Minden Ami Külföld | Stresszkezelési tippek külföldre költözőknek - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Külföldre költözésnél érdemes tisztában lenned a stresszre adott reakcióiddal. Kihívások lesznek bőven, de tudod kezelni őket. TIPPEK >>>

Stresszkezelési tippek külföldre költözőknek

Hogyha külföldre költözöl, vagy hosszabb külföldi tartózkodást tervezel, érdemes tisztában lenned a stresszre adott reakcióiddal. Mert kihívások lesznek, bőven! TIPPEK, hogyan kezeld az izzasztó helyzeteket!

Írta: Baráth Mea – Minden Ami Külföld

Külföldre készülsz?

Mondd, jól kezeled a stresszt?

A külföldre költözés életünk legnagyobb kalandja. Izgalmas, és félelmetes. Érnek majd váratlan kihívások? Igen! Fel lehet-e rá készülni? Talán. Igen! 


Mi a stressz?

A ‘stressz’ szó latin eredetű, a ‘strictus’ szóból származik, jelentése: szoros. A kifejezést Selye János magyar kutató, vegyész, belgyógyász, endokrinológus vezette be, a szervezetünk által bármilyen igénybevételre adott, nem specifikus válaszreakció elnevezéseként. Egy kedvezőtlen, vagy megerőltető körülményekből fakadó mentális, vagy érzelmi megterhelés, feszültség állapotát jelzi. 

A stressz természetes, biológiai reakció egy potenciálisan veszélyesnek ítélt helyzetre. Ha kihívással találkozunk, szervezetünk azonnal reagál, és készenléti állapotba hoz minket. Bekapcsol az ún. “üss, vagy fuss” állapot. Az agyunk vegyi anyagokkal és hormonokkal, (például adrenalinnal és kortizollal) árasztja el a testünket. Ennek hatására gyorsabban dobog a szív, több vér áramlik az izmokba és a fontos szervekbe. Feszültté válunk, ugyanakkor ebben a felfokozott állapotban tudatossabbá és fókuszáltabbá is. 

A stressz hétköznapi nyelvhasználatban valamiféle negatív állapot, idegeskedés, állandósuló feszültség. Ám a stressz a fejlődés mozgatója is lehet, hiszen az alkalmazkodóképességet serkenti. A minket érő kellemetlen külső hatások erőteljes stresszt okozhatnak. Ennek leküzdése megoldás keresésére sarkall. A stressz egyfajta riadókészültségi állapot.


Mivel a stresszállapot erős kémiai változásokat indít el a szervezetben, hosszútávon fennmaradva káros következményei lehetnek. Stressz hatására emelkedik a vérnyomás, a pulzusszám, és a vércukorszint is. Ez az állapot huzamosabb ideig fennállva tartós csalódottságot, erős szorongást, dühöt, vagy depressziót eredményezhet.


A külföldre költözés milyen stresszforrásokat tartogat?

A tervezés fázisában:

 • Megtalálni a megfelelő célországot. Mérlegelni, informálódni, tájékozódni.
 • Álmatlanul forgolódni: külföldre költözés, menjek, vagy maradjak

Indulás előtt:


 Megérkezve a külföldi célországba:

 • Megszokni a helyi jellegzetességeket.
 • Tájékozódni az idegen országban, városban, tájakon.
 • Lakhatás intézése.
 • Helyi közlekedés kiismerése.
 • Autó/kerékpár/közlekedési eszköz vásárlása.
 • Felfedezni, merre vannak a legfontosabb intézmények a környéken: kórház, rendőrség, okmányiroda, stb.
 • Hivatalok felkeresése, különböző hivatalos papírok értelmezése, helyes kitöltése.
 • Biztosítások, egészségügyi bejelentkezés intézése.
 • Gyerekek iskolába íratása.
 • Megbirkózni a kezdeti magánnyal.
 • Új ismeretségek, barátságok keresése.
 • Küzdelem a honvággyal.

Nem is beszélve a nem várt helyzetektől, amiket szintén meg kell oldani. Ha baleset ér minket, vagy családtagunkat, vagy ha elromlik az autó, váratlan stresszhelyzetben kell megkeresünk a megoldást, ismeretlen terepen. Ismerősök, támogató közeg, helyismeret, rutin nélkül.


Stresszelsz már a gondolattól is?


Jó, ha tisztában vagy a feloldatlan stressz tüneteivel:

 • fáradékonyság
 • fejfájás, migrén
 • koncentrációs nehézségek
 • alvászavar
 • emésztési panaszok, étkezési szokások megváltozása
 • szexuális zavar
 • mellkasi fájdalom, nehéz légzés
 • egyéb fellépő testi tünetek
 • szorongás, negatív gondolatok
 • ingerlékenység
 • érzelmi bezárkózás
 • különböző ajzó- illetve nyugtatószerek fokozott használata

Jó hírem van! Ami nekem stressz, neked talán egyáltalán nem az!


Selye János elkülöníti egymástól a jó fajta, vagyis eustresszt, és a rossz, vagyis distresszt. Mindkét állapotban ugyanaz a hatásmechanizmus kapcsol be szervezetben, de a végeredmény különböző. Eustressz során épp csak akkora bennünk a feszültség, aminek hatására a leghatékonyabban tudunk működni. A sikeres alkalmazkodást segíti elő. 


Mi a különbség distressz és eustressz között?


A stressz megítélése kizárólag azon múlik, hogy az adott ember hogyan érzékeli, értelmezi a fennálló adott helyzetet. 

Tehát ami nekem gyötrő stresszforrás, neked ösztönző kihívás lehet. 

Két ember különböző életúttal, más kialakult hiedelemrendszerrel, egyéni életfelfogással ugyanazt a helyzetet egészen más módon képes értékelni.

A stressz pozitív megélése, és hatékonyságba fordítása összefügg az egészséges önértékeléssel, az élettel való általános elégedettséggel, és jól-léttel.


Mit tehetsz, ha mégis túl nagy a stressz?


Figyeld magad éberen! Ha észleled a fenti tüneteket, fokozottabb törődéssel fordulj önmagad felé!


Stresszkezelési stratégiák


Sport, testmozgás

Ne hagyd el a mozgást, még akkor sem, ha a külföldre költözés számtalan feladattal jár. Ha rendszeresen sportolsz, semmiképp ne mondj le róla! Keresd meg a lehetőségeket, ahol gyakorolhatod kedvelt mozgásformáidat! Ha nem vagy sportos alkat, kezdd el most! Hidd el, egy esti futás, a reggeli úszás a tengerben, vagy rendszeres, kiadós séták sokat segíthetnek a feszültség oldásában!

Alkotás

Az önkifejezés, az alkotás bizonyítottan hatékony stresszoldó. A művészet táplálja a lelket, olyan módon, ahogyan más tevékenység képtelen. Fess, rajzolj, zenélj, énekelj, táncolj, írj! Válassz bármit, ha bele tudsz feledkezni, már segítettél magadon! 

Természet

Ha tengerhez költöztél, egy hatékony stresszoldó módszerrel ajándékozott meg új, külföldi otthonod! Itt már írtunk a tenger jótékony hatásairól. De bármerre is élsz, menj a természetbe! Kirándulj, túrázz, vagy csak ülj le egy fa alá, élvezd a békét! Nézd meg a naplementét! Kapcsolódj a természettel, és engedd, hogy nyugalmát árassza a lelkedbe! 

Örömteli tevékenységek

Mi tölt el örömmel? Csináld! Amennyiszer csak tudod! Ne sajnáld az időt azoktól a tevékenységektől, amik örömmel töltenek el! 

Keress támaszt!

Ma, hála az online lehetőségeknek, már könnyebb a kapcsolattartás az otthon maradt barátokkal, családtagokkal. Ne szégyellj segítséget kérni egy baráttól, vagy szerettedtől! Egy-egy jó hangulatú beszélgetés pozitív energiákkal tölt fel, és mindent egy kicsit jobb színben látsz majd!


Ha úgy érzed, túlnő rajtad a probléma, keress szakembert, aki átsegít a nehézségeken.

Személyiségfejlesztéssel foglalkozó szakértőinket itt találod!

Nekiindulnál a nagyvilágnak, de támogatásra volna szükséged?

Mi segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.


NE AGGÓDJ, VÉGÜL MINDEN RENDBEN LESZ!

Külföldre költözésnél érdemes tisztában lenned a stresszre adott reakcióiddal. Kihívások lesznek bőven, de tudod kezelni őket. TIPPEK >>>

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá