakást.”


Ildikó

“Közel 20 éve élek Londonban. Szeretnem a városi multikultit, és hogy nem vagyok fehér holló, mert akcentusom van. Megértőek, toleránsak az emberek és valahogy az összes kultúra, náció elfér egymás mellett békességben. Rengeteget tanultam más kultúrákról barátokon keresztül és nagyon sok alkalmam nyílt kihasználni az ország adta lehetőségeket: tanulás, kirándulás, koncertek és még spórolni is tudtam!

Jelenleg egy családi napközit vezetek amit én alapítottam 2017-ben. Előtte nemsokkal született második gyermekem és logikusnak tűnt a döntés, hogy vállalkozásba vágjam a fejszémet: szakmába vág, eddig is gyerekekkel dolgoztam. Nagy anyagi befektetésre nem volt szükség, hisz otthonról dolgoztam és a saját gyerekek miatt volt sok játékunk is. Mivel nagyon drága a babyszitter meg az óvoda, ezért nem érte volna meg vissza mennem dolgozni.

Albérletben lakunk Nyugat-Londonban: egy 3 szobás kertes házat bérlünk 1780 fontért, ami elég kedvező árnak számít, hiszen nem vagyunk frekventált helyen. Az önkormányzatnak havonta 225 fontot fizetünk, ami fedezi a szemétszállítás költségeit is. A villany és a gáz elég drága lett, havonta 256 fontot fizetünk. Ez igen magas, de számítottunk is rá, mert ugye otthonról dolgozom és többet fogyasztunk mint egy átlag család.

Az internet havonta 56 font, mobil telefonok összesen 60 font az egész családnak. Ebben nincs benne a készülékek törlesztője, csak sim kártyás előfizetéseink vannak. Előfizettünk Netflix-re, meg Amazon Prime-ra, és van még pár apple havidíjas szolgáltatás is. Összességében havonta 55 fontot költünk ezekre.

Ennivalóra és tisztítószerekre nem tudom, hogy mennyit költünk, mint egy család, mert én gondoskodok a bölcsis gyermekek étkeztetéséről is és külön a családnak nem nagyon vásárolok.

Van egy családi autónk, arra havonta körülbelül 250 fontot költünk tankolással együtt. Hangsúlyozom, otthonról dolgozom, szóval elég sokat spórolunk a mindennapi utazásokkal.

Amire szinte egyáltalán nem költünk: fodrász, masszázs, kozmetikumok és kozmetikus. Ruházkodásra minimális a költségvetés: sok bolhapiac és second hand boltba járunk valamint szuper kis akciók vannak a boltokban is. Persze, ahogy nőnek a gyerekek, egyre fontosabbak a márkás cuccok, így hamarosan át kell számoljuk ezeket a tételeket és lazítani a nadrágszíjat. Mivel a gyerekek egyenruhába járnak suliba, ezért alig kell venni sima ruhát, elég nekik pár nadrág meg pulcsi hétvégére.

Kirándulások, nyaralások: minden évben megyünk egy hosszabb nyaralásra, ami kb 10-14 nap. Szeretjük a tengerpartot, ezért olyan helyeket választunk nyaralásra, ahova csak pár óra a repülőút és kedvező az áruk. Szinte minden hétvégén csavargunk valamerre, akár a hegyekben vagy erdőkben túrázunk, akár városokat és kastélyokat látogatunk, még mindig nem fogytunk kis az új helyek felfedezéséből! Anyagi szempontból havonta kb 400-500-ot költünk a kis kiruccanásokra, legtöbbször viszünk szendvicseket magunkkal és termoszban kávét, hogy alacsonyan tartsuk a kiadásokat.

Nah és most beszéljünk a bejövőkről, ami igen lényeges szempont. Párom teljes állásban dolgozik és havonta 1300-1500 font körül keres. Körülbelül ugyan ennyit tudok én is az asztalra tenni havonta. A vállalkozásból bejövő bruttó bevétel az kb 8-szor ennyi, de rengeteg kiadás van, úgyhogy nem marad túl sok. Összességében nézve nagyon jól jövünk ki a végére, ha számításba vesszük, hogy nem kell költenünk se babyszitterre, se napközire, sem pedig végeláthatatlan táborokra az iskolai szünetekben.”


Andi

“Szia, én egy magyar családanya vagyok, aki 21 éve él Angliában. A férjemmel és a két gyerekemmel Birmingham-ben lakunk egy saját házban, amit néhány éve vettünk Londonból költözve. A nagyobbik gyerekem egyetemista, a kisebbik pedig középiskolás.

A megélhetési körülmények Angliában elég jók, de persze nem olcsók. A házunkra havonta 1100 fontot fizetünk hitelként, ami a legnagyobb kiadásunk. Ez nagyjából 1 600 000 forintnak felel meg. A házunk értéke azonban folyamatosan nő, így ez egy jó befektetésnek számít. A házunk egy csendes kertvárosi részen van, ahol sok zöld terület és park van. A gyerekek iskolája is közel van, így nem kell sokat utazniuk.

Fontos számunkra a minőségi étkezés, ezért havi 400 fontot költünk kajára. Ez 580 000 forint, ami elég soknak tűnhet, de Angliában az élelmiszerek általában drágábbak, mint Magyarországon. Szerencsére mindketten szeretünk főzni, és sokszor készítünk magyar ételeket is, mint a gulyásleves vagy a pörkölt. Ruhára keveset költünk, inkább a gyerekekre fordítjuk a pénzt. Ők már nagyon beilleszkedtek az angol kultúrába, és szeretik a divatos ruhákat és cipőket.

A rezsi elég magas havi szinten, ez abból is adódik, hogy nagy a ház, valamint lényegesen drágult a gáz és az elektromosság. Jelenleg havi 280 font átalányt fizetünk. Internet, TV és telefon együttesen az egész családnak havi 120 font körül van.

Szeretünk étterembe járni, és kipróbálni különböző kultúrák ételeit. Angliában nagyon sokféle nemzetiségű étterem van, mint az indiai, a kínai, a thai vagy az olasz. A kedvencünk az indiai, mert szeretjük a csípős fűszereket. Nyaralni is minimum egyszer elmegyünk külföldre, ha tehetjük. Általában valami meleg és napos helyre választunk, mint Spanyolország vagy Görögország. Néha hazalátogatunk Magyarországra is, hogy meglátogassuk a rokonokat és a barátokat.

Autót nem hitelre vettünk, és alig használjuk, mert a tömegközlekedés elég jó. Birmingham-ben van metró, busz és villamos is, amikkel könnyen el lehet jutni bárhova. Az autót csak akkor használjuk, ha nagyobb bevásárlást kell csinálni, vagy ha kirándulni megyünk valahova. Mozi és színház is havonta kétszer szerepel a programunkban. Szeretjük a filmeket és a darabokat, amik szórakoztatnak és tanítanak is valamit.

A férjem is és én is otthonról dolgozunk, ami nagyon kényelmes és rugalmas. Nekem volt több fajta vállalkozásom is az elmúlt években. Mindketten szeretjük a munkánkat, és jól keresünk vele.

Összességében elégedettek vagyunk az életünkkel Angliában, de természetesen nem felejtettük el a magyar gyökereinket sem. Büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és ápoljuk a hagyományainkat és a nyelvünket. A gyerekek is beszélnek magyarul, és ismerik a történelmünket és a kultúránkat.”


Józsi

“Londonban élés és munkavállalás nemcsak izgalmas, hanem finanszírozás szempontjából is kihívásokkal teli lehet. 14 éve vagyok itt, és szeretném megosztani veletek, hogyan alakulnak a pénzügyeim ebben a gyönyörű, ugyanakkor költséges városban.

Albérletként egy szép, tágas szobát bérelek egy hatfős házban, amiért havi 800 fontot fizetek. Ebben a díjban minden közüzemi számla és az internet is benne van, így nem kell külön aggódnom az áram, víz vagy gáz költségei miatt. Ezen kívül 20 fontot fizetek életbiztosításomért, ami számomra fontos biztonsági hálót nyújt.

Az élelmiszerre havi kb. 300 fontot szánok. Emellett van egy 10 fontos TV előfizetésem és egy 50 fontos mobiltelefon csomagom is.

Munkám taxisofőrként végzem, és a taxi biztosítása havonta 320 fontba kerül, továbbá saját autómat is részletre vásároltam, ami havi 495 fontot jelent. Gyermekeim már felnőttek, és kirepültek, így nem kell további iskolai költségek miatt aggódnom.

Konditeremre havi 50 fontot költök, mivel fontosnak tartom az egészséges életmódot. Ruha vásárlásra havi 100-200 fontot szoktam félre tenni, és ha étterembe megyek, általában 80 fontot fizetünk fejenként, plusz 10 fontot egy koktélért. Fodrászhoz kéthetente járok, ami havi 60 fontos költséget jelent.

Havi nettó jövedelmem változó, mert magánvállalkozó vagyok, de átlagosan 3500 fontot keresek. Emellett állami támogatást is kapok havonta 500 font értékben, amit a COVID-19 járvány alatt kezdtek folyósítani veszélyeztetett egészségügyi helyzetem miatt, azóta is folyósítják.

Azért nagyon is hálás vagyok, hogy Londonban lehetőségem van félretenni pénzt. Havi 500-1000 fontot sikerül úgy, hogy évente 1-2 alkalommal nyaralni is el szoktam menni. Szeretek új helyeket és kultúrákat megismerni, ezért szívesen bevállalok messzi, egzotikus utakat. Évente mintegy 4000 fontot teszek félre erre a célra.

Összességében azt mondhatom, hogy Londonban minimálbérből is lehet színvonalas életet élni, és biztonságban érezheti magát az ember. Azonban fontos tudni, hogy néhány területen spórolni kell, például az albérleti költségeken, mivel a saját lakás bérlése egyedül túl drága lehet. Az egyedi pénzügyi helyzetünk alapján meg kell gondolni, hogy mely téren lehet gazdaságosabban élni, és mely területeken érdemes kicsit többet költeni a kényelmes és boldog élethez Londonban.”


Szilvi

“Mint egy fiatal magyar házaspár, férjemmel együtt a pénzügyek és az élet költségei mindig is fontos téma volt számunkra. Otthonról dolgozunk mindketten IT és marketing területen, miután Magyarországról Angliába költöztünk. Korábban vállalkozásunk volt, de egy új kihívás és az ígéretes lehetőségek hívtak minket ebbe az országba. Jelenleg dél-nyugat Angliában élünk, három gyermekünkkel és hűséges kutyánkkal együtt. Havi költségeinket alaposan megvizsgáltuk, és szeretnénk megosztani néhány tapasztalatunkat.

Lakásunk egy 100 négyzetméteres ház, fantasztikus kerttel. Albérletet fizetünk havonta, ami 840 font, de szerencsére az ingatlanadó benne van. Emellett havi 206 fontot fizetünk önkormányzati díjra. Az otthoni kiadásaink között szerepel a villany és a gáz, ami havonta körülbelül 490 fontba kerül, valamint a vízdíj 46 font havonta. Élelmiszerre havonta átlagosan 800-1200 fontot számolunk, míg az internet és a telefon előfizetés összesen havi 90 fontba kerül számunkra. Az Amazon Prime, Amazon Music, Amazon Kindle és Xbox előfizetéseink összesen 34 fontba kerülnek havonta.

Biztosításokra is gondot fordítunk, különösen az autókra. Életbiztosításunk van, ami havi 70 font kettőnkre, valamint három autónk biztosítása havi 210 fontba kerül. Üzemanyagra havi 450 fontot költünk. Gyerekeink iskolájára és óvodájára havi 450 fontot fordítunk, míg az iskolázási költségek további 650 fontot tesznek ki havonta.

Ruházkodás terén nem költünk sokat havonta, inkább akkor vásárolunk ruhát, ha feltétlenül szükséges. A gyerekek iskolai egyenruháit rendszeresen frissítjük, hogy mindig szabályszerűen és ápoltan nézzenek ki.

Bulizni szinte sosem járunk viszont szeretünk elmerülni a gasztronómiai élvezetekben! Egy jó étteremben eltöltött vacsora öt főre körülbelül 200 fontba kerül. Színház, mozi és egyéb kulturális programokra havi 800 fontot szoktunk szánni.

Fodrászra és kozmetikusra havi 150 fontot költünk együtt. Kutyánkról is gondoskodni kell: a kutyaeledel és felszerelés havonta körülbelül 180 fontba kerül, az állatorvos pedig oltásokért és rendszeres ellenőrzésekért további 80 fontot számol fel.

Havi bevételeink a két felnőtt keresetéből származnak, amelyek összesen havi 8000 fontot tesznek ki. Nincs állami támogatásunk, ezért szükséges volt egy tartalékot képezni. Havonta 1500 fontot teszünk félre, és ezeket a megtakarításokat kriptovalutákba fektetjük be.

Szeretünk utazni és próbálunk arra figyelni, hogy évente négyszer el tudjunk menni más országokba 1-2 hétre nyaralni. Alkalmankénk 5000 fonttal szoktunk számolni.

Összességében, az élet és munka Angliában lehetőségeket és kihívásokat is rejt magában. Fontos az alapos költségtervezés és a megtakarítások kezelése ahhoz, hogy kényelmesen élhessünk és élvezhessük az ország nyújtotta lehetőségeket. A finom angol teát és a különböző kultúrák sokszínűségét azonban nem cserélnénk el semmiért!”


Élet Angliában: Sokféle lehetőség, sokféle tapasztalat

Összességében elmondható, hogy az Angliába költözés döntése számos tényezőtől függ, és mindenkinek saját egyéni okai vannak ennek a lépésnek. Az angol nyelv dominanciája, az oktatás kiválósága, a sokszínű kultúra és a gazdasági lehetőségek mind vonzóvá teszik ezt az országot. Az életköltségek azonban jelentősen eltérhetnek az egyes régiókban, így fontos alaposan megfontolni, hogy melyik város vagy terület felel meg leginkább az egyéni igényeknek és lehetőségeknek, mielőtt az ember Angliába költözik. Legyen szó kalandvágyról, munkáról, tanulásról vagy akár új életkezdésről, Anglia sokféle lehetőséget kínál azoknak, akik otthonra találnának ebben a sokszínű és izgalmas országban.


Interjú alanyaink tapasztalatai is azt mutatják, hogy Anglia számos lehetőséget kínál azoknak, akik otthonra találnának ebben a sokszínű és izgalmas országban. Az életköltségek azonban jelentősen eltérhetnek az egyes régiókban, így fontos alaposan megfontolni, hogy melyik város vagy terület felel meg leginkább az egyéni igényeknek és lehetőségeknek, mielőtt az ember Angliába költözik. Legyen szó kalandvágyról, munkáról, tanulásról vagy akár új életkezdésről, Anglia sokféle lehetőséget kínál, és az emberek számos tapasztalatot szerezhetnek, amelyek segítenek valós képet kapni az országról.

Anglia: gazdag, népes ország és vonzó bevándorlási célpont. London drága, észak olcsóbb. Kiadások, költségek összehasonlítása egyes régiókban.

Tudtad?

Az Egyesült Királyságban a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelme 4,3 százalékkal csökken a 2022/23-as pénzügyi évben, ami a legnagyobb életszínvonal-csökkenés az 1950-es évek közepe óta, amikor az ilyen típusú adatokat először állították elő. Ez azt jelenti, hogy emberek millióinak kevesebb pénzük lesz alapvető szükségleteikre, és jobban ki lesznek téve a szegénység és az adósság kockázatának.


Az Egyesült Királyság magyarok számára már vízumköteles ország, így nem árt időben felkészülni, hogy Angliába érve ne érjenek kellemetlen meglepetések. Attila támogató partnered lesz az úton, aki átsegít a vízumrendszer útvesztőin, legyen a cél turistáskodás, tanulás, továbbtanulás, munkavállalás vagy a családdal való letelepedés. >>>

Ildi angliai ügyekben való jártassága és sokoldalúsága páratlan. Legyen szó családokról, diákokról vagy egyéni kalandvágyókról, mindig megbízható és profi segítséget fog nyújtani. Ő az ideális szakember, akit bátran ajánlok mindenkinek, aki Angliában tervezi életét vagy akár vállalkozását. Minden részletre figyel, és biztosítja, hogy minden simán menjen >>>


Források:

fullfact.org

statista


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá