Minden Ami Külföld | Mauritius, álmaink szigete - Egy kétgyermekes család tapasztalatai
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Költözés Mauritius szigetére két gyerekkel, kutyástul, macskástul. Tapasztalatok Afrikából.

Mauritius, álmaink szigete – Egy kétgyermekes család tapasztalatai

Költözés Mauritius szigetére két gyerekkel, kutyástul, macskástul. Tapasztalatok Afrikából.

Baráth Mea írása

A cikkben szereplő minden fotó Popovics-Wiesler Judit tulajdona.

Judit és Ádám egy hónappal ezelőtt két gyermekükkel Afrikába, a szubtrópusi Mauritius szigetére költöztek. Velük beszélgettünk motivációkról és tapasztalatokról, kihívásokról és élményekről. 


Ádámék hosszas, körültekintő tájékozódás és tervezés után döntöttek úgy, hogy belevágnak a nagy kalandba, és addigi életüket felszámolva Mauritiusra költöznek. 


Észak-Íroszágban éltek már tizenöt éve, amikor megfogalmazódott bennük a gondolat: tovább kellene menni. 

“Tíz éves Réka lányunk, és Ábel, a nyolc éves kalamajka kisfiúnk mellett Benny kutyánk és Fagylalt, a macskánk alkotja a családunkat. Közösen tettük meg a hosszú utat idáig, hogy álmaink országában élhessünk. Ádám egy évekkel ezelőtti másnapos, blogolós víziójából képeztük magunkat odáig, hogy jelenleg saját weboldalak üzemeltetéséből tudjuk fenntartani magunkat és a digitális nomád életstílust.”- avat be a kezdetekbe Judit.

A digitális nomádság helyfüggetlen munkavégzést jelent, leginkább online módon zajlik, – természetesen a megfelelő szaktudás mellett – egy laptop és erős Internetszolgáltatás elegendő hozzá. Mivel mobilis az “iroda”, így lehetőséget biztosít arra, hogy a szabadúszó vállalkozó bárhonnan dolgozhasson.


Ó-Ó, Afrika!


“Egy hónapja élünk Mauritiuson” – meséli a családanya – “bár még nem jelentős idő, már most látjuk, hogy a kezdeti nehézségek megszűnésével és minden egyes hét elteltével az ország és az itt lakók egyre közelebb állnak a mi értékrendünkhöz és szívünkhöz. Írországban – valószínűleg a klímaváltozásnak köszönhetően – az elmúlt négy-öt évben nem volt igazi nyarunk. Nem utazgattunk, mert akkoriban olyan vállalkozást üzemeltettünk, amely ezt nem tette lehetővé. Mire már megéltünk a digitális munkáinkból, megfogalmazódott bennünk a költözés vágya, és elkezdtünk erre gyűjtögetni. Nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogy hova tovább, mert – lássuk be – az Ír sziget varázslatos zöldjét nehéz überelni. 


Mindent akartunk: 

  • zöldet 
  • tengert 
  • meleget 
  • angol nyelvet 
  • jó adózási feltételeket

A fotó a Popovics-Wiesler család tulajdona

Egy éves keresgélés után egy Facebook csoportban említette meg valaki Mauritiust. Pár óra alatt utánajártam az országgal kapcsolatos összes kérdésünknek és hamar tökéletes nyilvánítottuk. Ádám pedig előrelátóan megvette a mauritius.hu domaint, hogy kellően sok információt tudjunk összegyűjteni azok számára, akiket érdekelnek a kalandjaink, vagy szeretnének pár évet Mauritiuson eltölteni. További segítségképp pedig már innen, erről a csodás szigetről állunk mindenki rendelkezésére.


Körülbelül fél éves szervezés, pénzgyűjtés és készülődés előzte meg az utazást.


Egy négy szobás családi házat kellett kiürítenünk. Hónapokig szelektáltunk. Volt egy ‘eladásra megy‘ kupac, egy ‘Magyarországon marad‘ kupac, természetesen a ‘jön velünk‘ kupac és a kuka cuccok.”


Hogyha szeretnél hasznos tippeket a külföldre költözés előtti szelektáláshoz, ajánljuk cikkünket a selejtezésről itt.


Juditék a gyerekeknek azokat a tárgyakat csomagolták be, amiktől a leginkább otthon tudják majd érezni magukat egy teljesen új környezetben. Legfontosabb játékaikat, a barátaiktól kapott szülinapi kártyákat, rajzokat, pár plüss figurát, társasjátékokat. “Inkább mondtunk le ruhákról, mint ezekről, hisz azokat könnyebben veszünk, mint emlékeket.” – osztja meg döntésüket az édesanya.

Észak-Írországtól elbúcsúzva öt hetet a családdal, Magyarországon töltöttek, majd onnan indultak az eddigi legnagyobb kalandjuk felé. 


Mi jelentette a kétgyermekes család számára az utazásban a legnagyobb kihívást?


“Az egész útban a legnehezebb az állatok szállításának a megszervezése volt, hisz nemcsak hogy nem utazhattak velünk, de számtalan orvosi vizsgálat és engedély kellett ahhoz, hogy Mauritiusa jöhessenek. Végül egy hetes késéssel tudtak elindulni utánunk, és kaptak még öt nap karantént. Így körülbelül két hetet töltöttünk nélkülük. Szerintem életünk leghosszabb két napja volt az ő repülésük, láttuk a cargo járatukat elsuhanni felettünk… az egész család pityergett. 


Amikor szívünknek kedves háziállataink is végre megérkeztek – akkor érezhettük végre itthon magunkat teljesen.”


És hogy milyen hely Mauritius?


“A sziget egyszerűen elképesztő!”


A fotó Popovics-Wiesler Judit tulajdona

“Első látásra olyan, mintha a Jurassic parkba kerültünk volna!” – mesélik. 

“Szinte vártuk, hogy elsétáljon a távolban lassított felvételben egy Brachioszaurusz!” 


Mauritius: buja természet, felfedezésre váró hegyek, vagy homokos partok, eldugott öblök. 


“Félreértés ne essék, ez Afrika, tehát akkor a legszebb, ha látod a báját is: a lepattant távolsági buszokat, az útszéli tákolt kajás bódékat. Emellett az ország tiszta, szemetet, koszt alig látni. 

A magyarországi nyár idején itt mi a tél közepén vagyunk, 25-27 fokban alig van turista, a helyiek pedig vigyáznak a környezetükre. 

Az ország rendelkezik egyfajta digitális nomádok számára létrehozott, úgynevezett premium visával.


Megtalálhatsz itt a világ minden tájáról mindenkit, amerikaiakat, kínaiakat, németeket, franciákat, angolokat, ausztrálokat, dél-afrikaiakat és most már magyarokat is.”


Mit mutat a család eddigi, egy hónapos afrikai tapasztalata?

“Az ittlétünk alatt nagyjából sikerült felfedeznünk a közeli strandokat, és a legfontosabb bevásárlóhelyeket. Nagy meglepetésünkre jelentősen csökkenteni tudtuk a gyerekek számára a kultúrsokkot, hiszen a nagyobb boltokban megtalálható minden európai termék. Köszönhetően ez annak, hogy Mauritius angol és francia gyarmat is volt. Van itt a frissen sült bagett, croissan, zsemle, de van virsli, sonka, párizsi, szóval Afrika ide vagy oda, ha akarnánk, étkezhetnénk teljesen európai módon. De igyekszünk beiktatni az étrendünkbe a helyi mauritiusi specialitásokat, ami az indiai és kínai fogások elegye. Persze van pár apróság, ami egyenlőre furcsa: például, hogy nincsen tejföl és túró. Tehát vagy házilag készítünk, vagy nem lesz túrós palacsinta…!”


Hogyan szerezd be külföldön, minél környezetkímélőbb módon a szükséges dolgokat? Cikkünk hasznos tippekkel segít.


Judit arról is szívesen mesél, milyen napi rutinok alakultak máris ki az életükben.

“A gyerekek már voltak iskolában, illetve – mivel éppen téli szünet van – amolyan “gyermekmegőrzőben”. Játszottak, ismerkedtek a többiekkel, mi szülők addig lesétáltunk a közeli strandra úszni. Ezt a szokást iskolaidőben is szeretnénk megtartani reggelente, munka előtt. 


Milyen egy mauritiusi átlagos nap az óceánparton?


Reggel 8 és 10 között azok a helyiek járnak a parthoz, akik valóban sportolni akarnak és úsznak egy nagyot, valamint ilyenkor vannak a búvároktatások, illetve indulnak a búvárkodók ki a zátonyokhoz tengeri teknősöket figyelni, delfinekkel bandázni. Tizenegy után kezdenek gyülekezni a turisták. A helyiek, sokszor 15-20 fős család a kicsitől a nagymamáig kicuccol a partra, ott ebédelnek, esetleg vacsoráznak is és kellemesen érzik magukat. 


A fotó Popovics-Wiesler Judit tulajdona

Nagyon befogadó a közösség


A vadidegen is messziről köszön, mosolyog. 


Nagy szerencsénk van ezzel az országváltással, csodás minden reggel napsütésre kelni és a trópusi madarak zajos seregére. 


Minden nap meg tudjuk nézni a naplementét, mert viszonylag korán megy le a nap: 18-19 óra körül.”

A család egyenlőre két évet tervez eltölteni Mauritius szigetén, a munkavízumhoz igazodva. De nem tartják kizártnak, hogy annyira megszeretik Afrikát, hogy végleg itt telepednek le. Helyi vállalkozóként tíz éves vízumot és letelepedési engedélyt kínál az ország. 


Mit üzen az Afrikába költözött magyar család a Minden, ami külföld olvasóinak?


“Gyere Mauritiusra, mert megéri felfedezni ezt a kis szigetet és az itteni kultúrát! Mi egy percét sem bántuk meg! 


Mauritius a nyugalom szigete!


Ha kérdésetek van Mauritiusról, segítségre van szükségetek házkereséssel, cégalapítással kapcsolatban, vagy csak követni szeretnétek, hogy mi minden történik velünk ebben a kicsiny szigetországban, csatlakozzatok a Magyarok Mauritiuson Facebook csoporthoz!

Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.

Ha konkrétan Mauritius érdekel keresd Judittot és Ádámot! ITT tudjátok felvenni a kapcsolatot.

3 Hozzászólás

  1. […] Digitális nomád családok gyakran élnek a magyar oktatási rendszer adta lehetőséggel, homeschooling-ban, egyéni tanrendet követve tanulnak gyermekeikkel. Így az iskolarendszerhez való szoros időbeli alkalmazkodás nélkül, nagyobb szabadságot megélve utazhatnak, válthatnak országot és életteret – egyfajta worldschooling-gá terjesztve ki a tanulásról alkotott hagyományos elképzeléseket.  […]

  2. |

    […] Popovics-Wiesler Judit és családja Mauritiuson élnek. Egy ideje úgy döntöttek, külföldre költöznek és Írország után Afrikát választották új otthonuknak. Előző cikkünkből megtudhatjátok, miért pont Afrika, hogyan is zajlott a költözés, illetve hogyan teltek az első hónapok. Juditot és Ádámot most az iskolarendszerről kérdeztük, hiszen két gyermekkel érkeztek Mauritiusra. […]

Szólj hozzá