Az Amerikai Egyesült Államok független szövetségi köztársaság, ami 50 államot foglal magába. Északról Kanada, délről Mexikó határolja. Két állam az országhatáron túl esik, Hawaii nyugatra, az Atlanti óceánon található, Alaszka is pedig északon, Kanadával határos. A világ első számú nagyhatalma. Eget súroló felhőkarcolók, cowboyok, Wall-street, a híres sárga taxi, hogy párat említsünk azok közül, ami először az ember eszébe jut az országról. Mindenki fejében megfordul legalább egyszer, hogy eljusson Amerikába, legyen az egy utazás, nászút, vagy akár egy új élet reményében. Amerika természeti és kulturális sokszínűsége már több évszázada vonzza ideérkezőket. Amerika az álmok földje és a világ harmadik legnagyobb országa. Az Amerikai Egyesült Államok területére csak vízummal lehet belépni. Így, ha Te is álmaid megvalósítását tervezed, keresd felkészült szakemberinket, akik a nyelv felkészítéstől a munkakeresésen át a vízumügyintézésig mindenben segíthetnek, hogy oda érkezve már tényleg ne érjenek meglepetések!

Időjárás

Amerika a hatalmas területe miatt több éghajlati zónát foglal magába, így könnyen megtalálja mindenki a maga számára ideális időjárást. A New Yorki időjárás talán az, ami leginkább a Közép-európai időjárásra hasonlít. Északon Alaszka területén sok a csapadék, és igazán hideg van. A déli államokban rengeteg a napsütés, a hó ritka, de elég gyakoriak a hurrikánok. A keleti parton több a csapadék, ami a nyugati partig fokozatosan mérséklődik. Rengeteget süt a nap, de vannak igazán szeles városok is, pl Chicago. 

Közel 10 Millió négyzetkilométeres területen 335 Millió ember él. A szélsőségesebb időjárású éghajlatú helyeken jóval kevesebb laknak, mint a nagyvárosokban. Igazi „olvasztótégely”, ahol a különféle kultúrák és népszokások mára már egységes amerikai életérzést keltenek.

 

Árak

Az Amerikai Egyesült Államokban igen nagy a szórás attól függően melyik államot nézzük. Elmondható összességében nézve, hogy drágább, mint Magyarország. Fizető eszköz az USD. A legelterjedtebb fizetési forma a hitelkártyával vásárlás.

NewYork, Los Angeles és Miami a három legdrágább város, de például Oklahomában, Indianapolisban és Philadelphiában legolcsóbb a megélhetés. 

 

Autó vásárlás, fenntartás 

Amerikában a Magyarországon megszokott jobb oldali közlekedés a jellemző. A leggyakoribb közlekedési forma az autózás. Már 16 éves kortól vezetnek a fiatalok. Az autó vásárlás az USA-ban kifejezetten olcsónak mondható az üzemanyaggal együtt. Autót bérelni csak nemzetközi jogosítványnál és 25 évet betöltötten lehet. Az USA-ban a sofőr van biztosítva és nem az autó. Amerikában rengeteg az autópálya, aminek matricás vagy havi díja van.

 

Amerika és a sportok

Amerikában a sportolás gyakorlatilag kulturális lételem, egyesít és összehozza az embereket. Az amerikai futball a legnépszerűbb sport az egyesült államokban, de ki ne hallott volna a jéghokiról, baseballról, kosárlabdáról, az amerikai boxról, a pankrátorokról, és az autós-motor sportokról (Nascar).

 

Közlekedés

Amerika lakosai főként a saját autójukkal közlekednek, akár nagyobb távolságokat is megtesznek a mindennapok során, hogy munkába vagy vásárolni járjanak. A KRESZ-re nagy hangsúlyt fektetnek. A szabályokról érdemes tájékozódni. A távolságot nem km-ben, hanem mérföldben mérik. A sok autó miatt a dugók szinte folyamatosak. A tömegközlekedés nem annyira népszerű, metró hálózatot vagy magasvasútat – elővárosi vonatot a nagyobb városokon belül használják, de inkább leintenek egy taxit. A vonathálózat főként a teherszállításra korlátozódik.

 

USA, mint gazdasági és katonai nagyhatalom

Az Amerikai Egyesült Államok a világ 3. legnagyobb haderővel rendelkező országa. Szárazföldi erő, légierő, tengerészgyalogság és haditengerészet is a részét képezi. Érdekesség, hogy közel 20%-a női katona. Katonai költségvetése hatalmas, többszöröse más államokénak.
Amerika gazdasága több tényezőből összeálló egység. A GDP növekedés szinte állandó, igyekeznek a munkanélküliek számát alacsonyan tartani, kiemelt számú befektetéssel rendelkezik, és rengeteget költenek kutatásra, köztük űrkutatásra is. Az USA infrastruktúrája és területi adottságai erős és hatékony tőkeáramlást tesznek lehetővé. A bérek a világ többi részéhez képest magasak. Az Amerikai New Yorki pénzpiac, tőzsde a világ legnagyobb gazdasági mozgatója.