Minden Ami Külföld | Tenerife az új otthonunk 2.rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Egy kétgyermekes, digitális nomád család a Kanári-szigeteken. Magyarként új élet a Tenerifén.

Tenerife az új otthonunk 2.rész

Egy kétgyermekes, digitális nomád család a Kanári-szigeteken. Magyarként új élet Tenerifén.

Baráth Mea írása

Marika férjével, és két kamasz fiával “ragadt” Tenerifén a 2020-as Covid-járvány okozta karantén idején. Mostanra hálásan a helyzetért, egyáltalán nem bánták meg, hogy a három hónapos utazás immáron több, mint két éve tart. Előző cikkünkből kiderülnek az indulásuk részletei, olvasd el az előzményeket!


Digitális nomádként, helyfüggetlenül, online dolgozva a szülők lehetőséget teremtenek az utazásra. 


Szabad munkavégzés mellett gyakorlatilag bármely országot kitűzhetik úticélul, ahogyan ezt az Afrikában élő Juditék, vagy a Kanári-szigeteket választó Marikáék is tették.

Marika és családja a tenerifei életükről mesél nekünk.


A nyelvtanulás kihívásai


A Kanári-szigetek hét nagyobb, és több kisebb szigetből álló csoportja Spanyolországhoz tartozik, hivatalos nyelve a spanyol. A nyelvtanulás fontos része volt a beilleszkedésnek.

Nyelvgyakorlási, nyelvtanulási tippjeinket is olvasd el!

“Magántanárhoz jártunk online, és aktívan tanultunk a Duolingó telefonra letölthető nyelvtanulási applikációval is.” – meséli Marika. 

“Mindenki más tempóban haladt, és más szintre érkezett el.”


A nyelvtanulásnak sosincsen vége!


Marikáék megragadtak minden gyakorlati alkalmazási lehetőséget, vásárlás során a boltban, és más hétköznapi helyzetekben is bátran próbálgatták nyelvtudásukat. Tudatosan figyelték, és tanulták a helyiektől a kifejezéseket, szavakat, kiejtést. 

“Érdekes volt megfigyelni, hogy mennyi mindent mondanak itt a helyiek másként, ahhoz képest, ahogyan a magántanártól tanultuk. Ezeket rendre meg is beszéltük a tanárunkkal – volt, amin ő is meglepődött!


Tenerifén a helyiek inkább a dél-amerikai spanyolt beszélik, nem a kontinentálist. 


Az észak-keleti csücsökben ez fokozottan igaz, annyira, hogy meg sem értették, amikor “patata”-t kértünk a mozgó zöldségestől! Pedig az üzletekben is így van kiírva a krumpli. Most már tudjuk, hogy tőle “papas”-t kell kérnünk…


A tankönyvi nyelvtanulás és a valóság


Egész Tenerifére igaz, hogy a szóvégi “s” hangot elhagyják, mint Dél-Amerikában. Így például nem “buenos dias”-t mondanak, hanem “bueno dia”-t. Sőt, leggyakrabban csak “bueno”-t, de azt egész nap. Találkozáskor és elköszönéskor is. Ellentétben a tankönyvben leírtakkal!”


Marikáék utazó családként vallják: “Ott vagyunk otthon, ahol éppen vagyunk.”


“Nem mondhatom, hogy nekünk bármi igazán hiányzik Magyarországról.” 


“Mi tényleg úgy érezzük, hogy mindig ott vagyunk otthon, ahol éppen élünk – természetesen akkor, ha ott jól érezzük magunkat. 

A nagyon extrém helyzetektől eltekintve jellemzően általában jól érezzük magunkat. Arra összpontosítunk, hogy  mi a jó abban, hogy éppen ott vagyunk.

Bár volt olyan is, ahonnan egy-két nap után “megszöktünk”. Például amikor a szomszédunkban ment egész nap a betonfúró, végtelenített formában! De általában sikerül olyan helyet találnunk, ami nekünk megfelelő.

Ha valamit hiányként említenék meg, az az, hogy a barátainkkal, családtagjainkkal így csak online tudunk találkozni.”


“Minél többet és hosszabban vagyunk távol a hazánktól, annál jobban tudjuk értékelni mindazt, amit utazás nélkül, Magyarországon élve nehezebb észrevenni.”


Tenerife csodái, amitől álom itt az élet.


“Imádom az óceánt, a fenyőerdőket, az Anaga-hegység elképesztő szépségét és változatosságát, a különleges fényeket, a dupla szivárványt, a Teide megunhatatlan látványát! Már annyi képem van róla, hogy egy egész könyvet meg lehetne tölteni vele, de élvezem újra- és újra fényképezni! Szeretem a vadkanárik csicsergését, a hatalmas, színes pillangókat, a gekkókat, a különleges formájú sziklákat az óceánban és a parton, a tavaszi virág- és illatáradatot, a csak a Teide oldalában májusban virágzó Tajinaste rojo csodálatos, ember-nagyságú virág-gyertyáját!” – sorolja Marika lelkesen.


A fotó a cikkben szereplő család tulajdona.

“Az a rész, ahol mi lakunk, különlegesen szép természeti környezet, és ezt nagyon élvezem.

Szeretem az itteniek mentalitását, a mediterrán hangulatot, a szépen parkosított városokat. És a sziesztát!


Imádom, hogy az itteni városoknak “beszélő” nevük van. Ez különösen kedves számomra. Néhány példát hadd mutassak be:

  • Las Galletas = A kekszek 
  • Los Abrigos = A kabátok
  • Santa Cruz = Szent kereszt 
  • Los Gigantes = Az óriások 

És egy igazán kellemes tény: itt szúnyogot csak elvétve látunk!”


A Calima “átka”


“Viszont van valami, amit elég nehezen viselek itt: ez a Calima.”


Mi is az a Calima?


“A Calimának keresztelt jelenség egy afrikai szél, ami nagyon finom homokot-port szállít a Szaharából. Ilyenkor nem ajánlatos hosszabb időn át kint tartózkodni. 

Aki csak nyaralni jön ide, egy-két hét alatt lehet, hogy nem is fog vele találkozni. Vagy ha igen, akkor egy enyhébb változattal, amit talán észre sem vesz. 

Ám vannak nagyon komoly calimás időszakok. Előfordul, hogy rendkívül sokáig eltart ez a homokfúvós, szeles idő. 


A fotók a cikkben szereplő család tulajdonai

Idén, az év elején két hónapig a házban kuksoltunk, és csak a legszükségesebb vásárlásra szaladtunk el itthonról, mert végig Calima volt. Képtelenség abban a porviharban megmaradni.

Én otthon a húsz fokban is elmentem gyalogolni, hogy friss levegőn legyek. Itt nagyon nehezen bírom, amikor két hónapig ki sem mozdulhatok a lakásból. Elég érzékeny vagyok ezekre a poros időszakokra.


A Tenerifén élő, utazó család tanácsai a Minden, ami külföld olvasói számára


  • Legyetek minél rugalmasak! 
  • Legyetek nyitottak! 
  • Legyetek kíváncsiak! 
  • És leginkább: legyetek alkalmazkodóképesek!

“Ha az ember szilárd elképzelésekkel érkezik egy helyre és ragaszkodik ezekhez, akkor nagy valószínűséggel nem azt kapja, amire vágyik. És közben nem veszi észre, amit kap!

Ha viszont örömmel fedezi fel a hely szépségeit és az újdonságokat, akkor sokszor olyasmit kaphat, amire álmában sem gondolt, és ami az életét boldogabbá teszi!”


Marikáékban az utóbbi két és fél év tenerifei élet után kezd megfogalmazódni a továbbutazás vágya. 

“Nem tervezünk a Kanári-szigeteken letelepedni. Nagyon szeretünk itt, de tervezünk tovább. Utaznánk, de természetesen nem minden áron. Eddig úgy láttuk jónak és felelősségteljesnek, hogy inkább maradtunk egy helyben. Most viszont már gondolkodunk a továbblépésen.

Továbbra is nyitottak vagyunk az újra, és kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő!”


Felébredt benned a kalandvágy? Nekiindulnál a nagyvilágnak? Támogatásra volna szükséged? Mi segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.

Szólj hozzá