Minden Ami Külföld | Külföldre készülsz? Szerezz vízumot gyorsan az IELTS-nyelvvizsgával!
iranytu_feher
iranytu_feher
Minden ami külföld
  • minden-ami-kulfold-ielts-nyelvvizsga-angol

Külföldre készülsz? Szerezz vízumot gyorsan az IELTS-nyelvvizsgával!

Évával beszélgettem, aki a Minden Ami külföld partnereként IELTS-nyelvvizsgára vállal felkészítést. Elmondása szerint az IELTS a legszélesebb körben elfogadott nyelvvizsga, így mindenképp érdemes megszerezni azoknak, akik külföldön szeretnének élni, tanulni vagy dolgozni.– Umann Róbert írása

Több mint 20 éves tapasztalatod van a nyelvoktatásban. Kicsit mesélnél arról, hogy hogyan indult a karriered, illetve hol tartasz most?

Az egész úgy kezdődött, hogy tizenévesen volt szerencsém egy nyarat Kanadában tölteni. Az angol nyelv akkora hatással volt rám, hogy azonnal beleszerettem, és ez azóta is tart. Manapság, ha adódik egy nap, amikor nem tanítok, már szinte elvonási tüneteim vannak. Imádom ezt csinálni.Tanárként először magántanulókkal foglalkoztam, majd egy évet tanítottam iskolában is, de hamar rájöttem, hogy az nem nekem való. A gyerekeket nagyon szerettem, de már egy ideje csak felnőtteket oktatok, és úgy érzem, ebben tudok igazán kiteljesedni. Nagyon izgalmas végignézni a tanítványaim fejlődését  sok esetben a teljesen kezdőtől a nyelvvizsga szintjéig. 

Nagy előnye a felnőttoktatásnak, hogy először is nem kell motiválni a tanulókat, a másik pedig, hogy teljesen én szabom meg, hogy hogyan építem fel az órákat és a felkészítést a szintfelméréstől kezdve a nyelvvizsgáig. Először offline tanítottam magánúton, de a személyes jelenlét teljesen behatárolja az embert, így miután adottak voltak az online feltételek (Skype és egyéb applikációk), akkor teljes mértékben átálltam az online oktatásra, úgy öt éve. Az online oktatás nem csak a mai modern technikai adottságok miatt hasznos – amelyeket természetesen nagyon jól kell ismerni, ha valaki ilyen módon tanít – hanem azért is, mert a tanulóim főként külföldön élnek. Összességében pedig időt, energiát és pénzt is spórolhatunk vele.

Az IELTS nyelvvizsgára való felkészítés akkor merült fel, amikor Diener Szilvivel, a Minden Ami Külföld alapítójával kezdtem el dolgozni. Ekkor ástam bele magam igazán ebbe az egészbe: hogy néz ki ez nyelvvizsga, mik a követelmények. Azóta kizárólag az IELTS-nyelvvizsgára vállalok felkészítést. Jelenleg a tanítványaim között van egyrészt olyan, aki még itthon él, de külföldre vágyik, például, külföldi egyetemen tanulna tovább, és olyan is, aki már kint van, viszont ha egy bizonyos periódus alatt nem teszi le a nyelvvizsgát, haza kell jönnie, mert a vízumkérelemhez szükséges a nyelvvizsga, tehát minden tanulómnak nagyon erős a motivációja.

Az IELTS nyelvvizsgát letelepedési céllal is elfogadják több mint 140 országban. A letelepedési cél mit jelent pontosan?

A letelepedési cél konkrétan kiköltözést jelent. Úgy működik a dolog, hogy külföldi munkáltatók, egyetemek szabják meg, milyen vízumtípussal fogadnak embereket, ez lehet például Work and Holiday Visa, amivel az ember kimehet külföldre, körülnézhet, utazhat, mellette pedig dolgozik, vagy a Student Visa, amivel kinti egyetemre mehetünk. Ez elég drága, mert ki kell vele fizetni az iskolát is, viszont vannak olyan intézmények is, amelyek nem kérik az IELTS-et a Student Visa-hoz. Mindenesetre érdemes azért már egy alap nyelvtudással rendelkezni ebben az esetben is. Fontos még tudni, hogy minden vízumtípusnál meg van szabva, hogy milyen szintű IELTS-nyelvvizsga szükséges hozzá.

Ez a nyelvvizsga azért nagyon előnyös, mert ezt fogadják el a legszélesebb körben a világon. Két nagy modulja van: General és Academic. Előbbi külföldi munkavégzéshez, letelepedéshez szükséges, az utóbbit pedig azoknak fejlesztették ki, akik olyan felsőoktatási intézménybe jelentkeznek, ahol az oktatás nyelve az angol, illetve egyes szakmáknál, például orvosoknak, ügyvédeknek követelmény. 

A Minden Ami Külföld-ös adatlapod szerint „speciális módszerekkel” oktatsz, azaz nyelvtanozás, szótanulás és magolás nélkül. Mesélnél egy kicsit ezekről a módszerekről?

A módszerem alapja, hogy nem célként tekintek az angolra, hanem egy eszközként, amellyel másokkal kommunikálunk. Az angol nem hasonlítható egy matek órához, az nem egy tantárgy. Ezt jól látják a kéttannyelvű iskolák, amelyek szintén eszközként használják az idegen nyelveket, mivel például angolul oktatnak más tantárgyakat.

Úgy tanítom az angolt, ahogy egy kisgyerek is tanulja: utánzással. A kicsik is folyamatosan mondatokat hallanak, amelyeket később visszamondanak, leutánoznak. Előtte persze sokáig nem beszélnek, csak figyelnek, aztán már sok mindent megértenek, de még mindig nem beszélnek. Végül pedig elkezdenek beszélni; először csak egy-egy szót, később pedig teljes mondatokat használva. A hatékony nyelvtanulás alapja tehát, hogy töményen „zúdítsuk rá” a nyelvet a tanulóra, ne pedig bonyolult nyelvtani szabályokkal és szótanulással húzzuk az időt. Az előbbi borzasztó unalmas, és cseppet sem hatékony, az utóbbi szintúgy, az iskolában is maximum egy szódolgozat erejéig marad meg a fejben. Ám ha olvasunk, szöveget hallgatunk az adott idegen nyelven, sokkal gyorsabban megtanulunk gondolkodni, és ezáltal beszélni, írni. 

Az óráimon mindig egy bizonyos struktúra alapján haladok, a könnyebbtől a nehezebb felé, és mindent kontextusban magyarázok el, sosem ragadok ki semmit. Skype-on tanulunk, ahol ki szoktam írni a fontos kifejezéseket a chat ablakba, illetve közösen szerkesztünk szövegeket Google Drive-on. Ezen a felületen a tanulók önállóan is dolgozhatnak, például, mikor veszünk olvasmányokat, akkor azokból a szövegekből összefoglalókat írnak. Ez kifejezetten hasznos, mivel itt az aktív nyelvtudást kell használni.

De az oktatás angolul zajlik, ez nagyon fontos. Nincs fordítás, csakis egynyelvi input. Ha két nyelven beszélünk, az blokkolja az idegen nyelven való gondolkodást, és megakadályozza a bevésést. Az idegen szavakat az adott nyelven kell elmagyarázni, sosem magyarul. Egy másik fontos dolog, hogy komplett történeteket vegyünk, és képeket is társítsunk a tanuláshoz. Az ember vizuális alkat, tehát ha fel tudja idézni a sztorit, és a képeket is, van mihez kötni a kifejezéseket, és így sokkal könnyebben meg fogja jegyezni.

(A módszerekről itt olvashatsz bővebben: https://ieltsangol.hu/category/tippek/

Nem csak az ausztrál angol, akcentus, de a szleng és a kultúra ismertetése is a szolgáltatásaid részét képezi. Ennek kifejezetten az IELTS nyelvvizsgához, a letelepedéshez vagy valami egészen máshoz van köze? Tán afféle bónusz?

Ez a kulturális sokk enyhítésére szolgál. Az ausztráloknak nagyon érdekes a kiejtésük és rengeteg szlenget használnak, így érdemes egy-két órát ezek megismerésére szánni, hogy ne érjen akkora meglepetés, ha kimegyünk Ausztráliába. Erre van egy Facebook-oldalam is, az Aussie Angol (https://www.facebook.com/Aussie-angol-106080000817112/) – az aussie szleng szó annyit tesz, „ausztrál” –, ahova különböző szlengeket rakok ki képekkel és magyarázattal, illetve kis videókat, ahol az ausztrál akcentust hallhatjuk.

Hogyan találnak meg az ügyfelek?

Van egy Facebook business oldalam, az IELTS Angol (https://www.facebook.com/heklievaielts), illetve az IELTS Kérdezz-Felelek Facebook-csoport (https://www.facebook.com/groups/2053313878062137/), egy saját honlapom (https://ieltsangol.hu/), illetve a Minden, ami külföld weboldalán is megtalálható vagyok (itt: https://mindenamikulfold.hu/member/evi-h-ielts-nyelvvizsga-es-altalanos-ausztral-angol-felkeszites/). Ezen kívül a meglévő ügyfelek is ajánlanak továbbiaknak, főként a külföldön élő magyarok.

(Ha szeretnél angolul tanulni Évától, akkor a Minden Ami Külföld weboldalán töltsd ki a neve alatt szereplő űrlapot, ő pedig fel fogja venni Veled a kapcsolatot: https://mindenamikulfold.hu/member/evi-h-ielts-nyelvvizsga-es-altalanos-ausztral-angol-felkeszites/) 

IELTS kézikönyv is használható a felkészüléshez. Mesélnél erről egy kicsit? 

Néhány éve írtam egy kis füzetet – ami egyelőre papír alapon érhető el –  amelyben általánosságban bemutatom az IELTS nyelvvizsgát. Itt többek között olyan kérdésekre válaszolok, hogy mi ez a nyelvvizsga, mit kérnek a különböző szinteken, lehet-e honosítani, hol lehet letenni, illetve meddig érvényes. Ezen kívül a nyelvvizsga négy modulját is ismertetem, egy-egy mintafeladatot csatolva hozzá, mindemellett pedig tanácsokat is megosztok. Ezt a füzetet eddig kipostáztunk a tanulóknak, de mivel egy ideje már minden online működik, e-book formájában is ki fogjuk adni.

Több órás csomagokat is kínálsz az ügyfeleknek. Kifejtenéd ezt egy kicsit, kérlek?

Ez kifejezetten az IELTS-hez kapcsolódik, és olyanoknak hasznos, akiknek már megfelelő szintű a nyelvtudása, és csak az IELTS-et szeretnék jobban megismerni. Négy- és hatórás csomagok vannak, amelyekben átvesszük az IELTS négy modulját, illetve tartalmazza egy egy esszé javítását és értékelését.  A hatórás változat pedig arra jó, hogy ha van egy modul, ami nehezebben megy a tanulónak, akkor arra még többet tudunk gyakorolni.

Ezen kívül pedig vállalok „kötetlen” felkészítést („IELTS-nyelvvizsga felkészítés”) is, amely nem megszabott időre szól, hanem elkezdjük, és addig tart, amíg a sikeres vizsga meg nem lesz. Ezt mindig egy írásbeli és szóbeli szintfelméréssel kezdjük el. Az írásbeli egy esszéírás, amelyből le tudom szűrni, milyen szinten van a tanuló nyelvhelyesség, fogalmazási készség szintjén, a szóbeli során pedig gyakorlatilag lemodellezzük az IELTS-nyelvvizsga Speaking modulját. Ez egy irányított beszélgetés, amelyből megismerem a tanuló kiejtését, illetve azt, hogy milyen folyékonyan beszél. Ezután készítek egy tervet, hogy honnan érdemes elindulni a felkészüléssel.

Mit jelent pontosan az „IELTS tanácsadás”, illetve a „Gyorstalpaló utazás előtt”? Mi tartozik bele ezekbe pontosan?

A tanácsadás meglehet, hogy csak egyetlen órát jelent, amely során egy-egy modulról vagy az IELTS nyelvvizsgával kapcsolatos bármely egyéb tudnivalóról, kérdésről beszélgetünk. Fontos pont lehet itt, hogy tisztázzuk, mely weboldalak megbízhatók a felkészüléshez, mert nagyon nagy a kínálat és rengetegszer futnak bele a tanulók olyan honlapokba, amelyek nem megbízható információkat tartalmaznak. 

A gyorstalpalóra nincs annyira igény, de egyébként szituációk gyakorlása tartozik bele: vásárlás, éttermi rendelés, becsekkolás a reptéren és hasonlók. Tavaly például Ausztráliába ment ki az egyik tanulóm Work and Holiday vízummal. Kint munkát kellett találnia, úgyhogy vele állásinterjús helyzeteket gyakoroltunk.

A koronavírus-járvány érintette esetleg a munkádat valamilyen formában?

Mivel már jó ideje online oktatok, gyakorlatilag semmi nem változott, leszámítva azt, hogy sokkal többen szeretnének angolt tanulni. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a járvány miatt Ausztrália sokak előtt lezárta a határait (2020. március 20-tól csak olyanok léphetnek be az országba, akik ausztrál állampolgárok vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek ott). Így akik jelenleg nem utazhatnak ki, arra gondoltak, hogy addig is angolt tanulnak, ami egy nagyon jó hozzáállás.

Hogyan zajlik nálad egy folyamat? Ha valaki jelentkezni szeretne hozzád, mik a teendői?

A már említett elérhetőségeken kívül (az IELTS Angol Facebook oldal, az IELTS Kérdezz-Felelek Facebook-csoport, a saját honlapom, illetve a Minden Ami Külföld) van, hogy a magán Facebook-oldalamon keresnek meg. Minden esetben üzenetben egyeztetek az ügyfelekkel.

(Ha szeretnél angolul tanulni Évától, akkor a Minden Ami Külföld oldalán töltsd ki a neve alatt szereplő űrlapot, ő pedig fel fogja venni veled a kapcsolatot: https://mindenamikulfold.hu/member/evi-h-ielts-nyelvvizsga-es-altalanos-ausztral-angol-felkeszites/ )

Lehet esetleg előre készülni, ha valaki jelentkezni szeretne hozzád? Van ezzel kapcsolatban bármilyen tanácsod?

Én direkt azt kérem az új tanulóktól, hogy ne készüljenek fel előre. A felkészüléssel ugyanis elveszik a spontaneitás és ez behatárolja a szókincset is. A fogalmazásoknál is, amiket kérek, az a kikötésem, hogy semmilyen segítséget, szótárt vagy hasonlót ne használjanak a tanulók.

Van bármi más program, amit igénybe vehetnek a tanulók?

Van most havonta egy felajánlás kifejezetten külföldön élő magyarok részére. Minden hónapban kisorsolunk a jelentkezők között két személyt, akik ingyen vehetik igénybe a következő szolgáltatások valamelyikét: egy 30 perces angol nyelvű állásinterjú felkészítés vagy saját angol önéletrajz véleményezése vagy egy IELTS angol szóbeli szintfelmérő. Ehhez annyit kell tenni, hogy a Minden Ami Külföld oldalán, a FELAJÁNLÁSOK fül alatt (itt: https://www.facebook.com/mindenamikulfold/posts/981626672376432) kitöltjük az ott található űrlapot minden hónap utolsó napjáig. Fontos, hogy az, akire a választás esik, öt napon belül jelezzen vissza nekem a már említett elérhetőségeken, különben másnak adjuk át a lehetőséget. Ha pedig valaki nem szeretne élni vele, át is ruházhatja „nyereményt”.

Záró tanácsként azt tudom mondani, hogy ne halogassuk a nyelvtanulást, ha külföldre készülünk. Az én tanulóim nagyon nagy százaléka azt mondja: “Miért nem kezdtem el előbb?” Ez azért is fontos, mert ha kimegyünk külföldre, akkor annál jobban és könnyebben fogunk tudni beilleszkedni, minél jobban ismerjük a nyelvet. Ha egy buborékban, egy „mini Magyarországon” élünk kint, annak nem sok értelme van, ellenben ha beintegrálódunk a kinti társadalomba, lesznek angol nyelvű barátaink, jobban otthon érezzük magunkat.

(Ha szeretnél angolul tanulni Évától, akkor a Minden Ami Külföld oldalán töltsd ki a neve alatt szereplő űrlapot, ő pedig fel fogja venni veled a kapcsolatot: https://mindenamikulfold.hu/member/evi-h-ielts-nyelvvizsga-es-altalanos-ausztral-angol-felkeszites/ )

Ne feledjétek az IELTS angol nyelvvizsgát több országban elfogadják. Munkavállaláshoz, tanuláshoz és bevándorláshoz Ausztráliában, Kanadában, Egyesült Királyságban és Új-Zélandon is.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a https://mindenamikulfold.hu/ oldalon!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól.

Külföldre költöznél, de nem tudod merre indulj? Segítünk! Keresd a Minden ami külföld partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő! Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada? Nyelvi nehézségek? Megoldás? Csapat, aki segít Neked!

Ide vagy a bal oldali képre kattintva tudod felvenni egyszerűen a kapcsolatot Partnereinkkel!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfavIGZggT2ovjWwTIupTNA

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik ami csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=H6S284URSJ4QU
vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel, akár a beszélgetés közben is van erre lehetőséged vagy a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le! Hogy teheted ezt meg?

Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot.👇👇👇👇


Szólj hozzá