Minden Ami Külföld | IELTS nyelvvizsga: tapasztalatok első kézből
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • ielts-nyelvvizsga-tapasztalatok-elso-kezbol-minden-ami-kulfold

IELTS nyelvvizsga: tapasztalatok első kézből

Valószínűleg az IELTS, vagy teljes nevén International English Language Testing System sokak számára ismerős, főleg azoknak, akik valamelyik angol anyanyelvű országba – leginkább Ausztrália, az Egyesült Királyság, Kanada, Új-Zéland, de az USA is ebbe a körbe tartozik – terveznek kivándorolni. Az IELTS számít a legnépszerűbb és az egyik leginkább elismert nyelvi szintfelmérőnek a világon, 140 ország több, mint 11.000 szervezete ismeri el hivatalosként, és csak 2018-ban nagyjából 3,5 millióan próbálkoztak meg vele globális szinten. A teszt a többi nyelvvizsgához hasonlóan négy szekcióból – olvasás utáni értés, hallás utáni értés, íráskészség, beszédkészség – épül fel, és a vizsgázókat az eredményeik alapján egy 1-9 közötti skálán helyezik el olyan módon, hogy minden szekcióra külön pontszámot (band score) kapnak, majd a 4 szekció pontjait átlagolják, ami végül kiadja az összesített eredményt (overall band score).

Írta: Peringer Attila

Fontos megemlíteni, hogy több típusú teszt letételére is lehetőség van: az Academic akkor lehet a leghasznosabb, ha valaki angol nyelvű környezetben, a felsőoktatásban szeretne tanulni; a General inkább az alsóbb szintű oktatáshoz megfelelő, vagy amennyiben a jelentkező munkavállalási szándékkal menne külföldre. Ausztrália, az Egyesült Királyság, Kanada és Új-Zéland mind ez utóbbit veszi figyelembe a munkavállalói vízumkérelmek elbírálása során. Fentieken kívül létezik még egy további, speciális vizsga, IELTS UKVI néven, mely kifejezetten az Egyesült Királyságban történő letelepedéshez lehet célszerű választás. 

Én a fentiek közül a General típusnak futottam neki nem is olyan régen, ezért, megosztok Veletek néhány friss tapasztalatot:

Felkészülés

Nyilván sok módszer létezik egy nyelvvizsgára történő felkészüléshez, én úgy éreztem, hogy azzal járok a legjobban, ha új kifejezéseket tanulok (még akár jól is mutathat, ha bedob az ember pár olyan fordulatot, ami úgy igazán ’native’ angolként hat), folyamatosan angol nyelvű tartalmakat nézek és igyekeztem angol nyelven olvasni is. A tavalyi évet majdnem teljes egészében Új-Zélandon töltöttem, ami nagyon jót tett a beszédkészségemnek, viszont a decemberi hazaérkezés óta eltelt több mint fél év már bőven elég volt ahhoz, hogy elkezdjen kopni az angolom. Sajnos nem vagyok rászorítva, hogy a mindennapokban használnom kelljen. Azért rossz esélyekkel így sem indultam, de pár nehéz percet így is okozott a szóbeli.

Külön a nyelvtan csiszolgatására személy szerint nem helyeztem extra hangsúlyt. Azok alapján, amiket az IELTS értékelési szempontrendszeréről olvastam, nem ez tűnt a legfontosabbnak. Ami viszont mindenképp hasznos, – és ebben nem lesz semmi meglepő – az, ha minél több teszt feladatsort meg tudtok csinálni. Természetesen minden szituációra nem lehet felkészülni, viszont lehet némi rutint szerezni abban, hogy milyen típusú kérdések várhatóak, illetve, hogy az egyes szekciók hogy épülnek fel. A vizsgaközpontok nem terveznek senkit orvul megviccelni, így pontosan olyan típusú kérdésekkel és pont olyan struktúrában találkoztam, ahogy az a teszt feladatokban is szerepelt. A gyakorláshoz az IELTS hivatalos oldalán, vagy akár mobilapplikáción keresztül is elérhetőek ingyenes tesztek

Az IELTS vizsga

Itthon a British Council szervezi és bonyolítja a vizsgákat, jelenleg csak Budapesten van lehetőség teszten részt venni. Ha épp a világ és Magyarország nem a COVID járvánnyal harcol, a fővároson kívül egy szegedi vizsgaközpont is rendelkezésre áll.

 Az én vizsgám egy kellemesen hőhullámos szombati napra esett, a British Council központi épületében, papír alapú formában. A helyszínen a vizsgát megelőző mozzanatok röviden: minden személyes tárgy előzetes elhelyezése egy külön helyiségben (kivéve ceruza, toll, radír), jelentkezők listájának ellenőrzése, dokumentum ellenőrzés (fontos, hogy az a személyazonosságot igazoló dokumentum legyen Nálad, amelyikkel a vizsgára is regisztráltál), a vizsgázói sorszámmal a kézben fotókészítés (hollywoodi mozikban a letartóztatások utáni jelenetek szoktak hasonlóan kinézni), majd a megjelentek egymástól tisztes távolságba történő leültetése. 

A hallás utáni értés (listening), olvasás (reading) és írás (writing) szekciók egyben zajlanak, összesen kb. 2,5 óra alatt, szünet nélkül. A listening és reading esetében az adott válaszokat át kell vezetni egy ún. answer sheet-re: csak azokat a válaszokat veszik figyelembe, amelyek ezen a papíron szerepelnek. FONTOS! A listening rész után rendelkezésre áll még plusz 10 perc a válaszok átvezetésére, viszont a reading résznél ilyen nincs, ezt jó észben tartani, ha valaki nem szeretne kicsúszni az időből. 

A szóbeli később következett, mindenkit a nap második felére osztottak be, ami néhány vizsgázó esetében akár 4-5 órás várakozást is jelentett, tekintve, hogy az első résszel délelőtt 11 órára végeztünk. Ez a vizsgarész az idő rövidsége miatt trükkös, nekem is pontosan ez okozott nehézséget. Az egész nem tart tovább 12-13 percnél, és mire végre úgy éreztem, hogy elkezdenek összeállni a mondataim, már meg is köszönték a részvételt. A szóbeli felépítése a következő: személyazonosság ellenőrzés, majd egy rövid, pár perces bemutatkozó rész: honnan jöttél, mivel foglalkozol, miket szeretsz, a szokásos. Ezt követően egy kártyát kell húzni, és a rajta szereplő témáról kell önállóan, 3-4 percig beszélni, a vizsgáztató ez alatt az idő alatt nem vág közbe. A 3. rész gyakorlatilag az előző folytatása, a kiválasztott témával kapcsolatban kap a vizsgázó kérdéseket, illetve lehetősége van bővebben kifejteni a véleményét.

Eredmény   

Az eredményeket a vizsga napjához képest 2 hétre ígérték, és ezt be is tartották. A British Council oldalán, a saját vizsgázói profilban a tervezett időpontban megtekinthetőek voltak az eredmények, a teszt pontszámát tartalmazó nyelvvizsga bizonyítványt (Test Report Form) pedig néhány nappal később postázták is.  

Nekem ebben az esetben nem volt konkrét célom a vizsga teljesítésével, csak szerettem volna egy viszonylag pontos képet kapni arról, milyen szinten van jelenleg az angolom, viszont egyáltalán nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy külföldön is újra szerencsét próbáljak, ahhoz pedig ez a vizsga egy jó kiindulópont lehet. Fontos, hogy a vizsgaeredmény az IELTS esetében 2 évig érvényes, így aki költözésen gondolkodik, annak ezt az intervallumot is érdemes szem előtt tartania.

Összegzés

Nagyon röviden azt tudom mondani, hogy a vizsga pontosan olyan volt, mint amire számítottam, ismerős feladattípusokkal, és összességében izgalmas kihívás volt teljesíteni. A már korábban említett időlimit természetesen jelenthet nehézséget; a szóbeli esetében egyáltalán nem könnyű szűk negyedórában sziporkázni, az írásbeli esetében, szerintem, leginkább a writing rész okozhat problémát: 1 óra alatt kell összerakni egy 150 szavas levelet és egy 250 szavas esszét, úgy, hogy azok lehetőleg kellően angolosnak hassanak, és a helyesírás is többnyire rendben legyen. Tehát, itt mindenképp fontos sietni és erősen koncentrálni, hogy minél kevesebb pontveszteséggel lehessen megúszni a dolgot. Ettől függetlenül, az esetlegesen felmerülő kétségek ne vegyék el a kedvetek, próbáljátok meg, ártani biztos nem fog!

Ha pedig a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban készülnél fel, ajánlom Neked Évit, aki a vizsgáztató szemszögével fog segíteni, így Te magabiztosan állsz majd ki eléjük, hogy egyikük se fogjon ki rajtad!

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

4 Hozzászólás

Szólj hozzá