Minden Ami Külföld | Work and Holiday - életed legjobb éve! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Egy teljes év külföldön? Vagy akár több is, csodás helyekre juthatsz el! Work and Holiday vízumok feltételei! TE HOVA INDULSZ?

Work and Holiday – életed legjobb éve!

Néhányatok bakancslistáján biztosan szerepelnek azon országok (is), melyek bizony elérhetőbbek, mint azt sokan gondolnák! Sokan álmodozunk róla, hogy egy egész évet külföldön tölthessünk. Jó hír, hogy nem feltétlenül kell előre megspórolni egy egész évre való pénzt, hiszen egy Working Holiday (WHS) vízummal való utazás közben dolgozhatunk is! Életre szóló élményekre, önismeretre és álmaid kalandjára ennél nincs jobb lehetőség!

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Persze ne várj csodát! Az biztos, hogy életed kalandja vár rád, de ne ettől várd, hogy életed bármely területén fellelhető gondjaid majd egyszerre megoldódnak, hiszen sehol sincs kolbászból a kerítés, így ne várd, hogy egyből jól fizető állást találsz vagy épp szuper új barátokat, netán új szerelmet! A kötelességek és felelősség ez idő alatt is kötelezőek lesznek és bár teljesen új élethelyzetbe kerülsz, döntéseket nap mint nap kell majd hozni akárhol is légy. Tartsd észben, hogy a csoda bárhol a világon csak akkor történik meg, ha teszel érte. Rengeteg lehetőség kínálkozhat majd, de így érdemes felkészülni minden eshetőségre, mielőtt nekivágsz egy ilyen kalandnak.

Magát a WHS vízumokat annak érdekében vezették be, hogy azok is beutazhassanak egyes országokat, akiknek egyébként nem lenne más lehetősége egy-egy hosszabb utazásra, nyaralásra. Ez egy olyan, 12 hónapra szóló vízum, melyhez munkavállalási engedélyt is adnak, így az ott töltött idő alatt legálisan lehet dolgozni, hogy fedezni tudd a költségeid az ott tartózkodás ideje alatt.

Magyarország több országgal írt alá kétoldalú megállapodást. Az együttműködés szerint a magyar állampolgárok lehetőséget kapnak WHS vízumra jelentkezni és egy egész évet az adott országban tölteni úgy, hogy közben még munkába is állhatnak, hogy pénzt keressenek utazásaik alatt. A WHS vízumok korhatára országonként eltérő, és minden országba csak egyszer van lehetőség megigényelni.

Nem munkavállalási vízum!

Legyünk tisztában azzal, hogy a WHS nem egy munkavállalási vízum, nem célja a pénzbeli meggazdagodás vagy letelepedés és nem is lehet vele. WHS-el legálisan dolgozhatsz, ami abban segít, hogy nem kell felélned minden spórolt pénzed, amivel elindulsz. Ami fontos, hogy országonként változik, hogy egy-egy munkáltatónál egy huzamban mennyi ideig dolgozhatsz (pl. Új-Zélandon egy munkáltató csak 3 hónapig foglalkoztathat). A WHS vízummal rendelkezők általában szezonális és alkalmi munkákat vállalnak, hiszen elsődleges céljuk az, hogy bejárják az adott országot és több helyen töltsenek el hosszabb időt.

Külföldre mennék!

De hova?

A WHS vízumot a tudatos és életrevalók vízumának is nevezik, hiszen nem lesz előre szervezett szállás, munka, barátok, hisz ezt mind neked kell majd megteremtened, mindent hátrahagyva, új lappal indulsz majd. Fantasztikus élmények várnak azon magyar állampolgárokra, akik betöltötték a 18. életévüket, de nem léptek ki a 35. (vagy egyes országok esetében 30.) életévükből. Ők az alábbi országokba tudnak jelentkezni WHS vízumra és felfedezni egy új világot:

Te melyik országba indulnál?

Lássuk, mik a feltételei az egyes WHS vízumoknak ezen csodás helyekre. Érdemes tudni, hogy az új-zélandi WHS vízumra évente egyszer nyitnak lehetőséget jelentkezni, a többi ország esetében azonban folyamatos a jelentkezés!

A vízumot 2017-ben 100 fő, 2018. január 1-jétől évente 200 fő veheti igénybe és csak azok a magyar fiatalok pályázhatják meg, akik Magyarországon élnek és életvitelszerűen itt tartózkodnak. Igényelni csak személyesen lehet magyarországi Japán Nagykövetségen. Az igénylés során egy elbeszélgetésre számíthatsz a külképviselet munkatársával és ezt követően bírálják el a vízumot.

A vízum igénylésének feltételi:

 • 18 és 30 év közötti magyar állampolgárság,
 • minimum a tervezett tartózkodás idejére érvényes útlevél,
 • retúr repülőjegy megléte (vagy annak megfelelő anyagi fedezet),
 • szándékozik elhagyni Japánt a vízum lejártakor és státuszát nem változtatja át más típusú tartózkodási vízumra,
 • az 1 év ott töltendő időre vonatkozó tervezet,
 • motivációs levél angol nyelven,
 • korábban nem pályázott Japán WHS vízumra,
 • elegendő anyagi forrás, mellyel biztosítani tudja megélhetését a Japánban történő tartózkodása kezdetén,
 • büntetlen előélet és megfelelő egészségügyi állapot,
 • nem kíséri a pályázót kiskorú / eltartott személy, ill. korábban nem rendelkezett ilyen jellegű vízummal Japánban.

A teljes leírást a Japán Nagykövetség oldalán találjátok. Pályázás előtt mindenképp és alaposan tájékozódj van-e esetleges változás és bármi egyedi feltétel.

2016. február 24-én írta alá Ausztrália és Magyarország az erre a vízumra vonatkozó együttműködést. 2017. január 1- től pedig már lehetőség volt jelentkezni WHS-re, akkor még évente 200 magyar állampolgár pályázhatott. 2022-től már összesen 1600 magyarnak adnak lehetőséget évente, bár ezek a helyek egyik évben sem szoktak elfogyni.
Ausztráliába nem könnyű bejutni, és ennek a vízumnak (is) komoly feltételei vannak, de ha tudod teljesíteni őket, akkor életre szóló élményeket szerezhetsz a kenguruk földjén!
Jó tudni, hogy magyar állampolgárok a 462-es Work and holiday vízumra adhatnak be jelentkezést, nem pedig a 417-es Working Holiday vízumra és ez fontos, hogy ne keverjétek össze! Ezt a vízumot már online is lehet igényelni, belügyminisztériumi támogató levél már nem szükséges. Ez a vízum egy remek lehetőség, hogy huzamosabb ideig utazhass és felfedezd az országot miközben pénzt is kereshetsz.

Az igénylés feltételei:

 • a vízumot limitált számban adják meg, az érdeklődés nem olyan jelentős, ezért a jelentkezés folyamatos egész évben
 • 18-30 év között igényelhető (30 évesen még lehet pályázni, a 31. születésnap után már nem)
 • retúr repülőjegy (vagy annak megfelelő összeggel kell rendelkezni) DE ausztrál vízum bírálat előtt ne vegyél repülőjegyet, inkább javasolt, hogy a teljes, megfelelő anyagi hátteret mutasd fel, ami jelenleg 5000 AUD. Ha biztosra akarsz menni, javasolt inkább minimum 7.000 AUD-val igazolni az ausztráloknak, hogy a repülőjegyre is megvan a pénzed,
 • ha neked vagy családtagodnak tartozása van az ausztrál kormány felé, azt a jelentkezés megelőzően rendezni kell,
 • szükség van érvényes útlevélre és a vízum díj befizetésére,
 • ha volt korábban bármilyen elutasított vízumkérelmed Ausztráliába, akkor a WHS vízumot el fogják utasítani,
 • nem kísérhet kiskorú / eltartott személy,
 • a pályázó rendelkezik felsőfokú végzettséggel vagy legalább két évet sikeresen teljesített egyetemi alapképzésben, vagy ausztrál diplomának megfelelő képzettséggel,
 • szükséges meglévő nyelvtudás (pl. legalább 4.5-ös IELTS, 147-es CAE Advanced vagy 32-es TOEFL nyelvvizsga, ami egy évnél nem régebbi). Az ausztráloknál elfogadott nyelvvizsgával kell rendelkezned, a nyelvi követelményekről ezen az oldalon tájékozódhatsz,
 • erkölcsi bizonyítvány (minden olyan országból, ahol több, mint 12 hónapot tartózkodtál korábban),
 • orvosi vizsgálat csak akkor szükséges, ha a vízum bíráló esetlegesen kéri. Ez esetben csak IDE, panel orvoshoz tudsz fordulni!

Miután megkaptad a vízumot, 12 hónapod lesz belépni az országba és a belépéstől számítva indul az egy év. Ezalatt az idő alatt korlátlanul lehet ki- és beutazni, tehát akár Új-Zélandot is meglátogathatod közben! Az egy év alatt munkát vállalhatsz Ausztráliában, de arra figyelni kell, hogy egy munkáltató maximum 6 hónapig foglalkoztathat. Ha szeretnél, akár tanulhatsz is, hiszen részt vehetsz olyan képzésen, ami 4 hónapnál nem hosszabb.

Tájékozódj az ausztál bevándorlási hivatal (IMMI) oldalán.


Amennyiben kérdésed van

és szeretnél biztosra menni szakértő segítséggel, keresd Szilvit!


Érdemes mindennel tisztában lenned, mielőtt útra kelsz:

A WHS vízumot ebbe az országba minden évben 100 magyar fiatal pályázhatja meg ezen az oldalon online, ahol a gyorsaság számít. A korhatár 18 és 35 év között van, az országba való belépéstől számított 12 hónapig tartózkodhatsz ott, de korlátlan ki- és belépésre jogosít a vízum, így akár Ausztráliát is meglátogathatod ez idő alatt. Fontos tudni, hogy munkát lehet vállalni, de egy munkáltatónál csak maximum 3 hónapig lehet dolgozni. Dolgozni összesen az egy év alatt 6 hónapot engedélyeznek. Ha inkább tanulnál, azt maximum egy 6 hónapos kurzuson teheted meg. Hivatalos leírást az új-zélandi Immigration oldalán találsz, ahol mindig naprakész információ érhető el. Ha Új-Zéland a célod, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz és tedd fel kérdéseidet egy rendkívül támogató közösségben!

A vízumigényléshez szükséges:

 • retúr jegy, vagy arra elegendő fedezet azon felül, ami elég az ott tartózkodásod megkezdéséhez
 • 4.200 NZD anyagi fedezet a repjegyre elegendő összegen felül (belépéskor ellenőrizhetik),
 • utasbiztosítás (belépéskor ellenőrizhetik),
 • vízumdíjra szánt 420 NZD,
 • érvényes útlevél, személyigazolvány vagy jogosítvány,
 • erkölcsi bizonyítvány,
 • motivációs levél,
 • online vásárlásra alkalmas visa vagy master card
 • a rendszer csak akkor enged fizetni, ha bent vagy a 100 szerencsés közt. Ezután lehet fizetni, majd kapsz egy értesítő levelet arról, mik a további teendőid.

Hosszabb távon gondolkozol az országban maradni? Nem is olyan rég Facebook oldalunkon új-zélandi bevándorlási ügynök partnerünkkel, Petrával beszélgettünk, akivel többek közt az állandó tartózkodási, letelepedési vízumváltozásokról volt szó. 2023-ban jelentős változás történt az új-zélandi bevándorlási szabályokban, amit mindenképp érdemes elolvasni ezen korábbi írásunkban is, ha belekóstoltál az ottani életbe egy WHS vízummal és tovább maradnál. 🙂

A két ország közti megállapodás 2018. szeptember 1-én lépett hatályba és évente legfeljebb 200 fő veheti igénybe, mellyel 6 hónap munkavállalás vagy 6 hónap tanulás is engedélyezett. A vízumot 18 és 30 év közötti magyar állampolgár igényelheti, akik rendszerint hazájukban élnek és Hong-Kongban nyaralni szándékoznak, valamit az alábbi feltételeknek megfelelnek:

 • erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik és büntetlen előéletű,
 • van retúr repülőjegyük (vagy annak megfelelő összeg),
 • legalább a tervezett tartózkodás idejére érvényes útlevél,
 • elegendő anyagi forrás a tartózkodás megkezdéséhez (min. 25.000 HK$),
 • nem kíséri kiskorú / eltartott személy,
 • vízumigénylési díjat kifizeti (kb. 25 USD)
 • a teljes tartózkodás idejére kötött orvosi ellátásra is kiterjedő egészségügyi biztosítást.

További információk a Hongkongi Magyar Főkonzulátus honlapján érhetőek el.

Ide akár rózsaszín cicás géppel is el lehet jutni…. Eltölthetsz Tajvanon egy egész évet, de akár Új-Zéland felé menet is érdemes megállni ebben az ázsiai országban! Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre található 23 milliós népességű ország, érdekes és különleges hely, ahol a buddhista hagyományok, a taoista tradíciók, a kínai templomok, a felhőkarcolók, a magasvasutak és a bevásárlóközpontok békésen megférnek egymással.

Ide WHS vízumot egész évben lehet igényelni, maximum 100 fő kaphatja meg. Ezt személyesen kell igényelni a Tajvani Magyar Nagykövetségen Budapest 8. kerületében a Rákóczi úton. Szükség lesz egy formanyomtatvány kitöltésére és egy személyes elbeszélgetésre, ezt követően bírálják el a vízumkérelmedet.

Jelentkezés feltételei:

 • 18-35 életév közötti életkor,
 • útlevél 6 hónapig érvényes a beutazás napjától számítva,
 • bank által kibocsájtott és lepecsételt eredeti bankszámlakivonat,
 • be- és kiutazásra szóló repülőjegy,
 • a kint tartózkodás teljes időtartamára szóló utasbiztosítás,
 • vízumdíj (kb. 25.000,- Forint),
 • kitöltött vízumigénylőlap,
 • erkölcsi bizonyítvány.

Ázsia és talán a világ egyik vezető gazdasági hatalma, mely sikeresen őrzi ezeréves kultúrájának emlékeit. Izgalmasan keveredik itt a modern és a régi világ, és bár területe csak picivel nagyobb, mint Magyarországé, a lakossága ötször akkora! Ráadásul sok a hegyvidék, ezért a lakosság nagyrésze Szöül körül tömörül, a világ egyik legnagyobb pénzügyi és kereskedelmi központja köré.
Bepillantanál a koreai mindennapokba? WHS vízumot ide évi 100 fiatal magyar pályázhatja meg, a korhatár pedig 18 és 30 év. Jelentkezni a magyar külképviseletnél lehet személyesen, Budapesten az Andrássy úton.

A vízum igényléséhez szükséges:

 • hatósági erkölcsi bizonyítvány,
 • jó egészségi állapot (háziorvos által kiadott dokumentummal igazolva),
 • az ország elhagyásához szükséges érvényes repjegy,
 • megfelelő anyagi fedezet igazolása,
 • egészségbiztosítás,
 • érvényes útlevél,
 • egy igazolványkép,
 • vízumkérelem kitöltése és a vízumdíj megfizetése,
 • ajánlólevél (tanár professzor, munkáltató, kormányzati tisztviselő által)

További információ elérhető a Koreai Working Holiday Információs Központ honlapján

A dél-amerikai ország, ahol tilos Messiről elnevezni a gyerekeket és a futball nem is nemzeti sport. 🙂 Na persze semmi kétség, Argentína mivel tartja ámulatban az arra utazókat: szenvedélyes tangóval, a marhahússal, Patagóniával és az Andokkal. Már önmagában ezek is ébresztenek erős késztetést az emberben arra, hogy nyakába vegye Argentínát!
Ebbe a csodás országba WHS vízumot szintén 12 hónapra kaphatsz, és évente legfeljebb 200 magyar fiatal igényelheti.

Az igénylésének feltételei: 

 • magyar útlevél, mely a teljes kint tartózkodási idő alatt érvényes,
 • magyarországi állandó lakcím,
 • 18 és 35 év közötti életkor,
 • retúr repülőjeggyel (vagy annak megfelelő összeggel),
 • a tartózkodás megkezdéséhez elegendő anyagi forrás igazolása,
 • nem kísérhet gyermek / eltartott személy,
 • büntetlen előélet, erkölcsi bizonyítvány,
 • a teljes tartózkodás idejére kötött orvosi ellátásra is kiterjedő egészségügyi biztosítás,
 • a vízumigénylési díj megfizetése.

A vízummal vagy jelentkezési folyamattal kapcsolatos kérdésekkel a Nagykövetséghez ezen az e-mail címen lehet fordulni.


Chile ámulatba ejtő, vadregényes tájait mindenkinek látni kell! Élvezd az Andok fantasztikus lejtőit, a nagyszerű óceánpartot és a finom chilei borokat!
WHS vízumot létszámkorlát nélkül igényelhetnek a magyar fiatalok egész évben, folyamatosan. Online kell igényelni ezen az oldalon és ‘temporary resident visa’-t kell választani a listán, azonban a folyamat során személyes konzultáció is szükségszerű, így mindenképp itthonról célszerű igényelni. A korhatár 18 és 35 év között van, az ott tartózkodás időtartama pedig ugyanúgy 12 hónap, viszont a lejártakor más jellegű vizummá transzformálható (study, work visa, stb). Chile-be nagyon baráti feltételekkel lehet pályázni WHS vízumra, így ha teheted, ne hagyd ki! 🙂

Embajada de Chile en Hungría – Chile Köztársaság Nagykövetsége az alábbi tájékoztatást adja a vízum igénylését illetően:

 • A vízum elbírálási díja évente változik, jelenleg 80 USD. A díj csakis a Nagykövetség bankszámlájára átutalással történhet, de előre fizetni semmit nem kell, hisz csak azután kerülhet kifizetésre, ha a vízum pozitív elbírálása megérkezett.
 • A pályázat elbírálása 1-2 naptól pár hétbe is telhet, így előre repülőjegyet nem érdemes venni. Repülőjegy megléte nem feltétele a pályázásnak.
 • A vízum személyhez kötődik, tehát párok esetén külön-külön kell pályázni és külön kerülnek elbírálásra.
 • Sikertelen pályázás esetén is értesítenek e-mailen és megjelölik az okot. Ezt javítva újra be lehet adni az igénylést.
 • A vízum megszerzését követően 90 nap áll rendelkezésre, hogy belépj az országba, tehát a vízumigénylést a terveidhez igazítsd. Fontos tudni, hogy ha 90 napon belül nem történik meg a belépés, a vízum elvész és nem pályázható újra!
 • A vízum 1 év ott tartózkodásra jogosít, munkavállalás megengedett (de ez nem work visa!)
 • A pályázathoz benyújtott útlevélnek egyeznie kell a kiutazáshoz használt útlevéllel, így ha a belépést megelőző 90 nap alatt elveszne / ellopnák, akkor kiutazás előtt az új útlevéllel újra kell pályázni majd.
 • A pályázáshoz kell továbbá egy igazolványkép (világos háttérrel és világos felsőben – ennek technikai oka van, ne sötét, vagy fekete felső legyen rajtatok, továbbá színes kép legyen, szemből nézet és mindkét fül látszódjon).
 • Medical report-ra is szükség lesz, melyet bármely háziorvos kiállíthat (általános vízumigényléshez szükséges orvosi jelentés).
 • Utasbiztosítás a teljes ott töltendő időre.
 • Erkölcsi bizonyítvány is szükséges.
 • A kiutazáshoz nincs meghatározott összeg az anyagi fedezetre vonatkozólag, amellyel rendelkezned kell, csupán pénz felvételére és fizetésére alkalmas bankkártya kell, hogy legyen. Itt persze, jó, ha a saját józan eszedre hallgatsz és havi minimum 500 USD-vel számolsz, mint szűk költségvetéssel.

Jó tudni, hogy egy csatolandó dokumentumot sem kell lefordíttatni, tehát ezzel nem keletkezik extra költségünk!

Bővebb információ a budapesti Rózsahegy utcában található Chile-i Nagykövetségtől kérhető.


Más terveid vannak?

Keresd meg álmaid országát és kérdezd bátran szakértőinket akár utazással, vízumokkal, akár munkakereséssel, nyelvvizsgával, vagy a kinti élettel kapcsolatban. Ha már ott vagy, akkor is segítségedre lesznek >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá